Buzz

Ο Χρύσανθος Μαργώνης γύρισε μια ταινία μέσα στην εβδομάδα του δημοψηφίσματος!

στα 10

Την ώρα που η χώρα ζούσε στον πυρετό του δημοψηφίσματος, ο Χρύσανθος Μαργώνης γύρισε το «Ι.Χ.Θ.Υ.Σ.», τη δεύτερη μικρού μήκους ταινία του σε μια εποχή που, όπως δηλώνει ο ίδιος στο Flix, «μια τέτοια κίνηση την απαγορευει η κοινή λογική».

Ο Χρύσανθος Μαργώνης γύρισε μια ταινία μέσα στην εβδομάδα του δημοψηφίσματος!
Ο Χρύσανθος Μαργώνης (δεξιά) και οι ηθοποιοί του Κώστας Νικούλι και Βασίλης Κουκαλάνι

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι άνθρωποι του ελληνικού σινεμά ενεργούν κόντρα στις πιο αντίξοες συνθήκες, μαθημένοι εδώ και χρόνια να μη σταματούν, όταν όλα τους υπαγορεύουν να το κάνουν.

Η περίπτωση του Χρύσανθου Μαργώνη είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα, αφού μέσα σε μια εβδομάδα σαν αυτή που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος, ο 29χρονος σκηνοθέτης όχι μόνο δεν «πάγωσε» τα γυρίσματα της δεύτερης μικρού μήκους ταινίας του με τίτλο «Ι.Χ.Θ.Υ.Σ.», αλλά τα ολοκλήρωσε με επιτυχία ζωντανεύοντας τη δεκαετία του '50 στη Νότια Εύβοια και τη Νέα Μάκρη. Πόσο συνειδητή όμως ήταν η απόφαση του σκηνοθέτη και της παραγωγού του, Ελένης Κοσσυφίδου, να προχωρήσουν στα γυρίσματα της ταινίας, μέσα σε απαγορευτικές συνθήκες και ποιο είναι το μήνυμα που στέλνουν σε όλους όσους απογοητεύονται για να προχωρήσουν τα σχέδια τους μέσα στις υπάρχουσες συνθήκες;

Ι.Χ.Θ.Υ.Σ. 607 Χρύσανθος Μαργώνης, Θοδωρής Μιχόπουλος, Χρήστος Δούρος, Ελένη Τσέκερη

«Η απόφαση ήταν απολύτως συνειδητή και αποτελεί αντίδραση στην επιβαλλόμενη απραξία έως ακινησία», δηλώνει στο Flix η Ελένη Κοσσυφίδου.

«Το μεγαλύτερο κίνητρο είναι πάντα η ανάγκη να κάνουμε σινεμά όποιες κι αν είναι οι συνθήκες. Οι ταινίες είναι πρωτίστως μία αντίσταση πολιτική με την ευρεία και την απόλυτη έννοια της λέξης, είναι για να παίρνεις δουλειά στο σπίτι. Δεν είναι εύκολο στις υπάρχουσες συνθήκες να ακολουθείς τις παρορμήσεις σου. Δεν θα μπορούσα να υποστηρίξω ότι δίνουμε κάποιο μήνυμα γιατί κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και εντελώς διαφορετική. Θα ήθελα να σημειώσω ότι όλοι όσοι δουλέψαμε στα γυρίσματα της ταινίας είμαστε πολύ ευτυχείς γιατί μέσα στη περίοδο αυτή, τουλάχιστον δεν βιώσαμε την απόλυτη χυδαιότητα της εβδομάδας του δημοψηφίσματος».

Ι.Χ.Θ.Υ.Σ. 607 Κώστας Νικούλι

«Η απόφαση να κάνουμε τα γυρίσματα πάρθηκε με πολύ φόβο και αγωνία για το μέλλον καθώς χρησιμοποίησα και προσωπικά μου χρήματα τόσο εγώ όσο και η παραγωγός για τις ανάγκες της ταινίας. Σε μια εποχή που μια τέτοια κίνηση την απαγορευει η κοινή λογική.», δηλώνει στο Flix o Χρύσανθος Μαργώνης.

