Buzz

Κουτσομπολεύοντας με τη Μαρζάν Σατραπί στη Στέγη

στα 10

Η κομίστα και σκηνοθέτης των «Περσέπολις» και «Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα» έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για κουσκούς και... Κεντήματα.

Flix Team
Κουτσομπολεύοντας με τη Μαρζάν Σατραπί στη Στέγη

Σχεδιάζει και γράφει κόμικς, κάνει εικονογραφήσεις, ζωγραφίζει, αλλά τα τελευταία χρόνια την έχουμε απολαύσει, με animation ή χωρίς, στο σινεμά. Η Μαρζάν Σατραπί έρχεται για ένα απόγευμα στη Στέγη να κουτσομπολέψουμε, όπως οι ηρωίδες στα «Κεντήματα», το πιο πρόσφατο graphic novel της. Η πολύπλευρη, συναρπαστική Γαλλοϊρανή Μαρζάν Σατραπί, ετοιμάζει μια συζήτηση επί σκηνής με τη δημοσιογράφο Αννα Δαμιανίδη, στις 30 Νοεμβρίου 2016.

Διαβάστε ακόμη: Συνέντευξη στο Flix - Μαρζάν Σατραπί, Μαγειρεύοντας Ταινίες

σατραπί 607

Η Μαρζάν Σατραπί έγινε διεθνώς γνωστή όταν εξέδωσε τις αναμνήσεις από τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια ως graphic novel, που μέχρι σήμερα έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από σαράντα γλώσσες. Στη σειρά βιβλίων με τον τίτλο Περσέπολις, αφηγείται την ιστορία μιας πανέξυπνης πιτσιρίκας που μεγαλώνει στο Ιράν της δεκαετίας του 1970, όταν η Ισλαμική Επανάσταση και ο πόλεμος με το Ιράκ εισβάλλουν στη ζωή της οικογένειάς της και αναστατώνουν τον κόσμο της. Η ιστορία συνεχίζεται στη Βιέννη, όπου θα την στείλουν οι γονείς της, με την ευχή να ζήσει ελεύθερα.

Φυσικά το graphic novel έγινε ταινία, η γεμάτη ειλικρίνεια και καταλυτικό χιούμορ ασυνήθιστη ιστορία ενηλικίωσης, «Persepolis», που τιμήθηκε με το Βραβείο Fipresci στο Φεστιβάλ των Καννών, δύο Βραβεία Σεζάρ, καθώς και μια υποψηφιότητα για το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων.

Δείτε ακόμη: Η γάτα του Ράιαν Ρέινολντς τον προτρέπει να σκοτώσει στο «The Voices» της Μαρζάν Σατραπί

σατραπί 607

Η Σατραπί μεγάλωσε στην Τεχεράνη, προτού φύγει για τη Βιέννη και από εκεί για το Στρασβούργο, όπου σπούδασε Διακοσμητικές Τέχνες. Εκτός από τη σειρά Περσέπολις, έχει γράψει άλλα δύο κόμικς για ενηλίκους: το «Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα», το οποίο επίσης διασκεύασε για τη μεγάλη οθόνη (θυμηθείτε τη γνώμη του Flix εδώ), καθώς και το σπαρταριστό Κεντήματα, στο οποίο μια παρέα γυναικών, που εκπροσωπούν τρεις γενιές, συναντιούνται γύρω από ένα σαμοβάρι για να κουτσομπολέψουν, να ανταλλάξουν μυστικά, να αφηγηθούν προσωπικές ιστορίες, να μιλήσουν για τις σχέσεις, τους άνδρες και το σεξ.

Διαβάστε ακόμη: «La Bande des Jotas» - Η χαμένη βαλίτσα της Μαρζάν Σατραπί

σατραπί 607

Τα τελευταία χρόνια, η Μαρζάν Σατραπί ασχολείται κυρίως με τον κινηματογράφο. Το 2013 σκηνοθέτησε την ταινία «La Bande des Jotas» και το «The Voices», την πρώτη της ταινία που γυρίστηκε στην Αμερική, με πρωταγωνιστή τον Ράιαν Ρέινολντς. Αυτό τον καιρό η Σατραπί ετοιμάζει το «The Extraordinary Journey of the Fakir», με πρωταγωνίστρια την Ούμα Θέρμαν, χωρίς να έχει σταματήσει, παράλληλα, να ζωγραφίζει και να συμμετέχει σε εκθέσεις.

info: Λέξεις και Σκέψεις στη Στέγη | Κουτσομπολεύοντας με τη Μαρζάν Σατραπί

  • Η Marjane Satrapi συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Άννα Δαμιανίδη
  • Επιμέλεια: Πάσκουα Βοργιά, Αφροδίτη Παναγιωτάκου
  • Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας
  • Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση
  • Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία
  • H εκδήλωση θα αναμεταδοθεί και με live streaming μέσω του sgt.gr
  • Στο τέλος της εκδήλωσης, η Μαρζάν Σατραπί θα υπογράψει βιβλία
  • Τα βιβλία της Σατραπί για ενηλίκους που κυκλοφορούν στα ελληνικά είναι τα κόμικς Περσέπολις (δύο τόμοι), σε μετάφραση Γεωργίας Τσάκωνα και Μελίττας Γκουρτσογιάννη, και Κεντήματα σε μετάφραση Γεωργίας Τσάκωνα, από τις εκδόσεις Ηλίβατον

σατραπί πόστερ 607