Φεστιβάλ / Βραβεία

Στο Φεστιβάλ του Μονπελιέ γίνεται κυριολεκτικά του... ελληνικού σινεμά

στα 10

Το 36ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου του Μονπελιέ αφιερώνει ένα ολόκληρο τμήμα του στο νέο κύμα του ελληνικού σινεμά, δύο ακόμη τμήματα στο ελληνικό animation, ένα τμήμα με ταινίες μικρού μήκους και κρατάει θέσεις στο διαγωνιστικό και στα υπόλοιπα προγραμματά του για μεγάλου και μικρού μήκους ελληνικές ταινίες.

Στο Φεστιβάλ του Μονπελιέ γίνεται κυριολεκτικά του... ελληνικού σινεμά
Σκηνή από τη «διόρθωση» του Θάνου Αναστόπουλου (2007)

Συνεχίζοντας το σερί των αφιερωμάτων των διεθνών φεστιβάλ στο ελληνικό σινεμά, το 36ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου του Μονπελιέ που διεξάγεται από τις 25 Οκτωβρίου έως και την 1η Νοεμβρίου οργανώνει μεγάλο αφιέρωμα στο «νέο κύμα του ελληνικού σινεμά» με 14 ταινίες που εκτείνονται από το 1999 μέχρι και το 2014.

Ταινίες που τα τελευταία χρόνια ταξίδεψαν στον κόσμο, αποδεικνύοντας περίτρανα πως τα φώτα που στράφηκαν στην Ελλάδα λόγω της κρίσης στράφηκαν στο σωστό σημείο: σε ένα σινεμά επίκαιρο, εφευρετικό, επείγον, που επιτέλους μας αξίζει.

L 607

Με παλιότερη ταινία την «Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά» (1999) του Πάνου Χ. Κούτρα, ο οποίος έχει την τιμητική του στο αφιέρωμα με τρεις ταινίες (προβάλλεται ακόμη η «Στρέλλα» και φυσικά το φετινό «Xenia»), το αφιέρωμα περιλαμβάνει απαραίτητα τον «Κυνόδοντα» και τις «Αλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου, το «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη, τον «Αδικο Κόσμο» του Φίλιππου Τσίτου, τη «διόρθωση» και την «Κόρη» του Θάνου Αναστόπουλου, το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου, το «Συγχαρητήρια στους Αισιόδοξους?» της Κωνσταντίνας Βούλγαρη, το «L» του Μπάμπη Μακρίδη (φωτό), το «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα και τα «Μετέωρα» του Σπύρου Σταθουλόπουλου.

Standing Aside Watching 607

To ελληνικό ρεύμα όμως δεν σταματάει στο μεγάλο αφιέρωμα του Φεστιβάλ. Στο Διαγωνιστικό Τμήμα προβάλλεται το «Να Κάθεσαι και Να Κοιτάς» του Γιώργου Σερβετά (φωτό), στο Πανόραμα οι «Αισθηματίες» του Νίκου Τριανταφυλλίδη, στο Διαγωνιστικό Τμήμα των ταινιών μικρού μήκους η «Γεννήτρια» της Νικολέτας Λεούση, στο Πανόραμα των ταινιών μικρού μήκους το «Red Hulk» της Ασημίνας Προέδρου και το «Drag Me: An Urban Music Tale» του Νίκου Κέλλη.

2

Ενα ειδικό πρόγραμμα με ελληνικές ταινίες μικρού μήκους περιλαμβάνει το «The Greek Crisis Explained» σε παραγωγή Nomint Motion Design, το «Κάτι θα Γίνει» του Θάνου Ψυχογιού, το «Αγώνας Δρόμου» της Δήμητρας Νικολοπούλου, το «45 Βαθμοί» του Τζώρτζη Γρηγοράκη (φωτό), το «Ο Χριστός σταμάτησε στου Γκύζη» της Αμέρισσας Μπάστα και το «Casus Belli» του Γιώργου Ζώη.

Dinner for Few 607

Και η απόλυτη ελληνική κυριαρχία στο Φεστιβάλ του Μονπελιέ συνεχίζεται με ένα μεγάλο αφιέρωμα με τίτλο «Ελλάδα: Από τον πόλεμο στην κρίση» με 10 ταινίες μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων που καταγράφουν άμεσα ή έμμεσα την Ελλάδα της κρίσης και επιβεβαιώνουν την άνοδο του animation εντός και εκτός συνόρων της χώρας. Αναμεσά τους το «Dinner For Few» του Νάσου Βακαλή (φωτό), η «Ευχή » της Ασπασίας Χατζηβαρσάνη, το «1.2 Εκατομμύρια Παιδιά» της Εφηw Παππά, o «Ανθρωπος Καταιγίδα» του Αγγελου Σπάρταλη, το «Χωρίο» του Στέλιου Πολυχρονάκη, το «The Mirror Stage» του Σπύρου Σιάκα, το «Πρωινό Ξύπνημα» των Ναταλίας Κωστοπούλου και Σιλβί Μπρινγκάς, η «Τρύπα» του Ιορδάνη Ανανιάδη και το «C'est Moa» του Γιώργου Σιφιανού.

Mariza 607

Σε ακόμη ένα τμήμα animation με τίτλο «Μερικές Ωραίες Ελληνικές Ιστορίες» προβάλλονται επτά ακόμη μικρού μήκους ταινίες κινουμένων σχεδίων: η «Fantaxia» του Κώστα Κατράκη, το «Μαριζα» του Κωνσταντίνου Κρυστάλλη (φωτό), το «Αγόρι και το Δέντρο» του Παναγιώτη Ράππα, το «Brats & Rats» των Μανώλη Καπάζογλου και Αλέξανδρου Μιχαλόπουλου, το «Human Nature» του Νάσου Βακαλή, το «Bears on Ice» της Κωνσταντίνας Ζαρίφη και η «Πηγή της Νιοτής» του Παναγιώτη Ράππα.

Σχεδόν νιώθουμε πως αν ψάξουμε ακόμη καλύτερα σε όλο το πρόγραμμα του 36ου Φεστιβάλ του Μονπελιέ θα βρούμε και άλλες ελληνικές ταινίες, στο ίσως πιο «ελληνικό» διεθνές φεστιβάλ που οργανώθηκε ποτέ.

Τα αφιερώματα του Φεστιβάλ γίνονται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Διαβάστε περισσότερα στο επίσημο site του 36ου Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου του Μονπελιέ

Διαβάστε ακόμη: