Industry

Μία γυναίκα ψηφίζεται Πρόεδρος της Ακαδημίας!

στα 10

Στις χθεσινές εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, πρώτη σε ψήφους βγήκε η Σέριλ Μπουν Αϊζαακς. Είναι μόλις η 3η γυναίκα που ψηφίζεται στο αξίωμα στα 86 χρόνια της Ακαδημίας και η πρώτη αφροαμερικανίδα στην ιστορία.

Μία γυναίκα ψηφίζεται Πρόεδρος της Ακαδημίας!

Εκλογές είχε χθες το Συμβούλιο των Διοικητικών της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και Επιστημών. 33η Πρόεδρος του θεσμού εξελέγη η Σέριλ Μπουν Αϊζαακς, καταρρίπτοντας το φράγμα (και τις κατηγορίες) που ήθελαν τον Οργανισμό να διοικείται αποκλειστικά από λευκούς άνδρες.

Η Αϊζακς είναι μία από το σύνολο των 14 γυναικών στα 48 σε σύνολο μέλη του Συμβουλίου της Ακαδημίας και η μοναδική αφροαμερικανίδα. Στην 86χρονη ιστορία του θεσμού, η τρίτη μόλις γυναίκα που αναλαμβάνει το αξίωμα του Προέδρου.

Η 63χρονη Αϊζακς δουλεύει στο χώρο των δημοσίων σχέσεων, έχοντας καθοδηγήσει στην καριέρα της πολλούς οσκαρικούς υποψήφιους στην επιτυχία με το promotion της (όπως τα μέλη της ομάδας του «The Artist», αλλά και παλιότερα των «Forrest Gump» και «Braveheart»). Εχει επίσης διατελέσει πρόεδρος του τμήματος μάρκετινγκ της New Line Cinema και αντοπρόεδρος των διεθνών δημοσίων σχέσεων της Paramount

Η Αϊζακς είχε ψηφιστεί αντιπρόεδρος στις περσινές εκλογές που είχαν αναδείξει τον Χοκ Κοχ ως Πρόεδρο της Ακαδημίας. Μέσα στα χρόνια έχει υπάρξει γραμματέας, ταμείας, αντιπρόεδρος και σήμερα πλέον πρόεδρος του οργανισμού.

Η Αϊζακς είναι ο δεύτερος μόλις Πρόεδρος που εκλέγεται από το κομμάτι των δημοσίων σχέσεων της Ακαδημίας. Πρώτος ήταν ο ελληνικής καταγωγής Σιντ Γκάνις (που διετέλεσε Πρόεδρος από το 2005-2009).

Η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Αμερικανικής Ακαδημίας που έγινε Πρόεδρος ήταν η Μπέτι Ντέιβις, η οποία κράτησε τη θέση μόνο 2 μήνες το 1941 και παραιτήθηκε καθώς διαφωνούσε για το πώς θα έπρεπε να λάβουν χώρα τα Οσκαρ κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η μόνη γυναίκα Πρόεδρος που έβγαλε όλη την τετραετία της ήταν η σεναριογράφος Φέι Κάνιν στις αρχές της δεκαετίας του 80.