Buzz

Αντίο αιώνιε «Πρωτάρη»: πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο Μάικ Νίκολς

στα 10

O Μάικ Νίκολς, ο οσκαρικός σκηνοθέτης του «Πρωτάρη» και του «Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ», πέθανε στα 83 του χρόνια...

Αντίο αιώνιε «Πρωτάρη»: πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο Μάικ Νίκολς

Ο Μάικ Νίκολς, ο γερμανικής καταγωγής σκηνοθέτης (είχε φύγει στα 7 του χρόνια από τη ναζιστική Γερμανία, το κανονικό του όνομα ήταν Μάικλ Ιγκορ Πετσόφσκι) που έμεινε στην κινηματογραφική ιστορία με ταινίες όπως τα «Πρωτάρης», «Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ», «Η Γνωριμία της Σάρκας», «Εργαζόμενο Κορίτσι», «Heartburn», «Silkwood», «Closer» και τόσες άλλες, έφυγε από τη ζωή χθες το βράδυ από ανακοπή, σύμφωνα με τις δηλώσεις των αμερικανικών πρακτορείων ειδήσεων. Ηταν 83 ετών.

Σπουδαίος τόσο στο θεατρικό σανίδι όσο και στο σινεμά, αλλά και με διακρίσεις σε σημαντικές τηλεοπτικές παραγωγές, ο Νίκολς ήταν ένας από τους ελάχιστους (12 συγκεκριμμένα) καλλιτέχνες που έχουν κερδίσει και τα τέσσερα μεγάλα αμερικανικά βραβεία: Emmy («Wit», 2001 και «Angels in America», 2003), Grammy («An Evening with Mike Nichols and Elaine May»), Oscar («Ο Πρωτάρης», 1968) και Tony (8 στο σύνολο, ανάμεσα στα οποία τα «Annie», «Ξυπόλητοι στο Πάρκο» και «The Odd Couple»).

Mike Nichols Julia Roberts Mε τη Τζούλια Ρόμπερτς στα γυρίσματα του Closer

H τελευταία του ταινία ήταν το «Charlie Wilson's War» το 2007, με πρωταγωνιστές τους Τομ Χανκς και τη Τζούλια Ρόμπερτς. Στενός φίλος της Μέριλ Στριπ, είχαν συνεργαστεί μαζί στα «Silkwood», «Heartburn» και «Postcards from the Edge», όπως και στο τηλεοπτικό «Angels in America». Τελευταία ετοίμαζαν την ταινία «Masterclass» για το ΗΒΟ, όπου η Στριπ υποδύεται την Μαρία Κάλας. Στο θέατρο, η τελευταία του παράσταση ήταν το «Betrayal» (άνοιξη του 2013), με πρωταγωνιστές το πραγματικό αντρόγυνο Ντάνιελ Κρεγκ και Ρέιτσελ Βάις.

Mike Nichols Oscar Παραλαμβάνοντας το Οσκαρ Σκηνοθεσίας για τον «Πρωτάρη» από τα χέρια της Λέσλι Καρόν το 1968

Διαβάστε ακόμη: H (σεξουαλική) χειραφέτηση του Χόλιγουντ από τον Μάικ Νίκολς

Ηταν ένας πραγματικός οραματιστής, ένας επιδραστικός δημιουργός, ένα υπέροχο μοντέρνο μυαλό που δούλευε ακούραστα μέχρι και την τελευταία στιγμή. Πληροφορούμαστε ότι η οικογένειά του θα κρατήσει την κηδεία του σε κλειστό φιλικό κύκλο. Ο σκηνοθέτης ήταν εδώ και 26 χρόνια παντρεμένος με την δημοσιογράφο του ABC Νταϊάν Σόγιερ. Από τους 4 συνολικά γάμους του είχε 3 παιδιά και 4 εγγόνια.

Mike Nichols Meryl Streep AFI awardMε τη στενή συνεργάτιδα και προσωπική του φίλη, Μέριλ Στριπ, που του είχε παρουσιάσει το τιμητικό AFI βραβείο του

Διαβάστε ακόμη: