Buzz

«Moebius»: H νέα ταινία του Κιμ Κι Ντουκ αποκλείεται από τις αίθουσες της Κορέας

στα 10

Η επόμενη ταινία του μετά το «Pieta» χαρακτηρίστηκε κατάλληλη μόνο σε «ειδικό κύκλωμα αιθουσών», κάτι που καθιστά πρακτικά αδύνατη την προβολή της.

«Moebius»: H νέα ταινία του Κιμ Κι Ντουκ αποκλείεται από τις αίθουσες της Κορέας

Μπορεί να κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στην Βενετία τον περασμένο Σεπτέμβρη με την τελευταία του ταινία, όμως ο ίδιος μας έλεγε ότι στην πατρίδα του Κορέα, το έργο του δυσκολεύεται να βρει διανομή κι ένα σημαντικό κοινό.

Η βία κάτι που επανέρχεται στο έργο του Κιμ Κι Ντουκ ήταν παρούσα και στο «Pieta», αλλά απ ΄ότι δείχνουν τα πράγματα, το «Moebius» σπρώχνει τα πράγματα πιο μακριά, τόσο ώστε η επιτροπή λογοκρισίας να κρίνει ότι η ταινία είναι κατάλληλη μόνο για αίθουσες στο «ειδικό» κύκλωμα διανομής.

Επί του πρακτέου, αυτό ουσιαστικά σημαίνει αδυναμία προβολής της ταινίας στην χώρα, αφού τέτοιου είδους κύκλωμα αιθουσών δεν υπάρχει πλέον στην Κορέα, αφού σχεδόν όλοι οι κινηματογράφοι ανήκουν σε αλυσίδες multiplex.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής «η ιστορία και το περιεχόμενο της ταινίας είναι υπερβολικά βίαιο, τρομακτικό και τραυματικό για ανήλικους θεατές. Οι ανήθικες και αντικοινωνικές εκφράσεις της σεξουαλικής δραστηριότητας που απεικονίζονται μεταξύ μελών της ίδιας οικογένειας, κάνουν την ταινία κατάλληλη για προβολή μόνο σε περιορισμένες αίθουσες».

Το φιλμ αφηγείται την ιστορία ενός άντρα που μεγαλώνει σε μια διαλυμένη, προβληματική οικογένεια και περιέχει ερωτικές σκηνές ανάμεσα στον ήρωα και την μητέρα του καθώς και σύμφωνα με πληροφορίες μια σκηνή ευνουχισμού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια Κορεάτικη ταινία παίρνει έναν τέτοιο χαρακτηρισμό από την επιτροπή λογοκρισίας της χώρας, αφού το επίσης εξαιρετικά βίαιο «I Saw The Devil» του Κιμ Τζι Γουν είχε επίσης αναγκαστεί να κόψει αρκετές από τις επίμαχες σκηνές για να του επιτραπεί η διανομή σε κανονικό κύκλωμα αιθουσών.

Δεν είναι ακόμη σίγουρο τι ακριβώς θα κάνει ο Κιμ Κι Ντουκ με το «Moebius», το πιθανότερο όμως είναι πως το δυτικό κοινό θα δει κανονικά την ταινία αφού όλα δείχνουν ότι το φιλμ, θα κάνει όπως και το «Pieta» πέρσι την πρεμιέρα του στο επόμενο φεστιβάλ της Βενετίας.


Update: δείτε το full trailer της ταινίας


2