Φεστιβάλ / Βραβεία

Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής για το Φεστιβάλ Βενετίας

στα 10

Αν και στην πραγματικότητα ο Αλμπέρτο Μπαρμπέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του Μάρκο Μούλερ, ο οποίος αποχώρησε μετά από οκτώ επιτυχημένες διοργανώσεις, υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής της Μόστρας από το 1999 μέχρι το 2001. Τώρα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω του για το αν θα καταφέρει να κρατήσει ψηλά το επίπεδο ενός Φεστιβάλ που χρειάστηκε προσπάθεια και θυσίες για να κατακτήσει ξανά τη δεύτερη θέση στα φεστιβάλ του κόσμου μετά τις Κάννες.

Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής για το Φεστιβάλ Βενετίας
Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Βενετίας

Φυσικά η αντικατάσταση του Μάρκο Μούλερ δεν έγινε αναίμακτα, αφού οι φήμες θέλουν τον Πρόεδρο της Biennale της Βενετίας Πάολο Μπαράτα να οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή μετά από τις απαιτήσεις του Μούλερ, ο οποίος ήθελε να έχει μεγαλύτερο λόγο στα οργανωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Φεστιβάλ. Σε απάντηση του ο Μούλερ διεκδικεί τώρα τη θέση του Διευθυντή στο νεοσύστατο Φεστιβάλ της Ρώμης, το οποίο, αν και διαφορετικού προφίλ από την Βενετία, ενδέχεται υπό την διεύθυνση ενός ανθρώπου που γνωρίζει καλά το παγκόσμιο σινεμά και τους μηχανισμούς του να απειλήσει την αυτοκρατορία της Μόστρας στα κινηματογραφικά Φεστιβάλ της Ιταλίας.

Η απομάκρυνση του Μούλερ, ειδικά μετά τις πρόσφατες ανανεώσεις των θητειών τόσο του Τιερί Φρεμό στις Κάννες και του Ντίτερ Γκόσλινγκ στο Βερολίνο, παραμένει ωστόσο μια έκπληξη, αφού στα οκτώ χρόνια που θήτευσε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, κατάφερε να αναδείξει ένα πολύ συγκεκριμένο προφίλ της διοργάνωσης, φέρνοντας ξανά τη λάμψη που τα τελευταία χρόνια απουσίαζε από το Λίντο.

Οχι ότι ο Αλμπέρτο Μπαρμπέρα είναι άπειρος, αφού μετά τη θητεία του ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ από το 1999 έως το 2001, ανέλαβε το Εθνικό Μουσείο Κινηματογράφου στο Τορίνο, ήταν επίτιμος διευθυντής του Φεστιβάλ του Τελουράιντ το 2002 και μέλος της επιτροπής των Καννών το 2010. Η ανάληψη των καθηκόντων του για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ωστόσο, ενδέχεται να πλήξει το Φεστιβάλ αφού η «ανανέωση» του δεν σημαίνει απαραίτητα και συνέχεια στις επιτυχημένες διοργανώσεις του.

Ανάμεσα σε όσα έχει να αντιμετωπίσει ο Μπαρμπέρα είναι και η αποτυχία των υπευθύνων της πόλης να χτίσουν το Palazzo del Cinema (κατά την ανέγερση του οποίου βρέθηκαν αρχαία μνημεία με αποτέλεσμα την διακοπή των εργασιών), αλλά και το «κλείσιμο» του Ξενοδοχείου Excelsior, που υπήρξε καρδιά του Φεστιβάλ, για εργασίες ανακαίνισης.

Λέγεται πως ανάμεσα στις προθέσεις του Μπαρμπέρα είναι και η δημιουργία μιας αγοράς στο Φεστιβάλ Βενετίας, ισάξιας του μεγέθους και της ανταγωνιστικότητας αυτής του Φεστιβάλ Καννών.

Το 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας θα γίνει φέτος από τις 29 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου του 2012.