Buzz

Με δύναμη από τη... Γαλλία! To «Mustang» καλπάζει για τα Οσκαρ

στα 10

Η ταινία της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν, μπορεί να διαδραματίζεται στην Τουρκία και να μιλά Τούρκικα, αλλά είναι γαλλική παραγωγή και η γαλλική υποψηφιότητα για τα Οσκαρ.

Με δύναμη από τη... Γαλλία! To «Mustang» καλπάζει για τα Οσκαρ

Το σενάριο είναι γραμμένο και από την Αλις Γουινοκούρ και αρκετοί από τους συντελεστές στο τεχνικό μέρος του φιλμ είναι Γάλλοι, αλλά είναι εύκολο να φανταστείς την έκπληξη των ψηφοφόρων στην κατηγορία του Ξενόγλωσσου φιλμ όταν βρεθούν μπροστά σε μια Τούρκικη ταινία που κατεβαίνει ως υποψηφιότητα της Γαλλίας. Είναι ενδιαφέρον μάλιστα ότι η ταινια της Εργκιουβέν προκρίθηκε αντι του «Dheepan» του Ζακ Οντιάρ που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα φέτος στις Κάννες.

Το «Mustang» που έκανε ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο φεστιβάλ των Καννών και είναι επίσης υποψήφιο στα βραβεία LUX και τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, είναι μια γαλλική παραγωγή και κυρίως είναι μια καλή ταινία.

Mustang 607

Τοποθετημένο σε ένα χωρίο στην βόρεια Τουρκία αφηγείται την ιστορία τεσσάρων αδελφών που ασφυκτιούν κάτω από την καταπιεστική συμπεριφορά του θείου και της γιαγιάς τους και που βρίσκονται φυλακισμένες στο ίδιο τους το σπίτι, όταν ένα μεσημέρι μετά το τέλος του σχολείου για τις καλοκαιρινές διακοπές τολμούν να παίξουν με τους συμμαθητές τους στη θάλασσα.

Η συμπεριφορά τους θα κριθεί ανήθικη και τα κορίτσια θα κλειδωθούν στο σπίτι από τον θείο τους ο οποίος θα αναλάβει να κανονίσει τους γάμους τους, οι οποίοι θα σβήσουν την ντροπή που προκάλεσαν οι πράξεις τους.

To φιλμ κινηματογραφημένο με τρόπο σχεδόν ονειρικό αλλά δίχως να αγνοεί την σκληρότητα της ιστορίας και την παράλογη λογική της κοινά αποδεκτής «ηθικής» κέρδισε συγκρίσεις με το «Virgin Suicides» της Σοφία Κόπολα κι έχει εξασφαλίσει διανομή και στην χώρα μας.

Δείτε πιο κάτω το πρώτο τρέιλερ του «Mustang».


Δείτε ακόμη: