Industry

Μην καίτε τα σουτιέν σας, πιάστε την κάμερα!

στα 10

Δεν υπάρχει τρόπος να χρυσώσουμε το χάπι: το σινεμά είναι ανδροκρατούμενη υπόθεση. Να όμως μία πρωτοβουλία που δίνει εξουσία -και μια κάμερα- στα χέρια των γυναικών σκηνοθετών.

Μην καίτε τα σουτιέν σας, πιάστε την κάμερα!

Δε θέλετε να διαβάζετε γκρινιάρικα κείμενα για την κοινωνική κι επαγγελματική ανισότητα μεταξύ αντρών γυναικών; Εμείς να δείτε πόσο θέλουμε να σταματήσουμε να τα γράφουμε. Οχι, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει στρατευμένο αντρικό και γυναικείο σινεμά. Ούτε θέλουμε να διευρύνονται οι ορίζοντες των γυναικών στον κινηματογράφο μέσα από αναγκαστικές νομοθεσίες και politically correct ποσοστά. Δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι το Φεστιβάλ Καννών όρισε Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής την Τζέιν Κάμπιον και Πρόεδρο της επιτροπής στην Εβδομάδα Κριτικής την Αντρεα Αρνολντ για να κλείσει τα στόματα που κατηγορούν το θεσμό για μισογυνισμό.

Ομως είναι ακόμα συγκλονιστικό: το θεωρήσαμε «επίτευγμα», το σημειώσαμε και το πανηγυρίσαμε ως «κερδισμένο στοίχημα» που το «Gravity» έσπασε ρεκόρ στο box office με γυναίκα πρωταγωνίστρια. Είναι εξίσου πρωτοφανής έκπληξη που το ίδιο συμβαίνει με το franchise των «Hunger Games» και την Τζένιφερ Λόρενς.

Οχι το Χόλιγουντ ποτέ δεν στήριξε τις γυναίκες σκηνοθέτες ή σταρ του. Είναι γεγονός. Γιατί όσο κι αν σας φαίνονται όλα αυτά «γραφικά» δυστυχώς τα νούμερα πάντα μιλούσαν δυνατότερα από τα λόγια: 2.25 αντρικοί ρόλοι αντιστοιχούν σε κάθε 1 γυναικείο. Απ' αυτούς (τους γυναικείους) το 28.8% των ηθοποιών εμφανίζονται ημίγυμνες, και το 26.2 % γυμνές (με αντιστοιχία 7% και 9.4% για τους άντρες). Κι όταν μιλάμε για γυναίκες δημιουργούς (σκηνοθέτες ή σεναριογράφους) το Χόλιγουντ προτιμά 5 άντρες πρώτα, προτού εμπιστευτεί 1 γυναίκα. Και σύμφωνα με το Forbes, σύσσωμο το ΤΟΡ 10 των πιο καλοπληρωμένων γυναικών ηθοποιών φτάνει τα 181 εκ. δολάρια, ενώ το αντίστοιχο των αντρών τα 465 εκ. δολάρια. Ολα αυτά είναι στοιχεία από τα αποτελέσματα της έρευνας της New York Film Academy πάνω στις ταινίες που κυκλοφόρησαν στην Αμερική από το 2007 έως το 2012. Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες στο τέλος του κειμένου.

Ομως η απάντηση έρχεται από το περιθώριο του status quo. Στο Sundance οι συμμετοχές που έγιναν δεκτές φέτος είναι σχεδόν μισές-μισές, ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες σκηνοθέτες.

Και στην Μ. Βρετανία, μία πρωτοβουλία του περιοδικού «Dazed & Confused» επιχειρεί να δώσει φωνή σε γυναίκες κινηματογραφίστριες, προσφέροντάς τους budget και πρωτοκλασάτες ηθοποιούς στα πρότζεκτ τους.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία παραγωγής του Dazed & Confused, η Dazed Vision, έκανε έκκληση σε γυναίκες της κινηματογραφικής βιομηχανίας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα πρότζεκτ (μικρού μήκους ταινίες ή μουσικά βίντεο) γυναικών δημιουργών, τα οποία θα χρηματοδοτήσει η εταιρία με 3.300 - 8300 ευρώ.

Οι πρώτες που ανταποκρίθηκαν ήταν οι Ελεν Μίρεν, Τζέιν Κάμπιον και Σιένα Μίλερ.

«Η κίνηση θέλει απλά να ενισχύσει τις ευκαιρίες των γυναικών κινηματογραφιστών στο να πραγματοποιήσουν τις ιδέες τους, που δεν πραγματοποιούνται σχεδόν ποτέ, αλλά μένουν στο συρτάρι ενός άντρα παραγωγού μετά το πρώτο pitching ...» δήλωσε η Τζένιφερ Μπερν, παραγωγός στην Dazed Vision. «Αρκετά με το ανδρικό, μεσήλικο, λευκό πρότυπο που λειτουργεί ο κόσμος, ακόμα κι ο κινηματογραφικός κόσμος.»

Διαβάστε ακόμα:

1

2

3

4

5

6

7