Φεστιβάλ / Βραβεία

«Mud»: Μια ταινία με καθαρή καρδιά

στα 10

Οχι μια ακόμη ταινία ενηλικίωσης: Μια ταινία ενηλικίωσης με τον τρόπο του Τζεφ Νικολς.

«Mud»: Μια ταινία με καθαρή καρδιά

Με τον νεαρό πρωταγωνιστή του «Δέντρου της Ζωής» Τάι Σέρινταν να κλέβει την παράσταση και την ιστορία να φέρνει στο νου κάτι τόσο κλασσικό και τυπικά αμερικάνικο όσο τις περιπέτειες του Χακλμπέρι Φιν, το «Mud» επιβεβαιώνει το εξαιρετικό ταλέντο του Τζεφ Νίκολς να κάνει το δικό του προσωπικό, μα και συνάμα απόλυτα προσβάσιμο σινεμά.

Ενα δεκατετράχρονο αγόρι μεγαλώνει στις όχθες του Μισισίπι όχι χωρίς αγάπη, αλλά σε μια οικογένεια στα πρόθυρα της διάλυσης. Με τον καλύτερό του φίλο, έναν συνομήλικό του που μεγαλώνει χωρίς γονείς, αλλά με τον θείο του, θα ανακαλύψουν σε ένα νησί του ποταμού, μια παρατημένη βάρκα, σκαρφαλωμένη σε ένα δέντρο, αφημένη εκεί από τα νερά μιας πλημμύρας.

Κι αν το εύρημα τους δεν είναι από μόνο του αξιοθαύμαστο, θα ανακαλύψουν επίσης έναν άντρα που ζει εκεί, κουβαλά πιστόλι και τους συστήνεται ως Μαντ. Κρύβεται προσπαθώντας να ξεφύγει από την αστυνομία που τον καταζητά για φόνο. Και περιμένει την κοπέλα του, για χάρη της οποίας σκότωσε, για να το σκάσουν μαζί.

Τα δυο αγόρια θα γοητευθούν από την ιστορία του και θα τον βοηθήσουν, μόνο που αντίθετα από τις περιπέτειες των βιβλίων, οι αληθινές κρύβουν συχνά και αληθινούς κινδύνους. Η ταινία του Νίκολς θα φτάσει τελικά ως αυτούς, σε ένα μάλλον αμήχανο φινάλε που μοιάζει το πιο αδύναμο κομμάτι του φιλμ, αλλά πριν, θα έχει προφτάσει να χτίσει μια υπέροχη ιστορία για την αναζήτηση μιας αγάπης που να λειτουργεί, για την περιπέτεια του να μεγαλώνεις και για τις αλλαγές που δεν μπορείς να αποφύγεις.

Λυρικό και συγκρατημένο, γεμάτο υπέροχες στιγμές και με εξαιρετικές ερμηνείες απ ολόκληρο το καστ, το «Mud» είναι από εκείνες τις ταινίες που κατορθώνουν να συγχέουν τα όρια ανάμεσα στο arthouse και το εμπορικό σινεμά, παραδίδοντας αυθεντική συγκίνηση και καθαρή ομορφιά, με τις λιγότερες δυνατές παραχωρήσεις.

Μάθετε τα πάντα για το 65o Φεστιβάλ, στο ειδικό τμήμα του Flix.gr για τις Κάννες.