Industry

ΥΠΠΟ: Το ισοδύναμο για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Θεαμάτων η ΑΥΞΗΣΗ (!) της επιχορήγησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου!

στα 10

Μετά από πιέσεις ολόκληρης της κινηματογραφικής κοινότητας, το Υπουργείο Πολιτισμού διευκρινίζει τις σκέψεις του γύρω από την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Θεαμάτων, έναν από τους κύριους χρηματοδοτικούς πόρους της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής.

ΥΠΠΟ: Το ισοδύναμο για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Θεαμάτων η ΑΥΞΗΣΗ (!) της επιχορήγησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου!

Λίγες ώρες πριν τη ψήφιση στη Βουλή του τρίτου μνημονίου την Πέμπτη 13 Αυγούστου, άρχισαν να καταφτάνουν οι αντιδράσεις της κινηματογραφικής κοινότητας γύρω από την επικείμενη κατάργηση του ειδικού φόρου στα εισιτήρια των κινηματογράφων που προορίζεται για την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή.

Από την ΕΣΠΕΚ, μέχρι την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τη ΣΑΠΟΕ και την Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών, οι φορείς της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής τοποθετήθηκαν, απαιτώντας από τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη, να αποσύρει την κατάργηση του ειδικού φόρου θεαμάτων που προβλεπόταν ρητά στο νομοσχέδιο που υποβλήθηκε στη Βουλή για ψήφιση, μιλώντας για ένα μεγάλο πλήγμα στην ελληνική κινηματογραφική παραγωγή.

Διαβάστε αναλυτικά: H Eνωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου ζητάει την απόσυρση της κατάργησης του ειδικού φόρου επί των εισιτηρίων


Φυσικά το νομοσχέδιο υπερψηφίσθηκε, όπως γνωρίζουμε όλοι και τώρα, τρείς ημέρες μετά, το Υπουργείο Πολιτισμού, με ανακοίνωσή με τον (μεγαλόστομο) τίτλο «Αύξηση της επιχορήγησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και άλλα μέτρα υπέρ της παραγωγής ελληνικών ταινιών» έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Θεαμάτων.

Σχετικά με την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Θεαμάτων, από το Υπουργείο Πολιτισμού διευκρινίζεται ότι:

  • Η διάταξη για την κατάργηση της ειδικής εισφοράς από τα εισιτήρια του κινηματογράφου υπέρ της παραγωγής ταινιών, θα γίνει αντικείμενο επαναδιαμόρφωσης σε συνεννόηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος αναφέρθηκε ήδη σχετικά στη Βουλή, στο πλαίσιο της συνεδρίασης για την ψήφιση της συμφωνίας. Ενήμερος, εξάλλου, για το θέμα και σύμφωνος για τους σχετικούς χειρισμούς είναι και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης.

  • Σε πρώτη φάση, ο απολεσθείς φόρος θα υποκατασταθεί με αύξηση της επιχορήγησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου υπέρ της παραγωγής των ταινιών. Προς τούτο θα ενισχυθεί ο ειδικός κωδικός κατά την επικείμενη αναμόρφωση του Τακτικού Προϋπολογισμού από τον Υπουργό Οικονομικών.

  • Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θα μεριμνήσει πάραυτα για την είσπραξη των εκκρεμουσών επί μακρόν οφειλών από τα συμβατικά του έσοδα, ώστε να ενισχυθεί η θέση του.

  • Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού θα διαβουλευθεί με τη διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και τους επαγγελματικούς φορείς της κινηματογραφικής κοινότητας για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης.


Υπό κανονικές συνθήκες, η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού (επίσημα δημοσιευμένη στο site του Υπουργείου) θα έπρεπε να προκαλέσει κύματα ενθουσιασμού από την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα αφού ρητά αναφέρεται πως «ο απολεσθείς φόρος θα υποκατασταθεί με αύξηση της επιχορήγησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου υπέρ της παραγωγής των ταινιών».

Πόσο, όμως, μπορεί κανείς να πιστέψει πως η ανακοίνωση του Υπουργείου δεν είναι απλά μία ακόμη υπόσχεση από τις πολλές που έχουν δοθεί από το συγκεκριμένο Υπουργείο (και στο παρελθόν αλλά και ειδικότερα στους μήνες της διακυβέρνησης του Νίκου Ξυδάκη που αναλώθηκε σε ξεκατινιάσματα για το Εθνικό Θέατρο και την Αμφίπολη συν μερικές κορώνες περί της δραχμής) και μάλιστα σε μορφή κατευνασμού των αντιδράσεων της κινηματογραφικής κοινότητας;

Την ίδια στιγμή που η οικονομική κατάσταση του ελληνικού κράτους βρίσκεται στην πιο δυσχερή θέση των τελευταίων χρόνων (με μπαράζ περικοπών μισθών και συντάξεων αλλά και φορολογικής επιδρομής), ποιος μπορεί να είναι σίγουρος πως η επιχορήγηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου θα αυξηθεί και επίσης πόση θα είναι αυτή η αύξηση για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε ολόκληρους μήνες χρηματοδοτικής αδράνειας και ολοένα αυξανόμενων αναγκών της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής;

Παραμένοντας αισιόδοξοι - αν και τίποτα δεν βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση - καταγράφουμε την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού περισσότερο ως μια δέσμευση που αναμένουμε να γίνει πραγματικότητα. Ελπίζοντας πως δεν θα χρειαστεί να την επαναφέρουμε ως απόδειξη όταν οι μήνες θα περνούν, ο ειδικός φόρος θεαμάτων θα έχει καταργηθεί και επίσημα και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θα εκδίδει τις δικές του ανακοινώσεις για έλλειψη χρηματοδοτικής ικανότητας απέναντι στην ελληνική κινηματογραφική παραγωγή...


Σε άλλα νέα, η Σερβία ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή της φοροαπαλλαγής 20% για τις ξένες παραγωγές που θα γυρίζονται στη χώρα, λίγες μόνο ημέρες πριν η Αθηνά Τσαγγάρη έκανε παγκόσμια πρεμιέρα με το «Chevalier» στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο και σε λίγες εβδομάδες ο Γιώργος Ζώης θα παρουσιάσει το «Interruption» στους Ορίζοντες του Διεθνούς Φεστιβάλ Βενετίας, ενώ ελληνικές ταινίες ολοκληρώνουν, ξεκινούν γυρίσματα ή τολμούν να προετοιμάζονται σε καθεστώς capital controls. Ο νοών νοείτω.

Διαβάστε ακόμη: Οσα μάθαμε και δεν μάθαμε στη συνέντευξη Τύπου του ΕΚΚ, παρουσία του Νίκου Ξυδάκη