Industry

Το «Novak» του Χάρη Λαγκούση στο Torino ScriptLab 2019

στα 10

Το πρώτο μεγάλου μήκους φιλμ του Ελληνα σκηνοθέτη ξεκινάει με τις καλύτερες περγαμηνές, συμμετέχοντας στο εργαστήρι σεναρίου του Torino FilmLab, ένα από τα καλύτερα αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

Το «Novak» του Χάρη Λαγκούση στο Torino ScriptLab 2019

Ενας ηλικιωμένος Σέρβος νευροεπιστήμονας ζει μια μοναχική ζωή στην Αθήνα, έχοντας κατηγορηθεί ως παρανοϊκός σχιζοφρενής στη χώρα του, εξαιτίας της ριζοσπαστικής έρευνάς του πάνω στην επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ραδιενέργειας πάνω στους ανθρώπους. Οταν, δεκαετίες μετά την ανακάλυψή του, μια ομάδα νεαρών ονειροπόλων εκφράζουν θαυμασμό στο πρόσωπό του, αποφασίζει να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή και να τους ακολουθήσει στον αγώνα τους να αλλάξουν τον κόσμο.

Αυτή είναι η σύνοψη της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του Χάρη Λαγκούση, σε παραγωγή της Heretic, που βρίσκεται στο στάδιο της συγγραφής σεναρίου και συμμετέχει στο φετινό ScriptLab του TorinoFilmLab, από τα σημαντικότερο εργαστήρια σεναρίου στον κόσμο και αφετηρία πολλών ταινιών που στη συνέχεια έχουν διαπρέψει στα φεστιβάλ του κόσμου και έχουν κάνει διεθνή καριέρα.

Ο Χάρης Λαγκούσης σπούδασε κινηματογράφο στο London Film School και τα βίντεο του έχουν παρουσιαστεί στην 13η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης & της Μεσογείου, το εργαστήριο σκηνοθεσίας του Αμπάς Κιαροστάμι στο Λονδίνο, το Talent Campus του 54ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου και το Yerba Buena Center for the Arts στο Σαν Φρανσίσκο. Είναι επίσης συν-σεναριογράφος της ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη «Το Μικρό Ψάρι». Τα κόμικς του και τα σκίτσα του έχουν παρουσιαστεί σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχουν εκδοθεί σε πολλές ανθολογίες κόμικς. Η μικρού του μήκους ταινία «Maasai» είχε συμμετάσχει στο Φεστιβάλ της Δράμας το 2014.

«Οπως σε κάθε διαδικασία επιλογής σχεδίων σε ανάπτυξη, οδηγός μας δεν είναι οι θεματικές», δηλώνουν η υπεύθυνη του ScriptLab Αμρα Μπάκσικ Κάμο και η υπεύθυνη μελέτης Εύα Σβένστεντ Γουόρντ. «Κάθε χρονιά, συνειδητοποιούμε ότι εμφανίζονται κάποια μοτίβα και είναι ενδιαφέρον να βλέπεις πως αυτά αντανακλούν την εποχή μέσα στην οποία ζούμε. Φέτος τα θέματα που παρατηρούνται είναι η οικογένεια και η ταυτότητα, η πίστη και η αναζήτηση του να ανήκεις κάπου. Αλλά είμαστε πολύ ευχαριστήμενοι με την ποικιλία, όχι μόνο των εθνικοτήτων αλλά και των ειδών και των ιστοριών που ανυπομονούμε να δούμε στη μεγάλη οθόνη.»

Κι εμείς ανυπομονούμε για το «Novak» του Χάρη Λαγκούση, το μόνο ελληνικό πρότζεκτ που συμμετέχει φέτος στο ScriptLab.

Διαβάστε ακόμη: To Torino Film Lab στην Αθήνα για δεύτερη χρονιά, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου