Industry

Με 'γεια η νέα, 3η Υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Μυρσίνη Ζορμπά

στα 10

Και πάλι αυτόνομο (τουλάχιστον) το Υπουργείο Πολιτισμού και πάλι με γυναίκα επί κεφαλής: τα υπόλοιπα, στην πορεία.

Με 'γεια η νέα, 3η Υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Μυρσίνη Ζορμπά

Είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν συμφώνησε με την ως τώρα Υπουργό, Λυδία Κονιόρδου, ότι «όλα είναι καλώς καμωμένα» στο Υπουργείο Πολιτισμού, μια και στον σημερινό μετασχηματισμό, επέλεξε να την αντικαταστήσει. Ετσι, διατηρώντας το Υπ.Πο. αυτόνομο (χωρίς αθλητισμό, θρησκεύματα ή παιδεία), το πόστο, αυτό ενός από τα σημαντικότερα υπουργεία της Ελλάδας, αρκεί κάποιος να το αντιλαμβανόταν, αλλάζει για τρίτη φορά χέρια, για τέταρτη φορά σύνθεση.

Θυμηθείτε τη διαδοχή από το 2015 ως σήμερα, με συχνές αλλαγές/διαμορφώσεις, για να μην μπαγιατεύει ο Πολιτισμός:

Νέα Υπουργός Πολιτισμού, με τον ανασχηματισμό της 28ης Αυγούστου 2018, είναι η Μυρσίνη Ζορμπά.

μυρσίνη ζορμπά 607

Απόφοιτος της Νομικής Αθηνών το 1972, η Μυρσίνη Ζορμπά εργάστηκε επί σειρά ετών ως εκδότρια (Εκδόσεις Οδυσσέας) και μεταφράστρια βιβλίων. Προερχόμενη από τον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, διετέλεσε σύμβουλος της Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη (1993), Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (1994-1999) και Ευρωβουλευτής της κυβέρνησης Σημίτη (2000-2004). Στη διάρκεια της θητείας της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετείχε στην Επιτροπή Πολιτισμού και συνέταξε Εκθεση για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Βιομηχανία. Ιδρυσε μαζί με άλλους το Δίκτυο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, του οποίου είναι από το 2004 έως σήμερα πρόεδρος. Εχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες και από το 2005 αρθρογραφεί τακτικά στο περιοδικό Μεταρρύθμιση για θέματα πολιτισμικής πολιτικής.

Μένει να δούμε τι προσέγγιση έχει κατά νου η νέα Υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά και πώς θα τη διατυπώσει και θα την υλοποιήσει κι αν θα μπορέσει να συμβαδίσει με τα βήματα του ελληνικού σινεμά, καλύτερα απ' ό,τι η προκάτοχός της.

Διαβάστε ακόμη: Πόσο φταίμε που το «Mamma Mia 2: Here We Go Again» δεν γυρίστηκε στην Ελλάδα;