Buzz

Νέα πρόκληση από το Ιράν: συνελήφθησαν 6 σκηνοθέτες ντοκιμαντέρ

στα 10

Εξι σκηνοθέτες συνελήφθησαν στο Ιράν με την κατηγορία ότι εργάζονται κρυφά για το BBC σε μία σειρά από ντοκιμαντέρ που αποτυπώνουν μία αρνητική εικόνα της χώρας. Ενώ, κύριοι και κυρίες της κυβερνήσεως του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ (φυσικά και αστειευόμαστε: μόνο κύριοι!) οι συλλήψεις συνεχίζουν την θετική προβολή ενός εξελιγμένου δημοκρατικού Ιράν στην παγκόσμια κοινότητα!

Νέα πρόκληση από το Ιράν: συνελήφθησαν 6 σκηνοθέτες ντοκιμαντέρ
Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Μετά το σκάνδαλο της σύλληψης του Τζαφάρ Παναχί κι άλλων ιρανών σκηνοθετών το Δεκέμβριο του 2010, το καθεστώς της Τεχεράνης συνεχίζει τις προκλήσεις.

Εξι ντοκιμαντερίστες - πέντε άντρες και μία γυναίκα- βρίσκονται στην κατοχή των περσικών αρχών από το Σάββατο το βράδυ με την κατηγορία ότι συνεργάζονταν με το βρετανικό ειδησιογραφικό κανάλι BBC για την παρασκευή ντοκιμαντέρ που συκοφαντούν την ιρανική κυβέρνηση και προβάλουν μία αρνητική εικόνα της χώρας στα διεθνή μέσα.

Το BBC έσπευσε να αρνηθεί μία τέτοια συνεργασία, υποστηρίζοντας ότι οι σκηνοθέτες είναι ανεξάρτητοι κινηματογραφιστές που προβάλουν τα φιλμ τους σε διεθνή φεστιβάλ, όπως όλοι οι συνάδελφοί τους ανά τον κόσμο. Κατά αυτό τον τρόπο το BBC είδε, εκτίμησε και αγόρασε τα δικαιώματα των ντοκιμαντέρ τους.

Από ό,τι διαβάζουμε στους New York Times, το ειδικό ιρανικό παράρτημα του BBC έχει εδώ και καιρό λογοκριθεί και απαγορευτεί στο Ιράν (όπως και όλα τα μη-κυβερνητικά κανάλια, ενώ θεωρείται παράνομο για κάθε Ιρανό πολίτη να εργάζεται σε κάποιο από αυτά). Η κυβέρνηση του Ιράν έκοψε το σήμα του βρετανικού καναλιού, καταλογίζοντάς του ευθύνες για τις βίαιες διαδηλώσεις του 2009 (που ξέσπασαν μετά τις, κατά πολλούς, νοθευμένες εκλογές στις οποίες έχασε ο φιλελεύθερος αντίπαλος του Αχμαντινετζάντ, Μιρ Χοσεϊν Μουσαβί). Παρόλα αυτά, οι υποκλοπές σήματος του BBC, αλλά κι άλλων ξένων ειδησιογραφικών πρακτορείων μέσω δορυφορικών πιάτων είναι «συνηθισμένο φαινόμενο».

Την προηγούμενη Παρασκευή, το BBC πρόβαλε ένα ντοκιμαντέρ για την διακυβέρνηση του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ , Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν από το 1989. Το ντοκιμαντέρ με αρχειακό υλικό αλλά και σύγχρονη έρευνα και συνεντεύξεις επιχειρεί να ρίξει φως σ' ένα κλειστό πολίτευμα, την «Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν». Σύμφωνα με το ιρανικό σύνταγμα, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν σκιαγραφεί και επιβλέπει την εφαρμογή των νόμων, είναι αρχιστράτηγος του στρατού, όπως και αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, και είναι ο μόνος που δικαιούται να κηρύξει πόλεμο.

Επίσης, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό στην περίπτωση μας, «διορίζει και απομακρύνει τους επικεφαλής της δικαιοσύνης, των κρατικών ΜΜΕ». Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο ότι οι συλλήψεις ακολούθησαν της προβολής ενός τέτοιου ντοκιμαντέρ και η εντολή δόθηκε κατευθείαν από τον Ραχμπάρ Αλί Χαμενεΐ .

Η κρατική ιρανική τηλεόραση μετέδωσε την είδηση ως εξής: «Συνελήφθησαν μέλη μυστικής υπηρεσίας του BBC, οι οποίοι είχαν συμφωνήσει να πληρωθούν χιλιάδες επί χιλιάδων δολαρίων, για κάθε ντοκιμαντέρ, τα οποία μετά θα μοιραζόντουσαν μεταξύ τους...»

Το BBC δήλωσε ότι «κανείς από αυτούς τους 6 σκηνοθέτες δεν είχε την παραμικρή ανάμιξη με το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ», αλλά ούτε αυτό έπεισε φαίνεται τις περσικές αρχές, οι οποίες ακόμα κρατούν φυλακισμένους τους κινηματογραφιστές, χωρίς να δίνουν στη δημοσιότητα τα ονόματά τους.

Δείτε το πρώτο μέρος του «Ruling Iran» στο βίντεο που ακολουθεί.

Δείτε εδώ το δεύτερο μέρος.