Φεστιβάλ / Βραβεία

Νέοι τίτλοι για τις Νύχτες Πρεμιέρας!

στα 10

Μέχρι την Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου, που θ’ ανακοινωθεί ολόκληρο το πρόγραμμα, σας λέμε στο αφτί κάποιες ακόμα από τις ταινίες που θα δείτε στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x.

Νέοι τίτλοι για τις Νύχτες Πρεμιέρας!
Θα βρουν οι φαλακρές εξωγήινες λεσβίες τον έρωτα στη Γη;

Ως τώρα γνωρίζαμε ότι οι Νύχτες Πρεμιέρας του 2011, που θα διαρκέσουν από τις 14 ως τις 25 Σεπτεμβρίου, θα κάνουν πρεμιέρα με το «The Artist» του Μισέλ Χαζαναβίσιους. Γνωρίζαμε, επίσης, ενδεικτικούς τίτλους και αφιερώματα που θα δώσουν στο Φεστιβάλ πνοή και στο κοινό του ώρες χαράς για να κυκλώνει επιλογές στο ωρολόγιο πρόγραμμα.

Να, λοιπόν, που το Flix σας ενημερώνει αποκλειστικά για τέσσερις ακόμα ταινίες που θα δημιουργήσουν κυκλοφοριακό στα φεστιβαλικά ταμεία! Ο ιδιοφυής σεφ, η φαλακρή λεσβία, ο μοναχικός σύζυγος και ο απογοητευμένος μπάτσος υπόσχονται να γίνουν φίλοι μας, τουλάχιστον για το αγαπημένο μας δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου!

«El Bulli: Cooking in Progress» του Γκερεόν Βέτσελ

Ο Φεράν Αντριά είναι σεφ, επιστήμονας, καλλιτέχνης. Είναι ο πιο τρελλός μάγειρας στην ιστορία της μαγειρικής και ο εμπνευστής της μοριακής γαστρονομίας. Το El Bulli είναι το πιο διάσημο εστιατόριο σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η Μέκκα της γαστρονομίας. Το μοναδικό ρεστοράν σε ολόκληρο τον κόσμο που του έχουν απονεμηθεί τρία αστέρια Μισελέν και ταυτόχρονα έχει ανακηρυχθεί πέντε φορές καλύτερο εστιατόριο της χρονιάς στο περιοδικό Restaurant Magazine. Το El Bulli βρίσκεται στις ακτές τις πανέμορφης Καταλονίας και ανοίγει 6 μήνες τον χρόνο -από Ιούνιο μέχρι Δεκέμβριο- για να ικανοποιήσει μόλις τις οκτώ χιλιάδες από τις δύο εκατομμύρια αιτήσεις που δέχεται ετησίως. Τουλάχιστον αυτό συνέβαινε μέχρι πρότινος, καθώς -προς απογοήτευση όλων των γευσιγνωστών ανά τον κόσμο- το διάσημο εστιατόριο έκλεισε για πάντα τις πόρτες του τον περασμένο Ιούλιο, για να μετατραπεί σε ερευνητικό γαστριμαργικό κέντρο. Το «El Bulli: Cooking in Progress» είναι το ντοκιμαντέρ που πρόλαβε να διεισδύσει στα εργαστήρια του εστιατορίου, αποκαλύπτοντας γιατί τα γεύματα του Αντριά και της παρέας του έγραψαν ιστορία ως μια μοναδική γαστρονομική περιπέτεια και μαγική εμπειρία για τον ουρανίσκο των ελάχιστων τυχερών που τα γεύτηκαν. Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Αμστερνταμ και προβάλλεται και στο γαστριμαργικό αφιέρωμα στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.

«Codependent Lesbian Space Alien Seeks Same» της Μάντλιν Ολνεκ

Ανυπομονείτε για εκείνες τις ασφυκτικά γεμάτες προβολές των Νυχτών Πρεμιέρας, όταν η αίθουσα γίνεται meeting point και το ομαδικό γέλιο ακούγεται ως απέναντι; Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Αμερικανίδας Μάντλιν Ολνεκ, που έκανε την πρεμιέρα της στο Σάντανς προμηνύεται να είναι τέτοια! Τρεις καραφλές λεσβίες εκδιώκονται από τον πλανήτη Ζοτζ επειδή τα ρομαντικά τους συναισθήματα επηρεάζουν αρνητικά το εκεί στρώμα του όζοντος κι έτσι καταφτάνουν στη Γη. Μία από αυτές ερωτεύεται την Τζέιν, μία μοναχική γυναίκα που δουλεύει σε ένα χαρτοπωλείο. Το παράδοξο ζευγάρι ξεπερνά τις δυσκολίες που προκύπτουν εξαιτίας της διαφορετικότητάς τους και το ειδύλλιο εξελίσσεται, μέχρι που δύο μαυροκοστουμάτοι κυβερνητικοί πράκτορες, επιφορτισμένοι με τη διάσπαση των ερωτικών σχέσεων μεταξύ γήινων και εξωγήινων, τις βάζουν στο μάτι και τις κυνηγούν. Ξεκαρδιστική sci-fi κωμωδία με ασπρόμαυρα πλάνα που κλείνει το μάτι στα αντίστοιχα b-movies αριστουργήματα του παρελθόντος, το «Codependent Lesbian Space Alien Seeks Same» υπόσχεται να μας ταξιδέψει στο δικό του σατυρικό και ρομαντικό αστερισμό, μήπως εκεί, τελικά, βρούμε το ελιξήριο της ευτυχισμένης σχέσης!

«Volcano» του Ρούναρ Ρούναρσον

Μετά από αρκετές δεκαετίες εργασίας στο σχολείο ως επιστάτης, ο Χανς βρίσκεται στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης. Τρομοκρατημένος από τη σκέψη της παντελούς απραγίας της καινούργιας του ζωής, σκέφτεται την αυτοκτονία αλλά τελικά δειλιάζει. Ακόμη και η σχέση του με τη σύζυγό του Ανα έχει βαλτώσει και η μόνη του διέξοδος είναι να βγαίνει στη θάλασσα με τη μικρή του βάρκα. Μετά από ένα ντροπιαστικό θαλάσσιο ατύχημα, η σχέση του με την γυναίκα του θα αναθερμανθεί αλλά μόνο προσωρινά, καθώς κατά τη διάρκεια ενός δείπνου η Ανα καταρρέει. Ο Χανς βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπος με την ευθύνη για τη φροντίδα της γυναίκας του, αλλά και του ίδιου του του εαυτού. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του πολυβραβευμένου για τις μικρού μήκους του Ρούναρ Ρούναρσον εντρυφεί στην ανθρώπινη μοναξιά, την απομόνωση και την απελπισία της αρρώστιας. Ενα βραδυφλεγές δράμα με πανέμορφη σύνθεση κάδρων, το «Volcano» εντυπωσιάζει με την λιτή του αφήγηση και φέρνει συνειρμικά στο νου το λιτό, υπαρξιακό σινεμά του Τέρενς Μάλικ. Η ισλανδική ταινία πρωτοπροβλήθηκε στο Φεστιβάλ Καννών και, περνώντας από την Αθήνα, διανύει μια εντυπωσιακή φεστιβαλική διαδρομή.

«Polisse»

Ενα κοριτσάκι ομολογεί στους αστυνομικούς πως ο μπαμπάς της την παρενοχλεί σεξουαλικά. Αλλη μια υπόθεση ανοίγει για την ομάδα προστασίας ανηλίκων ενός αστυνομικού τμήματος στο Παρίσι: δουλειά τους είναι να παίρνουν καταθέσεις από παιδιά, να ανακρίνουν ύποπτους γονείς και να ανακαλύπτουν την αλήθεια μεταξύ παιδικής φαντασίας και ζοφερής πραγματικότητας. Η Μαϊγουέν σκηνοθετεί (αναλαμβάνοντας κι ένα μικρό ρόλο), μια ταινία που ταλαντεύεται ανάμεσα στην αστυνομική περιπέτεια, τον κοινωνικό σχολιασμό και τη ρομαντική κομεντί, πάντα με ρεαλιστική ντοκιμαντερίστικη ματια, για μια ομάδα ανθρώπων που ζει και εργάζεται ξέροντας πως το Κακό υπάρχει εκεί έξω. Το «Polisse» έκανε την πρεμιέρα του στο φετινό Φεστιβάλ Καννών και δίχασε τους θεατές (διαβάστε τη γνώμη του Flix εδώ), αλλά προφανώς εντυπωσίασε την Κριτική Επιτροπή που τίμησε την ταινία με το Ειδικό Βραβείο της.

Info

Το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x διαρκεί από τις 14 έως τις 25 Σεπτεμβρίου.

Οι προβολές γίνονται στους κινηματογράφους Αττικόν Cinemax Class, Απόλλων Cinemax Class (μετρό Σύνταγμα ή Πανεπιστήμιο), Δαναός 1 και Δαναός 2 (μετρό Πανόρμου).

Η τιμή του εισιτηρίου μένει και φέτος στα 6 ευρώ και συνεχίζονται οι πρωινές προβολές που είναι ανοιχτές στο κοινό με εισιτήριο αξίας 4 ευρώ.

Θα κυκλοφορήσουν κάρτες διαρκείας των 10, 20 και 25 προβολών, διατηρώντας επίσης τις τιμές στα περσινά επίπεδα, πάντα με την σταθερή έκπτωση της τάξης του 50% ανά προβολή. Συγκεκριμένα οι κάρτες διαρκείας των 10 προβολών κοστίζουν 35 ευρώ, οι κάρτες των 20 προβολών κοστίζουν 60 ευρώ και αυτές των 25 προβολών κοστίζουν 75 ευρώ η μία.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε και το website του Φεστιβάλ εδώ.

Στο gallery, φωτογραφίες από τις ταινίες «El Bulli: Cooking in Progress» (1 - 3), «Codependent Lesbian Space Alien Seeks Same» (4 - 9), «Volcano» (10 - 13) και «Polisse» (14 - 18)