Φεστιβάλ / Βραβεία

Moneyball: Ο Μπραντ Πιτ στο Τορόντο

στα 10

Αρεσε στους κριτικούς, συγκίνησε τον κόσμο. Το «Moneyball», η αληθινή ιστορία του προπονητή Μπίλι Μπιν που έκανε μεγάλα όνειρα για την μικρή μπέιζμπολ ομάδα του, έκανε πρεμιέρα στο 36ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο. Ο Μπραντ Πιτ ήταν εκεί.

Moneyball: Ο Μπραντ Πιτ στο Τορόντο
Σε τίποτα δε θύμιζε τον μαγκωμένο εαυτό του στη συνέντευξη Τύπου του «Δέντρου της Ζωής» στις Κάννες. Εδώ ο Πιτ έπαιζε κυριολεκτικά στο γήπεδό του.

Ο Μπραντ Πιτ συνόδευσε την ταινία ως πρωταγωνιστής και ως παραγωγός της στο 36ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο. Το «Moneyball» άλλωστε για αυτόν ήταν μία προσωπική υπόθεση (μάλιστα αρχικά την είχε αναθέσει στον φίλο του Στίβεν Σόντερμπεργκ, ο οποίος θα τη γύριζε ως μείγμα φιξιόν και ντοκιμαντέρ με δηλώσεις και εικόνα από τους πραγματικούς αθλητές και παράγοντες).

Τελικά στην σκηνοθετική καρέκλα κάθισε ο Μπένετ Μίλερ («Capote»), και από ό,τι έγραψαν οι κριτικοί αμέσως μετά τη χτεσινή του πρεμιέρα στο Τορόντο «καλύτερα». Σύμφωνα με το indiewire «η αληθινή επιτυχία της ταινίας είναι ότι αφαιρεί τις πολλές λογιστικές λεπτομέρειες του πώς μία μικρή ομάδα τα κατάφερε και σου μεταφέρει ζεστό, το ανθρώπινο δράμα. Είναι εκπληκτικό πόσο αβίαστα ρέει...»

Βασισμένη στο μπεστ σέλερ του Μάικλ Λούις «Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game» (2003) η ταινία αφηγείται μία Δαβίδ-Γολιάθ ιστορία που συνέβη πράγματι στην Α' Κατηγορία του αμερικανικού επαγγελματικού μπέιζμπολ. Η ομάδα του Οκλαντ, με προπονητή τον πεισματάρη ονειροπόλο Μπίλι Μπιν τα έβαλε με τους ισχυρούς γίγαντες του πρωταθλήματος, με μηδενικό μπάτζετ. Κι αυτό γιατί είχε μία τρελή ιδέα: μεγάλο παιχνίδι δεν σημαίνει ακριβό παιχνίδι. Με ένα θεότρελο σχέδιο στο οποίο κανείς άλλος δεν πίστεψε, άλλαξε για πάντα τι σημαίνει αμερικανικό μπέιζμπολ.

Η ερμηνεία του Πιτ, η οποία ψιθυρίζεται ότι θα τον εμφανίσει στην πεντάδα του α' ανδρικού των Οσκαρ, ενθουσίασε για την οικονομία και τη ζεστασιά της.

«Από πιτσιρικάς λάτρευα τις αθλητικές ταινίες» δήλωσε ο Μπραντ Πιτ στην συνέντευξη Τύπου. «Οπως το "Bad News Bears", ή το "North Dallas Forty" με τον Νικ Νόλτε. Είναι ταινίες που σε εμπνέουν σε πολλά επίπεδα. Στο ηθικό σου σύστημα, στο τι σε έχουν μάθει ότι είναι η επιτυχία, στο τι περνάει κάτω από το δέρμα σου ως ήττα. Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες για τις ταινίες της δεκαετίας του 70 και όλους αυτούς τους αντιήρωες...»

Ο σκηνοθέτης Μπένετ Μίλερ συμφώνησε. «Το κοινό αγαπά ιδιαίτερα της ταινίες με θέμα το μπέιζμπολ - από το «Bull Durham» μέχρι το «Eight Men Out»- γιατί το άθλημα θυμίζει την αληθινή ζωή. Δεν υπάρχει ρολόι στο μπέιζμπολ. Το παιχνίδι έχει δράση, κάνει κοιλιές, έχει ενθουσιασμό, απογοητεύσεις και πολλές φορές τρόμο. Πιστεύω ότι αυτό μοιάζει πολύ με τις ζωές μας...»

Ο Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν ο οποίος ερμηνεύει τον μάνατζερ της ομάδας που δεν πιστεύει στο σχέδιο του Μπιν, δήλωσε ότι «η ιστορία ενός ανθρώπου που κάποια στιγμή σταματά και κοιτάει βαθιά τη ζωή του, πώς βρέθηκε εκεί βρέθηκε, τι έγιναν τα όνειρά του και τι θα κάνει από εδώ και πέρα για να τα πραγματοποιήσει, είναι μία ιστορία που δεν μπορεί να σε αφήσει ασυγκίνητο...». Και πρόσθεσε: «μου θύμισε πολύ τον εαυτό μου...»

Ο συγγραφέας του βιβλίου Μάικλ Λούις είχε γράψει και το «The Blind Side», το όχημα που έφερε την Σάντρα Μπούλοκ στα Οσκαρ. Τυχαίο;

Χαζέψτε το photo call στο gallery και δείτε ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη Τύπου του «Moneyball» από το 36ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο.

Για περισσότερες πληροφορίες για την ταινία, αλλά και το trailer του «Moneyball» εδώ.