Buzz

Ο Μάικλ Μουρ αποκαλύπτει ότι ο Κλιντ Ιστγουντ απείλησε στο παρελθόν να τον σκοτώσει

στα 10

Λέτε να του είπε «Do you feel lucky, punk?» Ο Μάικλ Μουρ, ο οποίος δεν έχει κρύψει την καυστική γνώμη του για το «προπαγανδιστικό» American Sniper, αποκαλύπτει ότι 10 χρόνια πριν ο Κλιντ Ιστγουντ απειλούσε να τον σκοτώσει...

Ο Μάικλ Μουρ αποκαλύπτει ότι ο Κλιντ Ιστγουντ απείλησε στο παρελθόν να τον σκοτώσει

Είναι το «Zero Dark Thirty» της χρονιάς. Και δεν εννοούμε κινηματογραφικά. Δεν τα συγκρίνουμε ως προθέσεις, αποτέλεσμα, αξία (εμείς άλλωστε είμαστε δηλωμένα #teamBigelow). Αλλά ως ταινίες-σκάνδαλα. Ταινίες που πατούν πάνω σε πολύ πρόσφατες πολιτικές, κοινωνικές και ιστορικές πληγές, τις οποίες οι Αμερικανοί δεν είναι ακόμα έτοιμοι να επανεξετάσουν με ψυχραιμία. Κι όχι μόνο οι Αμερικανοί. Το «American Sniper», η νέα ταινία του Κλιντ Ιστγουντ, έχει διχάσει όλο τον κόσμο - το διεθνές του κοινό. Κάποιοι, το θεωρούν ξεδιάντροπη προπαγάνδα, άλλοι βλέπουν ξεκάθαρα ότι ο Ιστγουντ ασκεί έμμεση, αλλά καυστική κριτική στη χώρα του, ενώ υπάρχει κι ένα ζωτικό κομμάτι της Αμερικής που θεωρεί τον ήρωα της ταινίας... ήρωα και τον τοποθετεί στο απυρόβλητο (pun intended).

Το «American Sniper» εξιστορεί τη ζωή του Κρις Κάιλ, ενός αληθινού ελεύθερου σκοπευτή των πεζοναυτών στον πρόσφατο πόλεμο στο Ιράκ, ο οποίος στην διάρκεια της θητείας του σκότωσε 160 επιβεβαιωμένους στόχους (ενώ θεωρείται ότι τα πραγματικά νούμερα ξεπερνούν τους 200), επέστρεψε με μετατραυματικό σοκ στην αποξενωμένη οικογένεια του, βρήκε τρόπο να αντιμετωπίσει τους προσωπικούς του δαίμονες βοηθώντας άλλους παλαίμαχους συμπολεμιστές του και, ειρωνικά, σκοτώθηκε από σφαίρα αμερικανού βετεράνου. Γιατί αυτή είναι η καρδιά της ιστορίας. Το τέλος της.

Η ταινία σκίζει στο box office, αλλά η πραγματική της δύναμη είναι αυτό το ωστικό κύμα συζητήσεων για το κατά πόσο ο Ιστγουντ (γνωστός Ρεπουμπλικάνος πατριώτης) πορώνει το κοινό στην αποθέωση ενός «serial killer», ή έχει φτιάξει την ταινία που ξεγέλασε τους πάντες για τις προθέσεις της. Και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο γέροντας το έχει ξανακάνει: ξέρει να αποδίδει με κρίση τα πολιτικά γεγονότα της Αμερικής (από το «Σκοτεινό Ποτάμι» μέχρι το «Γράμματα από το Ιβο Τζίμα» έχει υπάρξει δυσάρεστος στους συμπατριώτες του).

Διαβάστε ακόμα: To «American Sniper» του Κλιντ Ιστγουντ σαρώνει τα ταμεία, διχάζει το Χόλιγουντ!

Clint Eastwood on set American Sniper 607

Σε όλη αυτή την αναστάτωση έρχεται να προστεθεί κι ο Μάικλ Μουρ, ο γνωστός αναρχικός, εμπρηστικός πολιτικός ντοκιμαντερίστας του Χόλιγουντ. Αρχικά ο Μουρ είχε δηλώσει ότι δεν καταλαβαίνει μία ταινία που ηρωποιεί έναν sniper, καθώς σύμφωνα και με όσα του έχει αφγηθεί ο βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου πατέρας του «όλοι οι ελεύθεροι σκοπευτές σ' έναν πόλεμο είναι δειλοί». Το ποστ του στο facebook, όπου εξηγούσε αναλυτικά τι εννοούσε έχει εστία φωτιάς: συμφώνησαν, διαφώνησα, του επιτέθηκαν, τσακώθηκαν μεταξύ τους και στο τέλος κατέληξαν ξανά ότι ο Μουρ είναι εχθρός της Αμερικής και «αντι-πατριώτης».

true American Sniper 607

Σήμερα, το τρομερό παιδί επιστρέφει. Για να ξεκαθαρίσει μία παλιά υπόθεση: πριν από δέκα χρόνια, ναι, ο Κλιντ Ιστγουντ είχε «αστειευτεί» απειλώντας να τον σκοτώσει. Το 2005, ο Ιστγουντ κατέβαινε στην οσκαρική κούρσα με το «Million Dollar Baby» κι ο Μουρ αντίστοιχα με το «Fahrenheit 9/11». Στο γεύμα του National Board of Review, ο Ιστγουντ αποδεχόμενος το βραβείο του είχε δώσει έναν ευχαριστήριο λόγο που κατέληγε: Ο Μάικλ Μουρ κι εγώ έχουμε πολλά κοινά: και οι δυο χαιρόμαστε που ζούμε σε μια χώρα που μας επιτρέπει την ελευθερία του λόγου. Ομως, Μάικλ, αν ποτέ εμφανιστείς στην πόρτα μου με κάμερα, θα σε σκοτώσω. Και το εννοώ...»

Διαβάστε ακόμα: Κλιντ Ιστγουντ, Μπράντλεϊ Κούπερ: Κουβέντα με τους συντελεστές του «American Sniper»

Πώς σχολιάζει το περιστατικό σήμερα ο Μουρ; Στο νέο του κείμενο στο facebook, όπου χαρακτηρίζει ξανά το «American Sniper» ''a mess of a movie'', ο Μουρ θεωρεί ότι ο Κλιντ Ιστγουντ είναι ένας έξοχος σκηνοθέτης («Οι Ασυγχώρητοι» είναι το αγαπημένο του γουέστερν) που έχει πολλά σωστά πράγματα να πει για αυτή τη χώρα («Σκοτεινό Ποτάμι»), αλλά... «τα τελευταία 10 χρόνια έχει χάσει την μπάλα».

Περισσότερο από όλα θεωρεί ότι η επίθεση που του έγινε τότε, την οποία αποφάσισε να εκλάβει ως χιουμοριστική, είναι παράδειγμα του τι συμβαίνει στη χώρα του: όσοι διαφωνούν με τον αγώνα εναντίον της χρήσης των όπλων, απειλούν ανοιχτά ότι στο σπίτι τους κατεβάζουν την καραμπίνα και σε περιμένουν στο χαλάκι της εξώπορτας.

michael moore post on Eastwood

Φυσικά, ο Μουρ είναι προβοκάτορας. Αποκαλεί αυτή τη ρητορική γραμμή (την οποία ακολουθεί και το κανάλι της FOX) ως «our American ISIS», προκαλώντας φυσικά νέες εμπρηστικές διαστάσεις στο θέμα. Και δεν τελειώνει εδώ. Μας προετοιμάζει ότι στις επόμενες μέρες θα συνεχίσει τα ποσταρίσματα για το θέμα και μάλιστα θα γράψει κανονική και αναλυτική κριτική για το «American Sniper».

Διαβάστε ακόμα: Oscars 2015 - Είναι ο Μπράντλεϊ Κούπερ ξαφνικά το φαβορί για το Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου;

American Sniper 607

Προς το παρόν μας δίνει μια γεύση: «Το ''American Sniper'' αλλοιώνει την ιστορία (υποστηρίζει ότι επιτεθήκαμε στο Ιράκ ως εκδίκηση για την 9/11), συνεχίζει τα στερεότυπα ότι οι Αραβες είναι «βάρβαροι», διαθέτει μία εξαιρετικά απλοϊκή χολιγουντιανή αφήγηση (ο καλός αμερικανός σκοπευτής εναντίον του κακού μαυριδερού σκοπευτή) και (σε κάποιες σπάνιες στιγμές ειλικρίνειας) δείχνει τους αμερικανούς βετεράνους να επιστρέφουν στα σπίτια τους ή ψυχικά και σωματικά σακατεμένοι, ή σε φέρετρα....»

Αν σας ενδιαφέρει, μπορείτε να διαβάστε όλο του το άρθρο εδώ.

Διαβάστε ακόμα: