Φεστιβάλ / Βραβεία

Απουσίες. Οι ταινίες που δεν θα πάνε στις Κάννες

στα 10

Το «The Cut» του Φατίχ Ακίν, είναι η πιο πρόσφατη από τις ανακοινωμένες απουσίες του φεστιβάλ, αλλά όχι η μόνη. Γιατί;

Απουσίες. Οι ταινίες που δεν θα πάνε στις Κάννες

Το φιλμ του Φατίχ Ακίν στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Ταχάρ Ραχίμ ήταν μια από τις ταινίες που θεωρούσαμε δεδομένο ότι θα δούμε τον Μάιο στο φεστιβάλ των Καννών. Τα γυρίσματα του «The Cut» έχουν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό και το φιλμ που θα είναι το τέλος της άτυπης τριλογίας του Ακίν «Αγάπη, Θάνατος και ο Διάβολος» έμοιαζε ιδανικός διεκδικητής του Χρυσού Φοίνικα. Παρ΄ότι ξέρουμε ελάχιστα πράγματα για την ταινία εκτός του ότι η ιστορία του μιλά για το κακό που είναι σύμφυτο με την ανθρώπινη ύπαρξη και πως «ο Ταχάρ Ραχίμ δεν λέει ούτε λέξη στην διάρκεια του κι ο χαρακτήρας του θυμίζει λίγο τον Τσάρλι Τσάπλιν και έναν ήρωα βγαλμένο από γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε», δεν μπορούσαμε να ανυπομονούμε για την νέα ταινία του Γερμανού σκηνοθέτη.

Ομως ξαφνικά, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Φατίχ Ακίν, αποφάσισε να αποσύρει την ταινία από το φεστιβάλ επικαλούμενος «προσωπικούς λόγους». Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι ακριβώς σημαίνει αυτό, αλλά μάλλον δεν σημαίνει το πιο αναμενόμενο ότι το φιλμ δεν ήταν έτοιμο για να παιχτεί, ή δεδομένης της εξόδου του στις Γερμανικές αίθουσες τον Οκτώβριο, οι παραγωγοί του θα προτιμήσουν ένα άλλο φεστιβάλ (την Βενετία) το φθινόπωρο για να κάνουν την πρεμιέρα τους.

Το «The Cut» δεν είναι η μόνη μεγάλη ταινία της χρονιάς που θα λείπει από τις Κάννες, αφού όπως μαθαίνουμε ούτε το «Inherent Vice» του Πολ Τόμας Αντερσον, το οποίο θα βρίσκεται στο μοντάζ όλο το καλοκαίρι σύμφωνα με τους παραγωγούς του, ακόμη κι αν κάποιες πρώτες δοκιμαστικές προβολές του έχουν ήδη γίνει. Tο «Birdman» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου είναι επίσης μια από τις ταινίες που δεν θα είναι στις Κάννες αν και επίσης αναμενόταν. Το φιλμ σύμφωνα με την Fox Searchlight θα βρίσκεται σε post production όλο τον Μάιο.

Αυτό δεν σημαίνει πως το φεστιβάλ των Καννών δεν θα έχει για μια ακόμη φορά τον αφρό του κινηματογραφικού προϊόντος της χρονιάς, όμως αν κάποτε ήταν σύνηθες να βλέπουμε στο φεστιβάλ ταινίες των οποίων η έξοδος στις αίθουσες της Αμερικής θα γινόταν πολλούς μήνες αργότερα, φέτος οι παραγωγοί μοιάζουν να είναι διστακτικοί να δείξουν τα φιλμ τους τόσους πολλούς μήνες πριν.

Εχει πιθανότατα να κάνει και με το γεγονός ότι φεστιβάλ που βρίσκονται πιο κοντά στην Οσκαρική κούρσα, όπως αυτό της Βενετίας που πέρσι υπήρξε εξαιρετικό εφαλτήριο για το «Gravity» ή αυτό του Τορόντο το οποίο προτίμησε το «12 Χρόνια Σκλάβος», δείχνουν πια εξίσου ελκυστικά. Ομως οι Κάννες παραμένουν κάτι περισσότερο από ένα απλό εργαλείο marketing για τους ανθρώπους του σινεμά, ένα φεστιβάλ το οποίο αποτελεί το «Ιερό Δισκοπότηρο» από το οποίο οι πάντες θέλουν να πιουν, οπότε παρά τις φετινές απουσίες, ομολογούμε ότι δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα για την υγεία του.

Ακόμη κι αν χρειαστεί να περιμένουμε λίγο παραπάνω για να δούμε τις ταινίες του Αντερσον, του Ακίν, ή του Ινιαρίτου.

Το επισημο πρόγραμμα των Καννών θα ανακοινωθεί την Πέμτη 17 Απριλίου. Μέχρι τότε, διαβάστε τις προβλέψεις μας για το τι περιμένουμε να δούμε εκεί.

Διαβάστε ακόμη