Buzz

Η Μαριόν Κοτιγιάρ δεν είναι φεμινίστρια!

στα 10

Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Porter, η Μαριόν Κοτιγιάρ διαχώρισε τη θέση της από το κύμα «φεμινισμού» που σαρώνει τη βιομηχανία.

Η Μαριόν Κοτιγιάρ δεν είναι φεμινίστρια!

Με το θέμα της ανισότητας ανδρών και γυναικών στη βιομηχανία του σινεμά παγκοσμίως να παίρνει διαστάσεις μέρα με τη μέρα, δεν υπάρχει γυναίκα ηθοποιός που να μην ρωτηθεί για την άποψή της στο θέμα. Αυτό έκανε και το Porter στη συνεντευξή που πήρε από την Μαριόν Κοτιγιάρ με αφορμή την έξοδο του «Μάκβεθ» στους κινηματογράφους. Μόνο που αντίθετα από την πλειοψηφεία των συναδέλφων της γυναικών, η Γαλλίδα σούπερ σταρ είχε μάλλον μια διαφορετική - για να μην την πει κανείς αντιδραστική - άποψη.

Οταν ρωτήθηκε για το γεγονός πως στο Φεστιβάλ Καννών, εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις, όλες οι ταινίες στα επίσημα διαγωνιστικά προγράμματα έχουν για σκηνοθέτες άντρες, η Κοτιγιάρ απάντησε: «Το σινεμά δεν έχει να κάνει με το φύλο. Δεν μπορείς να απαιτείς από τον διεθυντή ενός Φεστιβάλ σαν τις Κάννες να έχει, ας πούμε, πέντε ταινίες από γυναίκες και πέντε από άντρες. Για μένα αυτό δεν δημιουργεί ισότητα, αλλά διαχωρισμό. Εννοώ, πως δεν ορίζω τον εαυτό μου ως φεμινίστρια. Πρέπει να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά δεν θέλω να διαχωρίζω τις γυναίκες από τους άντρες. Είμαστε ήδη διαχωρισμένοι γιατί δεν είμαστε φτιαγμένοι το ίδιο, αλλά είναι αυτές οι διαφορές που δημιουργούν την ενέργεια στη δημιουργία και την αγάπη. Μερικές φορές στη λέξη φεμινισμός υπάρχουν τόσες πολλές διακρίσεις».

Διαβάστε ακόμα: Ο Μαρκ Ράφαλο απαντά στους αντιφεμινιστές: «Κiss my ass, you ignorant little jerks!»

Marion Cotillard

Οι δηλώσεις της Μαριόν Κοτιγιάρ έρχονται σε αντίθεση με τις επίσημες δηλώσεις πολλών γυναικών της βιομηχανίας - από τη Μέριλ Στριπ μέχρι την Πατρίσια Αρκέτ και από την Κέιτ Μπλάνστε μέχρι την Σάντρα Μπούλοκ και πιο πρόσφατα της Τζίνα Ντέιβις που δήλωσε πως νιώθει απογοητευμένη πως ό,τι υποσχέθηκε το «Θέλμα και Λουίζ» δεν έγινε ποτέ, αλλά και της Εμιλι Γουότσον που στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν μίλησε για την ανισότητα στις αμοιβές ανδρών και γυναικών.

Και ας μας επιτρέψει - παρόλη την αγάπη που της έχουμε - να διαφωνούμε με μια άποψη που είναι «εύκολη». Ναι, η ορατότητα και η διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων δημιουργεί διαχωρισμούς, αλλά παραμένει ο μοναδικός τρόπος εδώ και πολλά χρόνια για μπορούν να είναι όλοι ίσοι.

Διαβάστε και δείτε περισσότερα: