Buzz

«Mr. X»: Ποιός είναι τελικά ο μυστηριώδης κ. Λεός Καράξ;

στα 10

Το ντοκιμαντέρ της Τέσα-Λουί Σαλόμ, φιλοδοξεί να κοιτάξει πίσω από την ομίχλη του μεγαλείου του enfant terrible του γαλλικού σινεμα.

«Mr. X»:  Ποιός είναι τελικά ο μυστηριώδης κ. Λεός Καράξ;

«Είναι σαν ένα παράξενο αεράκι». Ετσι περιγράφει η Κάιλι Μινόγκ τον Γάλλο σκηνοθέτη με τον οποίο δούλεψαν μαζί στην ταινία που έχει ήδη σημαδέψει κινηματογραφικά την δεκαετία που διανύουμε το «Holy Motors».

O πρόεδρος του Φεστιβάλ των Καννών Ζιλ Ζακόμπ, ένας από τους ανθρώπους που ανέδειξαν το ταλέντο του Καράξ, λέει ότι μοιάζει μάταιο να δοκιμάσεις να εξηγήσεις τις ταινίες του αφού έχουν μεγαλύτερη σχέση με την ποίηση παρά με το σινεμά.

Και με κάποιον τρόπο ο ίδιος ο Καράξ, η ύπαρξή του μοιάζει με κάτι τόσο ρευστό και δύσκολο να κατατάξεις και να εξηγήσεις, αφού σε μια καριέρα που κινήθηκε ανάμεσα στον θρίαμβο και την σιωπή, παρουσίασε ένα έργο τόσο σπουδαίο και πλούσιο, όσο λίγοι σκηνοθέτες της γενιάς του.

Κι όμως ο ίδιος εξακολουθεί να παραμένει ένα μυστήριο -κι όσο περνούν τα χρόνια ακόμη μεγαλύτερο- καθώς αρνείται πια να δώσει συνεντεύξεις κι αφήνει το έργο του να μιλήσει γι αυτόν. Κάτι που κάνει αυτό το ντοκιμαντέρ αν όχι απαραίτητο, σίγουρα πιο ελκυστικό.

Η Τέσα-Λουί Σαλόμ υπήρξε η σκηνοθέτης του making of του «Holy Motors» και κάπως έτσι εξασφάλισε την συγκατάθεση (αλλά όχι και την συμμετοχή) του σκηνοθέτη σε αυτό το φιλμ που δίνει τον λόγο σε συνεργάτες και φίλους, σε παλιούς και νέους γνωστούς σε κριτικούς και θεωρητικούς ακόμη και στην αδελφή της πρωταγωνίστριας του στους «Εραστές της Γέφυρας» (και παθιασμένου έρωτά του) Ζιλιέτ Μπινός για να δοκιμάσουν να τον αποκρυπτογραφήσουν.

Ο ίδιος είναι παρών μόνο μέσα από τη δουλειά του κι από αποσπάσματα παλιότερων συνεντεύξεων, αλλά οι εικόνες των ταινιών του καλύπτουν ιδανικά το «κενό» κι αφήνουν το υπέροχο μυστήριο του να μεγεθυνθεί λίγο περισσότερο, θυμίζοντάς του γιατί ο Καράξ έχτισε τόσο γρήγορα τον δικό του παράξενο μύθο.

2

Δείτε το τρέιλερ

Διαβάστε ακόμη: