Φεστιβάλ / Βραβεία

«Πρέπει να πάω να σκοτώσω τον πατέρα μου.» Νέο τρέιλερ για το «Ned Rifle» του Χαλ Χάρτλεϊ

στα 10

Οικογενειακές υποθέσεις, ύφος γκοντάρ στο πιο παράλογο, αστείο και... χαρτλεϊκό, το νέο τρέιλερ του «Ned Rifle» που κάνει σε λίγες μέρες ευρωπαϊκή πρεμιέρα στην Berlinale μοιάζει ν' ανήκει στην καλύτερη ταινία του Χάρτλεϊ από τα '90ς.

«Πρέπει να πάω να σκοτώσω τον πατέρα μου.» Νέο τρέιλερ για το «Ned Rifle» του Χαλ Χάρτλεϊ

Ο Χαλ Χάρτλεϊ ήταν ο σκηνοθέτης που, τη δεκαετία του ’90, αποτέλεσε αντικείμενο λατρείας, έδωσε στον αμερικανικό κινηματογράφο όνομα, στιλ και… soundtrack κι έπλασε κάποιες από τις εικόνες και τις ατάκες που θα μάς συντροφεύουν για όλη μας τη ζωή. Και μετά, κάτι δεν πήγε και τόσο καλά. Από τα αριστουργήματα «The Unbelievable Truth», «Trust», «Simple Men», «Amateur» ή «Flirt», φτάσαμε στα δύο μέρη μιας τριλογίας που απαίτησε την πίστη μας (και το κουράγιο μας…). Τώρα, το «Henry Fool» και το «Fay Grim» ολοκληρώνονται επιτέλους με την τρίτη ταινία, το «Ned Rifle», για το οποίο ο Χαλ Χάρτλεϊ ζήτησε τη βοήθεια του κοινού στο kickstarter και φυσικά την πήρε. Μετά τα Φεστιβάλ του Τορόντο και του Σιάτλ, το «Ned Rifle» ετοιμάζεται αυτές τις μέρες για την ευρωπαϊκή πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Βερολίνου κι ένα νέο τρέιλερ έρχεται να γεμίσει το γκονταρικό κλίμα της ταινίας με τους αγαπημένους παραλογισμούς και το κυνικό χιούμορ του Χάρτλεϊ.

Διαβάστε ακόμη: Πρώτο, «γκονταρικό» τρέιλερ για το «Ned Rifle» του Χαλ Χάρτλεϊ

hartley01

«Οταν έκανα το ‘Henry Fool’ το 1997, δεν περίμενα τι θ’ ακολουθούσε, αλλά οι ηθοποιοί κι εγώ αγαπήσαμε αυτούς τους ήρωες και συχνά αναρωτιόμαστε μεγαλόφωνα τι έχουν απογίνει. Γι’ αυτό το 2007 έκανα το ‘Fay Grim’, συνεχίζοντας να χρησιμοποιώ αυτήν την αξιολάτρευτη κατεστραμμένη αμερικανική οικογένεια για να σχολιάσω τα γεγονότα γύρω μου. Αλλά έτσι δεσμεύτηκα να κάνω και το τρίτο και (μάλλον) τελευταίο κεφάλαιο, για το γιο του Χένρι και τη Φέι, τον Νεντ. Λοιπόν, νάτο» λέει ο Χαλ Χάρτλεϊ για την καινούρια του ταινία. Στο «Ned Rifle», ο Λίαμ Αϊκεν υποδύεται τον Νεντ, που μόλις γίνεται 18, εγκαταλείπει ένα πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων (Rifle είναι το πατρικό όνομα της γιαγιάς του – ζει ινκόγκνιτο). Η μητέρα του έχει περάσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε στρατιωτική ομηρία, κατηγορούμενη για τρομοκρατικές ενέργειες και μεταφέρεται στη φυλακή, όπου θα εκτίσει την ισόβια ποινή της. Ο Νεντ, ο οποίος έχει απορροφήσει τις χριστιανικές αξίες της θετής οικογένειας με την οποία ζούσε τα τελευταία χρόνια, ξεκινά να βρει τον πατέρα του, τον Henry Fool, και να τον σκοτώσει, για να εκδικηθεί τη ρημαγμένη ζωή της Φέι. Αλλά θ’ αποκλίνει από την πορεία του, εξαιτίας της πανέξυπνης, σέξι και δυσλειτουργικής Σουζάν (υποδύεται μάλλον υπέροχα, όπως φαίνεται στο τρέιλερ, η Ομπρεϊ Πλάζα), της οποίας η σχέση με τον Χένρι υπήρχε ήδη προτού ο σπουδαίος άντρας εμφανίστηκε στις ζωές των μελών της οικογένειας Γκριμ.

hartley02

«Το ‘Ned Rifle’ είναι η πιο προσιτή και διασκεδαστική ταινία που έγραψα ποτέ,» εξηγεί ο Χαλ Χάρτλεϊ, «ενώ ταυτόχρονα ασχολείται με θέματα για τα οποία νοιάζομαι πολύ. Παραδόξως, νομίζω ότι έχω γράψει μια ταινία που θα γίνει επιτυχία!» Δείτε παρακάτω το νέο τρέιλερ του «Ned Rifle» και θα συμφωνήσετε, τουλάχιστον ώσπου να δούμε την ταινία!

To 65o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα διαρκέσει από τις 5 έως και τις 15 Φεβρουαρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen.

Διαβάστε ακόμη: