Buzz

Ο Μαρκ Ράφαλο απαντά στους αντιφεμινιστές: «Κiss my ass, you ignorant little jerks!»

στα 10

Toν αγαπάμε. Ο Μαρκ Ράφαλο έχει αποδείξει ότι στέκεται στην πλευρά των ανθρώπων: ανδρών, γυναικών, γκέι, στρέιτ, μαύρων, λευκών, χριστιανών, μουσουλμάνων, αθεϊστών. Θέλουμε κι άλλους Μαρκ Ράφαλο δίπλα μας.

Ο Μαρκ Ράφαλο απαντά στους αντιφεμινιστές: «Κiss my ass, you ignorant little jerks!»

Ο Μαρκ Ράφαλο δεν πρωταγωνιστεί απλώς σε μερικές από τις σπουδαιότερες ταινίες των τελευταίων 15 χρόνων. Τον βλέπουμε συχνά στις πρώτες γραμμές και των σπουδαιότερων πολιτικών ρευμάτων. Δε φοβάται να πει δυνατά τη γνώμη του, δε φοβάται να σπάσει την πολιτική ορθότητα στην οποία ορκίζονται οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ και επίσης το κάνει μ' έναν γήινο, απλό, ανθρώπινο τρόπο - μακριά από διαφημιστικές αυτοαναφορικές κορώνες. Διαδηλώσεις για το περιβάλλον, την διάσωση των υδάτινων πόρων, occupy wall street, το δικαίωμα στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριων, γυναικεία θέματα - ο Μαρκ Ράφαλο είναι εκεί.

Το 2013, για παράδειγμα, ο Ράφαλο είχε δώσει έναν παθιασμένο λόγο στο Τζάκσον του Μισισιπή κατά τη διάρκεια μίας πορείας υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων στις νόμιμες αμβλώσεις. Δε δίστασε να αναφέρει την πιο κοντινή, την πιο προσωπική του εμπειρία:

Είμαι άντρας. Θα μπορούσα να το αντιμετωπίζω ως ένα θέμα που δε με αφορά. Μόνο που είμαι πατέρας δύο κοριτσιών. Και γιος μίας μητέρας που αναγκάστηκε όταν ήταν νέα να καταφύγει σε μία παράνομη άμβλωση. Της κόστισε τότε 600 δολάρια. Την τραυμάτισε για πάντα. Ηταν κάτι το εξευτελιστικό, το αηδιαστικό και το επικίνδυνο. Από την πρώτη στιγμή που άκουσα την ιστορία της τάχθηκα εναντίον μίας τόσο ποταπής κοινωνίας που θα έβαζε μια γυναίκα σε μια τέτοια θέση. Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί τόση απανθρωπιά. Δυστυχώς, ούτε σήμερα έχει αλλάξει αυτή η κοινωνία...

mark ruffalo demonstration 607 2

Η τελευταία του κίνηση είναι ένα εκτενές γράμμα που έγραψε στο προσωπικό του tumblr page για να απαντήσει στο «I am not a Feminist» κίνημα που ξεκίνησε και ισχυροποιήθηκε μέσα από τα social media: οι οπαδοί του κρατούν χαρτόνια που γράφουν τους λόγους για τους οποίους δε χρειάζονται τον φεμινισμό, τον θεωρούν ακραίο, ξεπερασμένο και τον ειρωνεύονται. Τίτλος του: «Η Απάντησή μου στο "Δεν είμαι Φεμινιστής" Κίνημα»

Πρώτα από όλα, είναι φανερό: δεν έχεις ιδέα τι σημαίνει φεμινισμός. Αλλά δεν πρόκειται να σου το εξηγήσω εγώ. Google it.

Αλλά θα γράψω όσα νομίζω για σένα και θέλω να τα ξέρεις:

Είσαι η προσβολή των γυναικών που τους έχωσαν καθετήρες σίτισης στο λαιμό, σε κάτι κελιά λιγότερο από 100 χρόνια πριν, για να έχεις εσύ δικαίωμα στην ψήφο..Είσαι η προσβολή κάθε γυναίκας που κατέφυγε σ' ένα κέντρο φροντίδας θυμάτων βιασμού, που δεν θα υπήρχαν αν δεν είχε κινητοποιηθεί το φεμινιστικό κίνημα.

Είσαι η προσβολή κάθε γυναίκας που αγωνίστηκε για να κάνει το βιασμό σ' ένα ραντεβού ή στο γάμο έγκλημα (δεν υπήρχε ο όρος μέχρι το 1993)

Είσαι η προσβολή κάθε γυναίκας που αγωνίστηκε για να έχουν οι γυναίκες δικαίωμα στην εργασία, στο διαζύγιο, στην απόκτηση περιουσίας, στα αντισυλληπτικά χάπια, στο να καταδικαστεί η ψυχολογική και σωματική βία ανάμεσα σε συζύγους ως έγκλημα

Με λίγο λόγια, δεν έχεις ιδέα για τι πράγμα μιλάς. Θερίζεις τα προνόμια που οι θυσίες αυτών των γυναικών έχουν προσφέρει στην καθημερινότητά σου. Και μετά φοράς αυτό το ειρωνικό γελάκι και ποζάρεις μ' ένα εξυπνακίστικο πανό για να δηλώσεις τον αντιφεμινισμό σου, φτύνοντας άγνοια σε αγώνες 200 ετών. Δαγκώνεις το χέρι που σε τάισε ελευθερία, δημοκρατία, ασφάλεια και δικαίωμα στο να έχεις φωνή.

Με λίγα λόγια, μπορείς να φιλήσεις τον κώλο μου, ανίδεε μικρέ μαλάκα.

mark ruffalo demonstration 607 1

Διαβάστε περισσότερα: