Buzz

«Ηταν ένας από τους μεγάλους μας καλλιτέχνες»: Ο Μάρτιν Σκορσέζε θυμάται τον Αμπάς Κιαροστάμι

στα 10

Με μια σύντομη αλλά συγκινητική δήλωση, ο πιο σινεφίλ Αμερικανός σκηνοθέτης εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση για το έργο και την προσωπικότητα του Ιρανού συναδέλφου του.

«Ηταν ένας από τους μεγάλους μας καλλιτέχνες»: Ο Μάρτιν Σκορσέζε θυμάται τον Αμπάς Κιαροστάμι
Ο Μάρτιν Σκορσέζε παραδίδει στον Αμπάς Κιαροστάμι το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μαρακές, το 2005

Γνωστός για τη λατρεία του απέναντι στο καλό σινεμά, από όπου κι αν προέρχεται, δεν είναι περίεργο που ο Μάρτιν Σκορσέζε δηλώνει θαυμαστής του Αμπάς Κιαροστάμι. Και το εξέφρασε με μια σύντομη, λιτή, αλλά πραγματικά ενθουσιώδη και συγκινητική ανακοίνωση που εξέδωσε για τον θάνατο του σπουδαίου Ιρανού σκηνοθέτη.

Διαβάστε ακόμη: Κανένας αποχαιρετισμός για τον Αμπάς Κιαροστάμι

«Σοκαρίστηκα και λυπήθηκα βαθιά όταν έμαθα τα νέα για τον θάνατο του Αμπάς Κιαροστάμι. Ηταν ένας από τους σπάνιους εκείνους καλλιτέχνες με μια ξεχωριστή γνώση του κόσμου, όπως τον περιέγραφε ο μεγάλος Ζαν Ρενουάρ: “Η πραγματικότητα είναι πάντοτε μαγική”. Για μένα, αυτή η δήλωση συνοψίζει το αξιοσημείωτο έργο του Κιαροστάμι. Κάποιοι αναφέρονται στις ταινίες του ως μινιμαλιστικές, όμως στην πραγματικότητα είναι το αντίθετο: κάθε σκηνή στη “Γεύση του Κερασιού” ή στο “Πού Είναι το Σπίτι του Φίλου Μου;” ξεχειλίζει από ομορφιά και έκπληξη, υπομονετικά και θεσπέσια αιχμαλωτισμένες. Ετυχε να γνωρίσω τον Αμπάς μέσα στα τελευταία 10 με 15 χρόνια. Ηταν ένα πολύ ιδιαίτερο ανθρώπινο πλάσμα: ήσυχος, εκλεπτυσμένος, σεμνός, εύγλωττος και πολύ παρατηρητικός – δεν νομίζω ότι του ξέφευγε τίποτα. Οι δρόμοι μας συναντιόντουσαν αραιά και πού, και ήμουν πάντοτε χαρούμενος όταν αυτό συνέβαινε. Ηταν ένας πραγματικός κύριος και, αληθινά, ένας από τους μεγάλους μας καλλιτέχνες».

Διαβάστε ακόμη

The Wind Will Carry Us Σκηνή από το «Ο Ανεμος θα Μας Πάρει» (1999) του Αμπάς Κιαροστάμι