Buzz

Η Νάταλι Πόρτμαν αρνείται να παραλάβει τιμητικό βραβείο στο Ισραήλ

στα 10

Εκδηλώνοντας τη δυσαρέσκειά της για τα βίαια γεγονότα στο Ισραήλ, η ηθοποιός αρνήθηκε να παρευρεθεί στη σχετική τελετή όπου θα παραλάμβανε το τιμητικό βραβείο Genesis.

Η Νάταλι Πόρτμαν αρνείται να παραλάβει τιμητικό βραβείο στο Ισραήλ

Την προγραμματισμένη βράβευσή της με το τιμητικό βραβείο Genesis σε τελετή η οποία ήταν σχεδιασμένη να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Ιερουσαλήμ, αρνήθηκε η Νάταλι Πόρτμαν ακυρώνοντας το ταξίδι της στο Ισραήλ. Το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται από το 2014 σε πρόσωπα που έχουν ξεχωρίσει στο επαγγελματικό τους πεδίο και «που εμπνέουν άλλους μέσα από την αφοσίωσή τους στην εβραϊκή κοινότητα και τις εβραϊκές αξίες». Η βράβευση της Πόρτμαν είχε ανακοινωθεί από τον περασμένο Νοέμβριο.

Η εβραϊκής καταγωγής Πόρτμαν δεν έχει εκδώσει μέχρι στιγμής κάποια επίσημη ανακοίνωση, ωστόσο το ίδρυμα που απονέμει το βραβείο Genesis δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του την εξής δήλωση από τους εκπροσώπους της ηθοποιού, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες: «Τα πρόσφατα γεγονότα στο Ισραήλ είναι εξαιρετικά λυπηρά για εκείνην κι ως εκ τούτου δεν νιώθει άνετα να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε δημόσια εκδήλωση στη χώρα».

Διαβάστε ακόμη: Στα γυρίσματα του «Vox Lux»: Το πανκ ταιριάζει στη Νάταλι Πόρτμαν

Αν και δεν κατονομάζονται στο κείμενο, τα «πρόσφατα γεγονότα» στα οποία αναφέρεται η ανακοίνωση δεν είναι άλλα από τις συγκρούσεις των ισραηλινών αρχών με Παλαιστίνιους που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες κατά μήκος της λωρίδας της Γάζας και που κατέληξαν στο θάνατο 31 Παλαιστινίων και στον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων.

Με τη σειρά του, το ίδρυμα δημοσίευσε ως απάντηση την εξής ανακοίνωση: «Η κυρία Πόρτμαν είναι μια εξαιρετικά καταξιωμένη ηθοποιός, μια αφοσιωμένη κοινωνική ακτιβίστρια κι ένας υπέροχος άνθρωπος. Το προσωπικό του ιδρύματος χάρηκε που κατάφερε να την γνωρίσει μέσα στους τελευταίους έξι μήνες, εκτιμά την ανθρωπιά της και σέβεται το δικαίωμά της να διαφωνεί δημόσια με τις πρακτικές της κυβέρνησης του Ισραήλ. Παρ’ όλα αυτά, λυπούμαστε πολύ που αποφάσισε να μην παραστεί στην τελετή απονομής του βραβείου Genesis στην Ιερουσαλήμ για πολιτικούς λόγους. Φοβόμαστε ότι η απόφαση της κυρίας Πόρτμαν θα οδηγήσει στην πολιτικοποίηση της φιλανθρωπικής πρωτοβουλίας μας, κάτι για το οποίο έχουμε δουλέψει σκληρά τα τελευταία πέντε χρόνια προκειμένου να αποφύγουμε».

Το βραβείο συνοδεύεται από ένα εκατομμύριο δολάρια, τα οποία όλοι οι μέχρι τώρα αποδέκτες του έχουν δωρίσει για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Πόρτμαν εκφράζει ανοιχτά την αντίθεσή της στην επίσημη πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης. Σε παλιότερη συνέντευξή της στο Hollywood Reporter, η ηθοποιός είχε δηλώσει για τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάρχου: «Είμαι ενάντια στον Νετανιάρχου. Ενάντια. Είμαι πάρα πάρα πολύ αναστατωμένη και απογοητευμένη από την επανεκλογή του».

Διαβάστε ακόμη