Buzz

Η ανακαίνιση του κινηματογράφου Νιρβάνα, ένα από τα καλύτερα νέα που ακούσαμε τελευταία!

στα 10

Κάθε είδηση για μια κινηματογραφική αίθουσα που ανακαινίζεται, εκσυγχρονίζεται και γενικά γίνεται αντικείμενο φροντίδας από τους ιδιοκτήτες του, είναι μια πολύ καλή είδηση. Στην περίπτωση του θρυλικού Νιρβάνα, η καλή είδηση είναι και διπλή!

Flix Team
Η ανακαίνιση του κινηματογράφου Νιρβάνα, ένα από τα καλύτερα νέα που ακούσαμε τελευταία!

Παλιός κινηματογράφος των Αμπελοκήπων, που με συνεχείς μεταμορφώσεις, συνεχίζει μέχρι σήμερα (2013) στην όγδοη αισίως δεκαετία της (ίδρυση: 1937). Ο εφημερίδες δίνανε Αμπελόκηποι / Αλεξάνδρας (αριθμός 192, τηλέφωνα 665330, 6469398, 210 6469398, 210 6445221. Η ονομασία από τη γνωστή (υποτιθέμενη;) μετασωματική κατάσταση του βουδισμού. Για κάτι πιο πεζό, υπήρχε πάντως εκείνα τα χρόνια και κυριλέ νυχτερινό κέντρο μ΄ αυτό το όνομα στην Κοραή 5. Μπορεί ο ιδιοκτήτης να σύχναζε εκεί.

Ξεκίνησε υπαίθρια προπολεμικά, επεκτάθηκε μεταπολεμικά και έγινε χειμερινή, Α΄ προβολής πλέον, κάτω από τις φέτες των διαμερισμάτων και σε κλάσμα μόνο του αρχικού οικοπέδου της τεράστιας θερινής προκατόχου. Συγκεκριμένα έχουμε: 1937 θερινή → 1946 επέκταση → 1964 κατεδάφιση → τέλη 1966 – σήμερα, χειμερινή. Ανακαινισμένη ξανά και ξανά, με μπαρ, φουαγιέ με τραπεζάκια, dolby stereo, 730 θέσεις, ανήκει από χρόνια στο δίκτυο Cinemax και έχει επιχειρηματία τον «Χρήστο Καραβία και σία ΟΕ» (σ.σ τώρα πια έχει αλλάξει σε Τσακαλάκης Α.Ε.)

Οι πρώτες καταχωρήσεις δίπλα στο λήμμα «Νιρβάνα» στο online βιβλίο του Δημήτρη Φύσσα «Τα σινεμά της Αθήνας 1896-2013» αφηγούνται την ιστορία ενός κινηματογράφου, που ξεκινάει από 1937 και μπαίνει φέτος στην ένατη δεκαετίας της ζωής του.

Νιρβάνα Σινεμά Ο θερινός κινηματογράφος Νιρβάνα το 1939

Νιρβάνα Σινεμά

Ο Παραδείσης μάς λέει ότι σ΄ ένα οικόπεδο της Oλγας Λαγάκου, όπου παλιότερα λειτουργούσε μάντρα με ξύλα και κάρβουνα, ιδρύθηκε το σινεμά, που ήταν τομεγαλύτερο προπολεμικό των Αμπελοκήπων και ένα από τα μεγαλύτερα της Αθήνας. Και συνεχίζει: «Την επιχείρηση είχε για πολλές δεκαετίες ο φαρμακοποιός και θαυμάσιος άνθρωπος Νίκος Γιαλέσας. Εκτός από την τεράστια πλατεία του, είχε στα πλάγια και μεγάλους εξώστες. Οι μαντρότοιχοι εσωτερικά ήταν σκεπασμένοι με λουλούδια και περικοκλάδες…. Τα καθίσματα ήταν ψάθινες παραδοσιακές καρέκλες και πάνινες πολυθρόνες. Ελάχιστες φορές λειτούργησε σα βαριετέ. Μόνιμος μηχανικός υπήρξε ο Κώστας Βλαχόπουλος με βοηθό τον Νίκο Τρικάλη. Ταμίας η γλυκύτατη Χρυσούλα Πανταζώη και θυρωρός ο Κώστας Πολίτης. Τα διαφημιστικά πανό που ήταν πραγματικά αριστουργήματα τα δημιουργούσε ο καλλιτέχνης ‘Νίνος’ (Βικέντιος Μπέρκνερ).