«Δεν μπορείς να σταματήσεις, με το σινεμά αποκτάς εξη και οι εθισμένοι κάνουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν τη δόση τους. Το σενάριο το είχα γράψει από την σχολή και περίμενα τέσσερα χρόνια για να έρθει η στιγμή του. Χρειαζεται υπομονή και πίστη στις εικόνες που έχεις δημιουργήσει στο μυαλό σου. Υπάρχουν σίγουρα στιγμές που απογοητεύεσαι αλλά εαν δεν παψεις να ελπίζεις θα τα καταφερεις.»

Ι.Χ.Θ.Υ.Σ. 607 Χρήστος Δούρος, Κώστας Νικούλι, Κώστας Σειραδάκης, Βασίλης Κουκαλάνι

Η πρώτη μέρα στην δουλεία ενός νέου χωροφύλακα παίρνει μια αναπάντεχη τροπή. Τοποθετείται σε ένα νησί χωρίς καμία εντολή και ξεκινά την αναζήτηση διεξόδου διαφυγής.

Αυτή είναι η υπόθεση του «Ι.Χ.Θ.Υ.Σ.», της δεύτερης μικρού μήκους ταινίας του Χρύσανθου Μαργώνη με πρωταγωνιστή τον Κώστα Νικούλι του «Xenia». Οπως εξηγεί ο ίδιος: «To Ι.Χ.Θ.Υ.Σ. είναι ένα πρωτοχριστιανικό σύμβολο το οποιο χρησιμοποιούσαν οι κρυπτοχριστιανοί για αναγνωρίζονται μεταξύ τους την εποχή των διωγμών. Στην ταινία παραμένει ένα συμβολο αναγνώρισης μεταξύ χωροφυλακής και στρατού και για να χαρακτηρισει έναν νέο χωροφύλακα. Ακόμη είναι ένα σχόλιο σχετικά με την χρηση των συμβολων, πως κάτι που χαρακτηρίζει μια θρησκεία αγαπης καπηλεύεται από ένα απολυταρχικό καθεστώς.»

Ι.Χ.Θ.Υ.Σ. 607 Χρύσανθος Μαργώνης, Κώστας Νικούλι, Βασίλης Κουκαλάνι, Κώστας Σειραδάκης

«Μου άρεσε κατ΄αρχήν το σενάριο του γιατί αν και διαδραματίζεται το 1950 είναι τρομερά επίκαιρο: κατάχρηση εξουσίας, ασυδοσία του κρατικού μηχανισμού,απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης (μήπως είναι πολύ γνώριμα στις μέρες μας;) αλλά και η πρώτη του μικρού μήκους "Ιασις". Πέραν τούτων γιατί είναι ο Χρύσανθος Μαργώνης, ικανός για όλα, τον έχω γνωρίσει και από την καλή και από την ανάποδη, όπως και εκείνος εξάλλου, γιατί έχουμε συνυπάρξει σε δύο ταινίες πριν, "Ο Εχθρός μου" του Γ. Τσεμπερόπουλου και "XENiA" του Π.Χ. Κούτρα. Πάνω απ' όλα μας συνδέει μια δυνατή φιλία.», συμπληρώνει η Ελένη Κοσσυφίδου.

Ι.Χ.Θ.Υ.Σ. 607 Κώστας Νικούλι, Μιχάλης Βαλάσογλου, Σάκης Κιούσης

H ταινία γυρίστηκε στις παραλίες και την ενδοχώρα της Νότιας Εύβοιας, με τη Βασιλική Χωροφυλακή να στήνεται σε ένα κτίριο της δεκαετίας του '50 στη Νέα Μάκρη και τους κατοίκους της περιοχής, όπως μας αφηγείται η Ελένη Κοσσυφίδου να ρωτούν: «Τι συμβαίνει; Ο Τσίπρας έφερε πάλι τη Χωροφυλακή;». Στην ταινία «παίζει» ένα jeep Willy's του 1942 που συμμετείχε στην απόβαση της Νορμανδίας, ενώ, εκτός από την πολιτικοοικονομικοκοινωνική κατάσταση της Ελλάδας, εμπόδια έφερε στην παραγωγή και ο καιρός - για «καλή», όμως τύχη των συντελεστών της ταινίας αφού έτσι γυρίστηκε μια από τις πιο δυνατές σκηνές της ταινίας.

Ι.Χ.Θ.Υ.Σ. 607 Κώστας Νικούλι

«Σκεφτήκαμε να αναβάλουμε τα γυρίσματα είναι η αλήθεια λόγω καιρού όμως, 5-6 μποφόρ τις προκαθορισμένες μέρες των γυρισμάτων, στο Αιγαίο λίγο πάνω από το Κάβο Ντόρο. Τελικά αποφασίσαμε να κάνουμε το γύρισμα και μία συγκεκριμένη σκηνή της ταινίας είναι πολύ πιό δυνατή, λόγω της έντονα ταραγμένης θάλασσας», δηλώνει η Ελένη Κοσσυφίδου.

«Θα θυμάμαι για πάντα τον πρωταγωνιστή της ταινίας Κώστα Νικούλι να πηδάει στη θαλασσα με τα ρούχα από μια βάρκα, με 5 μποφορ», αποκαλυπτει ο Χρύσανθος Μαργώνης, «και μπροστά απο βράχια για τις ανάγκες μιας σκηνής. Ενα πλάνο που κόβει την ανάσα, τον ευχαριστώ πολύ για όλα όσα μου έδωσε.»

Ι.Χ.Θ.Υ.Σ. 607

Ι.Χ.Θ.Υ.Σ. / Σκηνοθεσία: Χρύσανθος Μαργώνης / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θοδωρής Μιχόπουλος / Σκηνογραφία: Σπύρος Λάσκαρης / Ενδυματολόγος: Δέσποινα Χειμώνα / Α΄βοηθός/Focus Puller: Χρήστος Δούρος / Μακενίστας: Γιώργος Ρήγας (φιλική συμμετοχή) / Α' βοηθός σκηνοθέτη: Ιφιλένεια Ζαχαριάδου / Ηχολήπτης: Δημήτρης Κανελόπουλος / Make up: Κυριακή Μελίδου / Ηλεκτρολόγοι: Σάκης Κιούσης(φιλική συμμετοχή), Κώστας Μπακογιάννης, Μιχαήλ Τάδρος / Φωτογράφος- Making of: Δημήτρης Παναγόπουλος (φιλική συμμετοχή) / Σκριπτ: Ελένη Τσέκερη (φιλική συμμετοχή) / Διευθυντής Παραγωγής: Πέτρος Δαμιανός / Βοηθός παραγωγής: Μιχάλης Κυρίμης / Βοηθός παραγωγής: Νικόδημος Μαργώνης (φιλική συμμετοχή) / Παραγωγή: Ελένη Κοσσυφίδου/blackbird production - Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου / Πρωταγωνιστουν: Κώστας Νικούλι, Βασίλης Κουκαλάνι, Κώστας Σειραδάκης, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Μιχάλης Βαλάσογλου, Βαγγέλης Μήττας (φιλική συμμετοχή), Νέστορας Τσακός, Δημήτρης Παναγόπουλος (φιλική συμμετοχή)

Ι.Χ.Θ.Υ.Σ. 607 Η ομάδα του «Ι.Χ.Θ.Υ.Σ.» (από αριστερά προς τα δεξιά) 1η σειρα πίσω: Μ.Βαλάσογλου / Γ. Ρήγας / Χ. Δούρος / Δ. Κανελόπουλος / Χ. Μαργώνης / Ε.Κοσσυφίδου / Β. Μήττας / Κ. Μπακογιάννης, 2η σειρά μέση: Θ. Μιχόπουλος / Μ. Κυρίμης / Σ. Κιούσης, 3η σειρά μπροστά: Δ. Χειμώνα / Ν. Μαργώνης / Κ. Νικούλι / Κ. Μελίδου / Ι. Ζαχαριάδου / Ε. Τσέκερη

Διαβάστε και δείτε ακόμη: