Buzz

Η διεθνής κινηματογραφική κοινότητα ζητά την απελευθέρωση του Μοχάμαντ Ρασούλοφ

στα 10

Ο διάσημος Ιρανός σκηνοθέτης απειλείται με έξι χρόνια φυλάκισης. Η παγκόσμια κινηματογραφική κοινότητα είναι αποφασισμένη να τον βοηθήσει.

Η διεθνής κινηματογραφική κοινότητα ζητά την απελευθέρωση του Μοχάμαντ Ρασούλοφ

Δεν είναι η πρώτη περίπτωση Ιρανού σκηνοθέτη που του αφαιρείται το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης και εργασίας.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των τελευταίων χρόνων ήταν ο Τζαφάρ Παναχί, που στήριξε όλο το πρόσφατο έργο του πάνω σε αυτόν τον άτυπο «εγκλεισμό», συνεχίζοντας να εργάζεται και να κερδίζει βραβεία στα διεθνή φεστιβάλ, παρά τις επίσημες απαγορεύσεις της πατρίδας του.

Ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ, που κέρδισε το Μάιο που μας πέρασε το μεγάλο βραβείο στο τμήμα Un Certain Regard του 70ού Φεστιβάλ Καννών με την ταινία του «A Man of Integrity» βρίσκεται σήμερα σε δεινή θέση. Του έχει απαγορευτεί η ελεύθερία της εργασίας αλλά και του να ταξιδεύει. Το διαβατήριό του βρίσκεται στα χέρια των αρχών του Ιράν, οι οποίες συνεχίζουν να τον ανακρίνουν για αντιπατριωτική συμπεριφορά που μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση 6 χρόνων.

Το 2010, ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ είχε ξανασυλληφθεί από τις ιρανικές αρχές για γύρισμα χωρίς άδεια και είχε πάλι απειληθεί με φυλάκιση έξι ετών που μειώθηκε τελικά στον ένα χρόνο και από τότε βρίσκεται σε αναστολή. Το 2013 του είχε απαγορευτεί να ταξιδέψει στη Νυρεμβέργη για να παράλάβει - ειρωνικά - ένα βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Διαβάστε ακόμη: Κάννες 2013: ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ φέρνει (ο ίδιος) την ταινία του στις Κάννες

Rasoulof 607

H διεθνής κινηματογραφική κοινότητα - ανάμεσά τους και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου - οργανώνει διαμαρτυρία και συγκεντρώνει υπογραφές απ' όλον τον κόσμο για την άμεση απελευθέρωση του σκηνοθέτη. Μπορείτε να υπογράψετε κι εσείς εδώ.

Η νέα ταινία του Μοχάμαντ Ρασούλοφ, «A Man of Integrity», προβλήθηκε στις Νύχτες Πρεμιέρας και θα βγει στις αίθουσες από την Ama Films.


Διαβάστε ακόμη: Ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ μιλάει στο Flix για τη ζωή... μακριά από το Ιράν