Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2018: Ο Μάικλ Μπ. Τζόρνταν κάνει τα λόγια της Φράνσις ΜακΝτόρμαντ να πιάσουν τόπο

στα 10

Η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, στον οσκαρικό ευχαριστήριο λόγο της, μίλησε για το «inclusion rider». Ο Μάικλ Μπ. Τζόρνταν άκουσε.

Oscars 2018: Ο Μάικλ Μπ. Τζόρνταν κάνει τα λόγια της Φράνσις ΜακΝτόρμαντ να πιάσουν τόπο

Η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ ολοκλήρωσε τον κύκλο των βραβεύσεων που ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Βενετία, όπου οι «Τρεις Πινακίδες Εξω από το Εμπινγκ, στο Μιζούρι» έκαναν την παγκόσμια πρεμιέρα τους, παραλαμβάνοντας, έξι μήνες μετά, το Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου.

Διαβάστε και δείτε ακόμη: Oscars 2018: Το απαράμιλλο στιλ της Φράνσις ΜακΝτόρμαντ στο κόκκινο χαλί, μέσα στα χρόνια

Στον ευχαριστήριο λόγο της, στην 90ή τελετή απονομής των Οσκαρ, η ΜακΝτόρμαντ όχι απλώς τίμησε τις γυναίκες της κινηματογραφικής βιομηχανίας, σηκώνοντάς τες όρθιες μέσα στην αίθουσα, αλλά ανέφερε και κάτι αληθινά ουσιαστικό: τις λέξεις «inclusion rider».

Δείτε εδώ ολόκληρο τον ευχαριστήριο λόγο της Φράνσις ΜακΝτόρμαντ:


Το «inclusion rider» είναι ένας όρος που μπαίνει στα συμβόλαια και επιβάλλει στις παραγωγές να υπάρχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση σε κάθε τομέα της δημιουργίας μιας ταινίας, σε σχέση με παράγοντες όπως το φύλο και η φυλή. Μέχρι τώρα, ο όρος συμπεριλαμβάνεται στα κινηματογραφικά συμβόλαια στην Αμερική μόνο κατ' εξαίρεση, ως δείγμα ιδιαίτερα πρόθυμης συνεργασίας και σε πολύ μικρό ποσοστό.

Ο Μάικλ Μπ. Τζόρνταν, που σταδιακά εξελίσσεται σ' έναν σούπερ σταρ με συνείδηση, έσπευσε να υποστηρίξει έμπρακτα. Ο Τζόρνταν δεν βρίσκεται, σήμερα, στο προσκήνιο μόνο ως ηθοποιός ταινιών σαν το «Black Panther», αλλά και ως παραγωγός, με δική του εταιρία, την Outlier Society, που διευθύνει μαζί με τους Αλάνα Μέγιο και Φιλ Σαν, μέσω της οποίας, άλλωστε, γυρίζεται το ριμέικ του «Thomas Crown Affair», με τον ίδιο ως πρωταγωνιστή.

Oscars Frances McDormand

Ο Τζόρνταν πόσταρε ανακοίνωση στο instagram του, λέγοντας: «Ως υποστήριξη των γυναικών και των ανδρών που ηγούνται αυτού του αγώνα, υιοθετώ το Inclusion Rider σε όλες τις παραγωγές της εταιρίας μου, Outlier Society. Είχα το προνόμιο να δουλέψω με ισχυρές γυναίκες και με έγχρωμα άτομα σε όλη την καριέρα μου και η αποστολή της Outlier είναι να συνεχίσει να δημιουργεί με άξονα την πρόοδο ανθρώπων με ταλέντο.» Δείτε παρακάτω το post του και αναγνωρίστε ένα παράδειγμα ακτιβισμού που, όντως, περνά από τα λόγια στην πράξη.


Το Flix καταγράφει στην ειδική ενότητα «Οσκαρ 2018» την οσκαρική κούρσα με όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις βραβεύσεις των επαγγελματικών σωματείων, τις τελευταίες προβλέψεις και τα trivia που θα οδηγήσουν στην 90ή τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ

Η 90ή Απονομή των Βραβείων Οσκαρ μεταδίδεται ζωντανά και αποκλειστικά στις 4 (προς ξημερώματα 5) Μαρτίου από το COSMOTE CINEMA 1HD με τον πρωτότυπο ήχο και από το COSMOTE CINEMA 2HD, με σχολιασμό από τους Γιώργο Σατσίδη και Χριστίνα Μπίθα. Η τελετή θα προβληθεί με υπότιτλους τη Δευτέρα το βράδυ στις 22.00, στο COSMOTE CINEMA 2HD. Ως τότε, μη χάσεις 85 οσκαρικά αριστουργήματα που σε περιμένουν στο αποκλειστικό κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS HD, για να απολαμβάνεις όλο το μήνα τη μαγεία των OSCAR.