Φεστιβάλ / Βραβεία

«Ο Γκοντάρ και να κλάσει, θα του δώσουν βραβείο!»

στα 10

Η Αμερικανική Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου επέλεξε το «Adieu au Langage» του Γκοντάρ ως καλύτερη ταινία του 2014. Κι έγινε χαμός!

«Ο Γκοντάρ και να κλάσει, θα του δώσουν βραβείο!»

Το National Society of Film Critics της Αμερικής είναι ένας χαμηλών τόνων, σκεπτόμενος, επιλεκτικός οργανισμός καλλιτεχνικού προσανατολισμού: οι ταινίες που κάθε χρόνο επιλέγει για τη 10άδα με τα καλύτερα της χρονιάς περιλαμβάνουν συχνά οσκαρικά φαβορί, αλλά ακόμα συχνότερα εναλλακτικές προτάσεις που έκαναν, ίσως, μετρημένα εισιτήρια, αλλά κέρδισαν την εκτίμηση των έγκυρων κριτικών κινηματογράφου που απαρτίζουν την Ενωση. Πέρσι, για παράδειγμα, η Καλύτερη Ταινία για το National Society of Film Critics ήταν το «Inside Llewyn Davis» των αδελφών Κοέν (δείτε ολόκληρη την περσινή λίστα εδώ). Φέτος, ωστόσο, το NSFC έκανε μια επιλογή που έβγαλε τους συναδέλφους και την αμερικανική κινηματογραφική κοινότητα από τα ρούχα της: στο #1 των καλύτερων της χρονιάς είναι μια ταινία που δεν είναι αμερικανική και η οποία, μάλιστα, προβλήθηκε μόνο σε αμερικανικά Φεστιβάλ και σε περιορισμένες αίθουσες της Νέας Υόρκης. Αυτή η ταινία είναι το «Adieu au Langage» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, που φαίνεται ότι, ακόμα και στα 84 χρόνια του εξακολουθεί να εμπνέει λάτρεις και εχθρούς.

Διαβάστε περισσότερα για το «Adieu au Langage» και τις φετινές περιπέτειες του Ζαν-Λικ Γκοντάρ

Δείτε παρακάτω την πλήρη λίστα με τα φετινά βραβεία του National Society of Film Critics, αλλά πρώτα διασκεδάστε με τα tweets έξαλλων «επαγγελματιών σινεφίλ» και, κυρίως, του Σκοτ Φάινμπεργκ, κριτικού και οσκαρικού αναλυτή του Hollywood Reporter.

Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ φυσικά δεν πήρε θέση στην όποια διαμάχη, αλλά με ένα σημείωμα που έστειλε στον Ρίτσαρντ Λόρμπερ, Πρόεδρο της εταιρείας διανομής του στην Αμερική Kino Lorber, ευχαριστεί την Αμερικανική Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου δηλώνοντας πως... ακόμη μαθαίνει.

Jean Luc Godard thank you note 607

Αναλυτικά το Best of 2014 του National Society of Film Critics

Περισσότερες λίστες με τα καλύτερα του 2014: