Buzz

Προς έκπληξη όλων, η Μέριλ Στριπ δεν δηλώνει φεμινίστρια!

στα 10

Αν και στην πρώτη γραμμή για την εξάλειψη του σεξισμού και των διακρίσεων κατά των γυναικών στη βιομηχανία, η Μέριλ Στριπ εξέπληξε τους πάντες όταν ρωτήθηκε αν είναι φεμινίστρια.

Προς έκπληξη όλων, η Μέριλ Στριπ δεν δηλώνει φεμινίστρια!

Ηταν η πρώτη που χειροκρότησε με πάθος την Πατρίσια Αρκέτ στο θρυλικό ευχαριστήριο λόγο της στα Οσκαρ που θύμισε σε όλους τις ανισότητες ανδρών και γυναικών στο Χόλιγουντ, αυτή που μίλησε έξω από τα δόντια για το σεξισμό στο Χόλιγουντ στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα, η ίδια που χρηματοδότησε ένα εργαστήρι σεναρίου μόνο για γυναίκες και η ίδια που έστειλε προσωπικά επιστολή σε όλα τα μέλη του Αμερικανικού Κονγκρέσου για να πιέσει για τη συνταγματική κατοχύρωση της ισότητας των δύο φύλων.

Και αυτά είναι μόνο λίγα απ' όσα κάνει καθημερινά η Μέριλ Στριπ στον αγώνα κατά του σεξισμού και των διακρίσεων στη βιομηχανία, για να μην μιλήσει κανείς για το ισχυρό πρότυπο που συντηρεί επιλέγοντας γυναικείους ρόλους από αυτούς που μοιάζουν να έχουν εξαλειφθεί στο παγκόσμιο σινεμά, με πιο πρόσφατη την ενσάρκωση της ακτιβίστριας Εμελιν Πανκχερστ στο «Suffragette» της Σάρα Γκάβρον που καταφτάνει στις αίθουσες μέσα στον Οκτώβριο.

Κι, όμως, η Μέριλ Στριπ απογοήτευσε πολλούς από τους θαυμαστές της και μαζί τα πιο ενεργά φεμινιστικά κινήματα που αγωνίζονται αυτή τη στιγμή για την ισότητα των δύο φύλων, όταν σε συνέντευξή της στο βρετανικό Time Out απάντησε στην ερώτηση αν είναι φεμινίστρια, λέγοντας τα εξής: Είμαι ουμανίστρια. Αγωνίζομαι για μια καλή, εύκολη ισορροπία». Επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο μια μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει - ταυτόχρονα με τον αγώνα κατά του σεξισμού - για τη δαιμονοποίηση της λέξης «φεμινισμός».

Διαβάστε ακόμη: Η Μαριόν Κοτιγιάρ δεν είναι φεμινίστρια!

Suffragette Poster

Αυτό βέβαια δεν την σταμάτησε από το να μιλήσει με πάθος για όσα πρέπει να γίνουν προκειμένου να εξαλειφθούν οι ανισότητες στη βιομηχανία: «Οι άντρες πρέπει να καταλάβουν πως κάτι πάει στραβά στον κόσμο όταν οι φωνές τους κυριαρχούν. Πρέπει να το νιώσουν. Οι άνθρωποι στα πρακτορεία και τα στούντιο, αλλά και στα συμβούλια γονεών πρέπει να κοιτάξουν γύρω τους σε κάθε τραπέζι όπου παίρνονται αποφάσεις και να νιώσουν ότι κάτι είναι λάθος αν οι μισοί συμμετέχοντες δεν είναι γυναίκες. Γιατί τα γούστα μας είναι διαφορετικά, οι αξίες μας είναι διαφορετικές. Οχι καλύτερες, διαφορετικές».

Διάσημες φωνές του κινήματος αντέδρασαν άμεσα στις δηλώσεις της Μέριλ Στριπ. Η Τερέζα Τζουσίνο του blog The Mary Sue έγραψε: «Το να μη θέλει η Μέριλ Στριπ να χρησιμοποιήσει τη λέξη "φεμινισμός", όταν όλα όσα κάνει τελευταία ουρλιάζουν "φεμινίστρια" με κάνει να ξύνω το κεφάλι μου τόσο πολύ που αρχίζω να πιάνω κρανίο». Στο ίδιο μήκος κύματος και η Τζοάνα Ρόθκοπφ του Jejebel: «Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Μέριλ Στριπ έστειλε ένα πακέτο σε κάθε ένα μέλος του Κονγκρέσου ξεχωρστιά πιέζοντας να στηρίξει το συνταγματικό δικαίωμα της ισότητας των δύο φύλων, που θα έκανε παράνομες τις διακρίσεις κατά των γυναικών. Χοροπήδηξε όταν η Πατρίσια Αρκέτ μίλησε για ίσες αμοιβές στα Οσκαρ... Αλλά για κάποιον λόγο δεν νιώθει άνετα να αποκαλέσει τον εαυτό της "φεμινίστρια".»

Το ίδιο έκανε και η Μαριόν Κοτιγιάρ σε πρόσφατη συνέντευξή της (διαβάστε περισσότερα εδώ) που συζητήθηκε αρκετά, ορίζοντας μια νέα εποχή για φεμινίστριες που δεν θέλουν να λέγονται φεμινίστριες.

Διαβάστε και δείτε περισσότερα: