Buzz

H Μέριλ Στριπ απόψε σβήνει 69 κεράκια και το Flix... γιορτάζει!

στα 10

Απαράμιλλο ταλέντο, αυτοκρατορικό εκτόπισμα, ευφυής γοητεία. Είχαμε συναντήσει την Πρώτη Κυρία του σινεμά, την καλύτερη ηθοποιό του κόσμου πριν από λίγα χρόνια. Σήμερα που έχει τα γενέθλιά της, θυμόμαστε τι μας είπε...

H Μέριλ Στριπ απόψε σβήνει 69 κεράκια και το Flix... γιορτάζει!

Στα κινηματογραφικά λεξικά, δίπλα από το λήμμα «ηθοποιός» υπάρχει η φωτογραφία της. Στα ρεκόρ των βραβείων έχει καταρρίψει τα οσκαρικά ποσοστά όλων των προκατόχων της. Στις καρδιές μας, η Μέριλ Στριπ έχει χαράξει τα αρχικά της με σκηνές ανθολογίας, όπου όλο της το είναι μοιάζει να κλαίει και να γελάει μέσα από τον ίδιο ήχο.

Ακόμα και σήμερα όμως η Στριπ δεν μοιάζει να αποδέχεται τα επίθετα που συνοδεύουν το όνομά της. Οταν τη συναντάς ανακαλύπτεις ένα αβίαστο μεγαλόπρεπο πλάσμα, μία απλή -φαινομενικά- γυναίκα που γελάει γάργαρα και τινάζει τα μαλλιά της μαζί με το κάθε κοπλιμέντο που πετάς προς το μέρος της. Θα σου εξηγήσει την τεχνική της, αλλά μπροστά στην τέχνη της θα σταθεί με δέος μαθήτριας. Κι έτσι συνεχίζεται η κουβέντα μας. Με αυτή τη γυναίκα να κυριαρχεί στο χώρο με κλασάτη υπεροχή. Με την γλυκιά προδιάθεση του ευφυούς ανθρώπου που απαντά ανεπιτήδευτα γιατί… δεν έχει τίποτα να αποδείξει. Κι αυτό την κάνει ακόμα πιο ερωτεύσιμη.

Αντί για οποιοδήποτε κενό αφιέρωμα λοιπόν, διαβάστε τι μας είχε πει η Στριπ όταν τη συναντήσαμε πριν από λίγα χρόνια, σε μια κουβέντα που δε θα ξεχάσουμε ποτέ.

Δείτε ακόμη: Σπάνιες φωτογραφίες από τη «σπάνια» καριέρα της Μέριλ Στριπ

1

16 υποψηφιότητες για Oσκαρ, 3 βραβεία. Όποιο κείμενο, όποια συνέντευξη κι αν διαβάσει κανείς μαζί σας, ο πρόλογος θα σας αναφέρει ως «την καλύτερη εν ζωή ηθοποιό του κόσμου». Σας έχει γίνει ποτέ βάρος όλο αυτό; Πώς σας κάνει να αισθάνεστε;

Είναι σίγουρα υπέροχο να ακούς καλά λόγια. Ειδικά για τη δουλειά σου. Γιατί πιστεύω ότι αυτό που κάνουμε, μας εκθέτει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μας πτυχή. Ομως γνωρίζω πολύ καλά ότι υπήρξα τυχερή – τυχερή που βρέθηκα στις ταινίες που βρέθηκα, τυχερή που δούλεψα με τους ανθρώπους που δούλεψα. Δεν είναι κάτι που θα μπορούσα να το έχω καταφέρει μόνη μου. Από την άλλη, αυτός ο μεγάλος έπαινος μού δημιουργεί εμπόδια στην ίδια τη δουλειά. Νιώθω ότι όταν πρωτομπαίνω σ’ ένα δωμάτιο με τους καινούργιους συνεργάτες μου, μαζί μου μπαίνει κι ένας τεράστιος γορίλας. Το βλέπω στα μάτια τους, κοιτάνε πίσω μου. Οπότε πρέπει να γυρίσω, να πάρω τον γορίλα από το χέρι και να τον βγάλω έξω από την πόρτα. Μόνο έτσι μπορεί να αρχίσει η ουσιαστική δουλειά. Συνήθως την πρώτη μέρα βγάζω τους ηθοποιούς έξω για ποτά, κι εκεί διαλύεται ο μύθος (γελάει).

Πώς επιλέγετε τους ρόλους σας; Σ’ αυτό το στάδιο της καριέρας σας, τι κλικ είναι αυτό που πρέπει να νιώσετε διαβάζοντας ένα σενάριο;

Συνήθως το ίδιο το σενάριο. Εχω μία ενστικτώδη αντίδραση στο καλό γράψιμο – στην ίδια την αρχιτεκτονική του λόγου. Αν διακρίνω ένα στοχασμό, μία ευφυΐα στον τρόπο επιλογής των ίδιων των λέξεων, τότε αισθάνομαι σίγουρη. Νιώθω ότι μπορώ να βγω και να ρισκάρω με το χαρακτήρα, γιατί είμαι σε ικανά χέρια. Εχω ένα κείμενο που με προστατεύει. Μετά έρχεται ο σκηνοθέτης – το πιστεύετε ή όχι.

2

Είστε χαμελαιοντική ηθοποιός. Έχετε παίξει αντίθετες μεταξύ τους ηρωίδες κι έχετε επιδείξει μία τέτοια μαεστρία στο να υιοθετείτε διαφορετικές προφορές, εκφράσεις, χειρονομίες, κοινωνικές καταβολές. Και το κάνετε να φαίνεται εύκολο. Πώς το πετυχαίνετε, πώς εξαφανίζετε την Μέριλ Στριπ κάθε φορά;

Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Μου είναι δύσκολο να την απαντήσω, γιατί, βλέπετε, για μένα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Κάθε φορά βγάζω τον εαυτό μου. Εναν από τους εαυτούς μου. Εσείς πόσες διαφορετικές γυναίκες είστε, το έχετε ψάξει; Δεν είμαστε ένα πράγμα. Κρύβουμε πτυχές, ένστικτα, όνειρα. Συναντάμε καθημερινά σταυροδρόμια, όπου ανάλογα με το δρόμο που επιλέγουμε, χαράζουμε άλλη μια μας ρυτίδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε όσα αφήσαμε πίσω. Και αυτά δικά μας είναι. Οταν λοιπόν διαβάζω ένα σενάριο, όποια και να είναι η ηρωίδα μου, όσο διαφορετική κι αν έχει καταλήξει από μένα, εγώ την καταλαβαίνω. «Το ξέρω αυτό το κορίτσι» σκέφτομαι, γυρνάω σελίδα διαβάζω κάτι άλλο και μουρμουρίζω χαζογελώντας μόνη μου - «καταλαβαίνω πώς αισθάνεσαι, ναι, ναι, σε ξέρω». Μετά από αυτό η δουλειά μου είναι να πείσω το θεατή ότι την ξέρω, ότι την νιώθω. Η μιμητική στη γλώσσα, τις προφορές, τα κουστούμια, τα μαλλιά, το στήσιμο – όλα έρχονται μετά και μόνο για να πείσουν εσάς που με βλέπετε. Εγώ έχω πειστεί. Είμαι η Σόφι, είμαι η Κάρεν, είμαι η Τζούλια, είμαι η Θάτσερ.

3

Οταν βλέπετε αυτές τις παλιότερες ταινίες σας πώς αισθάνεστε, τι σκέφτεστε;

«Ω Θεέ μου νόμιζα ότι ήμουν παχιά και δεν ήμουν!» (γελάει) Αισθάνομαι ακριβώς η ίδια. Νομίζω ότι αυτά που κουβαλάμε δεν αλλάζουν ποτέ. Μπορεί να μην είμαι όσο φρέσκια ήμουν στα 28 μου, ήδη είχα ξεκινήσει μεγάλη, αλλά μέσα μου είμαι το ίδιο κορίτσι.

Εμείς βλέπουμε κάθε φορά, σε κάθε ταινία, σε κάθε σκηνή την καλύτερη εν ζωή ηθοποιό. Εσείς όταν βλέπετε τις ταινίες σας βλέπετε και ατέλειες;

Ω, συνέχεια! Γνωρίζω πολύ καλά τα ελαττώματά μου και είναι τα μόνα που βλέπω όταν βλέπω τις ταινίες μου. Φυσικά, μην περιμένετε να σας τα πω. Αν το κάνω, θα αρχίσετε να τα βλέπετε κι εσείς…

Θα θέλατε να σκηνοθετήσετε κάποια στιγμή;

Αν ρωτήσετε τους σκηνοθέτες που έχω δουλέψει μαζί ή ακόμα και τους συμπρωταγωνιστές μου θα σας πουν ότι έχω ήδη σκηνοθετήσει (γελάει). Με πειράζουν γιατί είμαι πολύ έντονη στα κινηματογραφικά σετ. Έχω άποψη για τα πάντα, μπορώ να γίνω μεγάλος μπελάς. Αλλά δεν μπορώ να δουλέψω διαφορετικά. Θέλω την πόρτα του σκηνοθέτη ανοιχτή – να ανταλλάσσουμε ιδέες, να διαφωνούμε, να δημιουργούμε όλοι μαζί.

5

Εχετε κάνει προσωπικές ή επαγγελματικές θυσίες για την οικογένειά σας;

Φυσικά, αν και δε θέλω να τις βλέπω ως θυσίες. Κι εγώ και ο άντρας μου και κάθε ένα από τα παιδιά μου έχουμε θυσιάσει προσωπικό χρόνο και ενέργεια για να είμαστε παρόντες στις ανάγκες του άλλου. Πάντα αγαπούσα το θέατρο, αλλά το άφησα πίσω μου. Ο κόσμος πιστεύει ότι το σινεμά, επειδή πρέπει να ταξιδέψει ο ηθοποιός σε κάποιο location, είναι αυτό που τον απομακρύνει από την οικογένειά του. Λάθος. Όταν γυρίζεις μία ταινία λείπεις το πολύ για ένα μήνα από το σπίτι σου. Όταν κάνεις θέατρο λείπεις κάθε μέρα, όλο το χρόνο. Γιατί δεν βάζεις ποτέ τα παιδιά σου για ύπνο, γιατί δεν τα ετοιμάζεις ποτέ για το σχολικό καθώς κοιμάσαι ακόμα κατάκοπη, γιατί όταν αυτά έχουν απορίες στα μαθηματικά, εσύ πρέπει να φύγεις για το θέατρο. Ολη την μέρα κρατάς την ενέργειά σου για την ώρα που θα ανέβεις το βράδυ στο σανίδι και θα πάρεις φωτιά. Δεν γίνεται διαφορετικά. Αυτό όμως δεν συμβαδίζει με το να είσαι μητέρα.

couple

Πάντως είναι αξιοθαύμαστο πώς καταφέρατε κάτι που στις μέρες μας είναι αδιανόητο: να είστε παρούσα σε όλες τις σημαντικές ταινίες, από την αρχή της καριέρας σας, αλλά απούσα από τον κόσμο των μίντια. Ζούσατε μακριά από το Λος Άντζελες, δεν διαφημιστήκατε μέσω της προσωπικής σας ζωής, ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει ότι είστε 31 χρόνια παντρεμένη με τέσσερα παιδιά. Πώς το καταφέρατε όλο αυτό;

Δεν με ενδιέφερε ποτέ να πουλήσω την ιδιωτική μου ζωή. Το έβλεπα στους γύρω μου και είχα αποφασίσει συνειδητά να το αποφύγω. Αυτό το παιχνίδι της δημοσιότητας, αυτή την απατηλή λάμψη του σταρ. Όχι, δε θα έβαζα ποτέ τον εαυτό μου, την οικογένειά μου και όλα όσα θεωρώ σημαντικά στο επίκεντρο των μίντια. Νιώθω βέβαια πώς ίσως στάθηκα τυχερή: ξεκίνησα σε εποχές που σου επέτρεπαν να επιλέξεις. Σήμερα βλέπω τα νέα παιδιά να ζούνε με την ψύχωση της δημόσιας εικόνας τους. Αυτό είναι τραγικό – και σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και πάνω στην δουλειά. Όταν σε ενδιαφέρει περισσότερο πώς έγραψες στο φακό και ζητάς να δεις το μόνιτορ – πάει, το έχασες το νόημα. Η ερμηνεία σου δε θα είναι ποτέ ατόφια. Θα βγαίνει λειψή, ραγισμένη. Δεν μπορείς να τα δώσεις όλα όταν το μυαλό σου είναι κολλημένο στην αισθητική της εικόνας σου.

end

Πώς βλέπετε το μέλλον; Θα συνεχίσετε;

Κάθε φορά νομίζω ότι είναι η τελευταία. Αγχώνομαι ότι δε θα θέλει πια κανείς να με δει σε μία ακόμα ταινία. Όμως πάντα κάτι με τραβάει στο επόμενο βήμα. Είναι μια ανησυχία που έχουμε, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί θεωρητικά. Πρέπει να παρουσιαστείς στο πλατώ και να την λύσεις επί τόπου. Ξέρετε, υπάρχει μια ερώτηση που καλούμαι να απαντήσω στην αρχή κάθε καινούργιας ταινίας. Με περιμένει με μαθηματική ακρίβεια για να τρυπώσει στο μυαλό μου. Σκηνή πρώτη, πλάνο πρώτο και… ξεπηδάει: «Θα τα καταφέρεις Μέριλ; Το ’χεις ακόμα;»

Περισσότερη Μέριλ Στριπ: