Industry

Moving Silence 2013: Βραβείο χρηματοδότησης για τη δική σου βωβή ταινία

στα 10

Η πλατφόρμα Moving Silence σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας δίνουν την ευκαιρία σε νέους κινηματογραφιστές να παρουσιάσουν τα σχέδια για τις βωβές ταινίες τους και σε έναν τυχερό το βραβείο των 1000 ευρώ για να κάνει την ταινία του πραγματικότητα.

Flix Team
Moving Silence 2013: Βραβείο χρηματοδότησης για τη δική σου βωβή ταινία

Το «Moving Silence» είναι μια πλατφόρμα για το σύγχρονο βωβό σινεμά που δημιουργήθηκε από μια ομάδα μουσικών, καλλιτεχνών και επαγγελματιών με βάση το Βερολίνο. Ο σκοπός τους είναι να επανασυνδέσουν τη σύγχρονη αισθητική της εικόνας και του ήχου με τις ρίζες του κινηματογράφου.

Η ιδέα για την ίδρυση της πλατφόρμας προέκυψε από τον Ιταλό μουσικό Μάρκο Μπροσόλο που ζει στο Βερολίνο. Από το 2008, υπό τον τίτλο «Music from the Masses», ο κινηματογραφιστής Ματία Φριτς «ανέβαζε» στο διαδίκτυο βωβά βίντεο κλιπ με μια ανοιχτή πρόσκληση προς όλους μουσικούς και τους καλλιτέχνες να προσθέσουν ήχο στα βίντεο και να στείλουν το νέο soundtrack που είχαν δημιουργήσει. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ανταλλαγή, διότι οι μουσικοί μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν δωρεάν για τους δικούς τους σκοπούς το μουσικό βίντεο που έχει δημιουργηθεί με αυτό τον τρόπο. Μέσα από αυτό το πρότζεκτ με τα βίντεο κλιπ και σε συνεργασία με τον Μάρκο Μπροσόλο και τον παραγωγό Φεντερίκο Μπασέτι, δημιουργήθηκε ένα πρότζεκτ που ερευνούσε την ταυτότητα και τις δυνατότητες του σημερινού βωβού κινηματογράφου και είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου κινηματογραφιστών και μουσικών, το «Moving Silence», το οποίο ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο και από το 2010 και στην Αθήνα.

2

Φέτος, το «Moving Silence» θα διεξαχθεί από τις 28 Μαρτίου έως και τις 31 Μαρτίου στο Ινστιτούτο Γκέτε στην Αθήνα και στο Beton7, ενώ για πρώτη φορά διοργανώνεται, στο πλαίσιο του, ένας μεγάλος διαγωνισμός. Φιλοδοξία της πλατφόρμας είναι να στηρίξει έναν Ελληνα ή με βάση την Ελλάδα κινηματογραφιστή για τη δημιουργία μιας βωβής ταινίας. Ετσι βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ανοιχτή πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους, ένας εκ των οποίων θα κερδίσει 1000 ευρώ για να μπορέσει να κάνει την ταινία του πραγματικότητα.

Το σχέδιο της ταινίας που μπορείτε να υποβάλετε πρέπει να είναι ένα σύγχρονο βωβό φιλμ, το οποίο μπορεί από μόνο του να σταθεί σε μια βωβή προβολή. Το μέσο της κινηματογράφησης είναι ελεύθερης επιλογής, ωστόσο το τελικό φιλμ πρέπει να μπορεί να παρουσιαστεί σε ψηφιακή προβολή. Το θέμα, η διάρκεια, η τεχνική είναι ελεύθερα.

Ολα τα σχέδια των ταινιών που θα υποβληθούν θα παρουσιαστούν σε ένα pitching forum στις 28 Μαρτίου στο Ινστιτούτο Γκαίτε, απ' όπου θα προκύψει και ο νικητής του βραβείου, που θα ανακοινωθεί στις 29 Μαρτίου.

Η τελική κρίση θα βασιστεί κατά το 1/3 της στην ψηφοφορία του βίντεο παρουσίασης της ταινίας στο YouTube, το Vimeo και το Facebook, κατά 1/3 στην απόφαση της οργανωτικής ομάδας του «Moving Silence» και κατά 1/3 στη γνώμη του κοινού που θα παρευρεθεί στο pitching forum.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τους όρους συμμετοχής, την υποβολή των σχεδίων σας και τη ψηφοφορία, αλλά και το «Moving Silence» μπορείτε να βρείτε εδώ.