Buzz

Πάμε στο σινεμά όπου τις ταινίες διαλέγει ο Κουέντιν Ταραντίνο;

στα 10

Ο Κουέντιν Ταραντίνο αναλαμβάνει ενεργός διευθυντής προγράμματος του «New Beverly Cinema», επιλέγοντας τα προσωπικά του αγαπημένα για τους τυχερούς Καλιφορνέζους σινεφίλ. Μόνο που στην απόφασή του αυτή, κρύβεται κι ένα μικρό σκάνδαλο.

Πάμε στο σινεμά όπου τις ταινίες διαλέγει ο Κουέντιν Ταραντίνο;

Ο Κουέντιν Ταραντίνο ήταν ήδη ο ιδιοκτήτης του cult κινηματογράφου, ο οποίος μετρά μία ιστορία 4 δεκαετιών. Πρώην τσοντοσινεμά που η οικογένεια του Σέρμαν Τόργκαν αγόρασε και μετέτρεψε το 1978 σ' ένα από τα πρώτα arthouse cinemas στην Καλιφόρνια, το «New Beverly Cinema» γνώρισε δόξες και sold out παραστάσεις κλασικών, cult και camp ταινιών. Επί 36 χρόνια οι θεατές του Λος Αντζελες ήξεραν που είναι το ραντεβού τους με double features επιλεγμένων με άποψη ταινιών - κάτι που ακόμα κι όταν χτυπήθηκε από την επέλαση του DVD στα 80ς/90ς, ή το downloading στα 00ς, δεν έχασε ποτέ την πιστή του πελατεία. Αλλωστε οι πραγματικοί σινεφίλ έχουν κάτι κοινό με τους τζάνκις του βινυλίου: θέλουν το 35άρι, την μεγάλη οθόνη, την μυρωδιά της αίθουσας.

Αυτό όμως, όσο ρομαντικό κι αν ακούγεται, δεν σημαίνει ότι ήταν αρκετό για να επιβιώσει οικονομικά το «New Beverly Cinema». Πριν από 7 χρόνια, η οικογένεια Τόργκαν (όταν ο πατέρας πέθανε το 2007, ανέλαβε ο γιος του Μάικλ το πρόγραμμα και την παρουσίαση των ταινιών) αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και όλα έδειχναν ότι ο ιστορικός κινηματογράφος δε θα επιβιώσει της κατακόρυφης πτώσης των εισιτηρίων. Μέχρι που ένας από τους πιο φανατικούς θαμώνες αποφάσισε να βοηθήσει ενεργά: το 2007, ο Κουέντιν Ταραντίνο έσωσε το «the New Bev», αρχικά καλύπτοντας εκείνος τα μηνιαία κόστη συντήρησης της αίθουσας και εν τέλει αγοράζοντας το κτίριο και επινοικιάζοντάς το στους Τόργκαν. Χωρίς μάλιστα να επεμβαίνει στις καλλιτεχνικές τους επιλογές: «Ο Κουέντιν είναι ο ιδανικός ιδιοκτήτης. Αγαπά το New Beverly, προτείνει ταινίες που του αρέσουν, αλλά μας επιτρέπει πλήρη ελευθερία κινήσεων και δεν επεμβαίνει στις αποφάσες μας...» είχε δηλώσει στο Hollywood Reporter ο Μάικλ Τόργκαν.

The New Beverly closes down

Μέχρι τον προηγούμενο Μάιο που ξεκίνησαν τα προβλήματα. Ενα από τα χαρακτηριστικά του κινηματογράφου ήταν η πεισμωμένα παραδοσιακή του πολιτική: όχι ψηφιακές προβολές, όχι ψηφιακά ανακαινισμένες κόπιες, όχι κρατήσεις και πληρωμές με πιστωτικές κάρτες. Δεν πήγαινες απλώς σινεμά στο New Beverly, πήγαινες πίσω στο χρόνο. Μέχρι που μετά την πίεση της ανταγωνιστικής αγοράς, ο Μάικλ Τόργκαν αναγκάστηκε να αγοράσει ψηφιακό προτζέκτορα τον Μάιο - την ίδια ακριβώς εποχή που σε συνέντευξη Τύπου στις Κάννες ο Ταραντίνο έκανε δηλώσεις για το ότι «το ψηφιακό σινεμά ευθύνεται για το τέλος του σινεμά». Το κινηματογραφικό σάιτ thewrap έγραψε ένα κείμενο που μιλούσε για διπροσωπία, ο Ταραντίνο αιφνιδιάστηκε, ενοχλήθηκε και όλο αυτό έφτασε στη ρήξη ανάμεσα σε ιδιοκτήτη και καλλιτεχνικό διευθυντή.

Πριν από λίγες μέρες, το New Beverly Cinema έγραψε ένα tweet που ενημέρωνε ότι η προβολή του «Funny Girl» εκείνο το βράδυ θα ήταν η τελευταία. Ο κινηματογράφος μετά θα παρέμενε κλειστός για ένα μήνα επισκευών. «Ακολουθούν εκπλήξεις» ενημέρωναν οι υπάλληλοι του κινηματογράφου με συμπληρωματικά re-tweets. Ομως οι πιστοί θεατές του κινηματογράφου άρχισαν ένα βομβαρδισμό ερωτήσεων για το αν η οικογένεια Τόργκαν θα έχει λόγο στις «εκπλήξεις» ή θα εξοστρακιστεί, ενώ ταυτόχρονα πολλοί κατηγορούσαν ανοιχτά το The Wrap για το σκανδαλοθηρικό τους κείμενο που οδήγησε στη ρήξη.

new beverly tweets

Ο ίδιος ο Ταραντίνο πάντως έδωσε μία πιο λακωνική εξήγηση στο LA Weekly: «Μετά από 7 χρόνια ως ιδιοκτήτης, θέλησα να κάνω τον κινηματογράφο πραγματικά δικό μου» είπε. Μόνο που διάφοροι εμπλεκόμενοι συνεργάτες διαβεβαίωσαν το περιοδικό ότι «η μετάβαση δεν ήταν ούτε ομαλή, ούτε αναίμακτη». Ο Ταραντίνο δήλωσε δημοσίως ότι επιθυμεί να έχει τον Τόργκαν στην ομάδα του, ο ίδιος ο Τόργκαν όμως έχει επισήμως αποχωρήσει από το μάνατζμεντ, έχει απομακρυνθεί, δεν κάνει δηλώσεις στον Τύπο.

Πάντως, πέρα από την τριβή και το επιχειρησιακό σκάνδαλο, τα νέα ότι ο ίδιος ο Ταραντίνο αναλαμβάνει την επιλογή του προγράμματος, ότι η ανακαίνιση θα επιστρέψει τις προβολές σε 35άρι προτζέκτορα, ενώ κάθε Παρασκευή τα μεσάνυχτα το κοινό θα απαλαμβάνει μια κόπια από τα προσωπικά αρχεία του σκηνοθέτη, έχει βρει τους ενθουσιασμένους υποστηρικτές της. «Θα έχουμε double-features στον Φασμπέντερ και τον Τριφό, αλλά αγαπώ πολύ την ιδέα ότι θα δείχνω στο κοινό κόπιες από την προσωπική μου συλλογή. Εχω μερικά φανταστικά πράγματα να μοιραστώ! Ανυπομονώ!» δήλωσε ο Ταραντίνο.

Ε ναι, για κάτι τέτοιο θα ανυπομονούσαμε κι εμείς.

Tarantino premiere at New Beverly Στην πρεμιέρα των «Inglourious Basterds» στο New Beverly

Περισσότερος Κουέντιν Ταραντίνο: