Buzz

H Ζόι Σαλντάνα είναι η Νίνα Σιμόν - σε πείσμα όλων

στα 10

Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ και η αφίσα του «Nina», της ταινίας στην οποία η Ζόι Σαλντάνα υποδύεται τη Νίνα Σιμόν, κάτι που δεν είχε εγκρίνει η οικογένεια της θρυλικής προσωπικότητας αλλά ούτε και οι περισσότεροι από τους θαυμαστές της.

H Ζόι Σαλντάνα είναι η Νίνα Σιμόν - σε πείσμα όλων

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το όνομα της Ζόι Σαλντάνα ως επικρατέστερο για να υποδυθεί τη Νίνα Σιμόν σε μια κινηματογραφική βιογραφία που θα επικεντρωνόταν τόσο στη μουσική της καριέρα αλλά και στην έντονη ακτιβιστική της δράση στη Γαλλία, οι αντιδράσεις ήταν πολλές τόσο από την πλευρά της οικογένειάς της θρυλικής τραγουδίστριας όσο και από απλούς θαυμαστές της.

Η βασική αντίρρηση ήταν ο τόνος στο χρώμα του δέρματος της Ζόι Σαλντάνα. Κοινώς το γεγονός πως η 37χρονη σήμερα ηθοποιός ήταν αρκετά λευκή για να υποδυθεί ένα σύμβολο της μαύρης κουλτούρας όπως ήταν η Νίνα Σιμόν.

Nina 607 Η Ζόι Σαλντάνα σε σκηνή από το τρέιλερ του «Nina»

Η κόρη της Νίνα Σιμόν, Κίμπερλι Σιμόν είχε δηλώσει πίσω στο 2012: «Η μητέρα μου μεγάλωσε σε μια εποχή που της έλεγαν πως η μύτη της είναι πολύ μεγάλη και το δέρμα της πολύ σκούρο. Οσον αφορά την εμφάνιση, δεν νομίζω πως η Ζόι Σαλντάνα είναι η καλύτερη επιλογή. Μου αρέσει η δουλειά της. Εχω δει κάποιες από τις ταινίες της περισσότερες από μια φορά και μου αρέσει αυτό που φέρνει στη μεγάλη οθόνη. Σαν ηθοποιός, σέβομαι τη διαδικασία, αλλά επίσης γνωρίζω πως υπάρχουν πολλές άλλες ηθοποιοί εκεί έξω, γνωστές ή όχι, που θα ήταν σπουδαίες στο ρόλο της μητέρας μου, σαν την Κίμπερλι Ελίζ ή τη Βαϊόλα Ντέιβις. Και οι δύο είναι έγχρωμες, γυναίκες με όμορφα σαρκώδη χείλη και μεγάλες μύτες που ξέρουν πώς να παίζουν».

Μια πρώτη φωτογραφία από τα γυρίσματα του «Nina», όπως ήταν και ο τελικός τίτλος της ταινίας, κυκλοφόρησε το 2012, απεικονίζοντας την Σαλντάνα με προσθετική μύτη και με πιο σκούρο χρώμα δέρματος, πράγμα που εξόργισε τους θαυμαστές της Νίνα Σιμόν. Και το ίδιο συμβαίνει και τώρα που κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ αλλά και το επίσημο πόστερ της ταινίας.

Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Nina» με μια ομολογουμένως σπαρακτική Ζόι Σαλντάνα:


Η ίδια η Ζόι Σαλντάνα είχε απαντήσει στο θόρυβο που είχε ξεσπάσει γύρω από το όνομά της: «Δεν με ενδιαφέρει πόσο θα με χτυπήσουν. Θα τιμήσω και θα σεβαστώ τη μαύρη κοινότητα γιατί αυτή είμαι. Δεν με ενδιαφέρει ποιος μου λέει τι είμαι και τι δεν είμαι. Ξέρω ποια είμαι και ξέρω τι σημαίνει για μένα η Νίνα Σιμόν. Αυτή θα είναι η αλήθεια μου και αυτή θα με ελευθερώσει».

Nina Poster 607

Διαβάστε και δείτε ακόμη: «What Happened, Miss Simone?» αναρωτιέται το ντοκιμαντέρ για την ταραγμένη ζωή της ντίβας της τζαζ