Με είσοδο από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας λειτουργούσε καφέ μπαρ από το Φάνη Δρακόπουλο (που ήταν ανάπηρος πολέμου) και τον αδελφό του Φίλιππο. Στο φαρδύ πεζοδρόμιο άπλωναν τραπέζια με καθίσματα για τους διερχόμενους πελάτες.» Εκείνη η παλιά θερινή «Νιρβάνα» η καλοκαιρινή δεν είχε τυπική διάταξη, γιατί ηοθόνη ήτανε καθέτη στην Αλεξάντρας δεξιά, προς τον Παναθηναϊκού, ενώ η μηχανή προβολής προς τους Αμπελόκηπους. «Γυμνή και τεράστια», τη θυμάται οΜανταίος. Και με τρομερή ακριβολογία ως προς το χώρο, συνεχίζει: «Σκαρφαλωμένοι σε μια στοίβα πέτρες στη μάντρα της Νιρβάνας. Πίσω το σκοτεινόγήπεδο με τη συκιά όπου έπαιζε η ομάδα του Μιχάλη, ...που αργότερα γίνηκε προπονητής του μπάσκετ στον Παναθηναϊκό. Πιο πίσω τα φύλλα από τα μεγάλα δέντρα της έπαυλης του Ινστιτούτου Παστέρ να θροϊζουν υπερβολικά. Μπροστά και στα πλάγια, φοβερός και τρομερός, απόκοσμος, αναιμικός, ο Κρίστοφερ Λι στοκεφαλόσκαλο του υπόγειου να γελάει σατανικά με τις δυο τεράστιες δοντάρες του στον Πήτερ Κάσινγκ, που αγωνιούσε να πήξει ένα παλούκι στην καρδιά μιας όμορφης βρυκολακίνας, που κοιμόταν σ΄ ένα μαύρο φέρετρο ντυμένη στ΄ άσπρα».

Νιρβάνα Σινεμά

Σήμερα, μετά από μια τόσο... κινηματογραφική ιστορία και εντατική ανακαίνιση τους τελευταίους τρεις μήνες, το Νιρβάνα ξεκινάει δυναμικά τη σεζόν όχι με μία, αλλά με δύο αίθουσες, με αμφιθεατρική διάταξη, εξοπλισμένες με ολοκαίνουρια συστήματα ψηφιακής προβολής ήχο DOLBY DIGITAL 7.1 και χωρητικότητα 370 θέσεις η αίθουσα 1 και 280 θέσεις η αίθουσα 2.

Εκτός από μερικές από τις πιο αναμενόμενες της χρονίας (ανάμεσά τους το «Suspiria» του Λούκα Γκουαντανίνο, το «Κορίτσι» του Λούκας Ντοντ, το «Το Ξέρουν Ολοι» του Ασγκάρ Φαραντί), οι δύο αίθουσες του Νιρβάνα θα φιλοξενήσουν επίσης μια σειρά από πολιτιστικές προτάσεις: κινηματογραφικές προβολές, διαλέξεις, παρουσιάσεις, master classes, ξεχωριστές avant-premier και φεστιβάλ.

Νιρβάνα Σινεμά

Νιρβάνα Σινεμά

Νιρβάνα1&2 Cinemax

Διεύθυνση: Αλεξάνδρας 192, Στάση μετρό: Αμπελόκηποι
Τηλέφωνα: 210-6445221, 210-6469398
Πώληση εισιτηρίων από το internet: CinemaxShopGR
Τηλεφωνική πώληση: Με πιστωτική κάρτα/ 801 11 300 400 (από σταθερό τηλέφωνο)/ 210-8259974 - 2109703158 (από κινητό)
Ωρες λειτουργίας τηλεφωνικού κέντρου: Καθημερινά 17:00 - 23:00
Official webpage: https://cinemax.gr/cinemas/cinemas-nirvana

Νιρβάνα Σινεμά