Φεστιβάλ / Βραβεία

Lux Prize 2015: 10 ευρωπαϊκές ταινίες στο δρόμο για το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

στα 10

Παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι η δεκάδα των ευρωπαϊκών ταινιών που είναι υποψήφιες για το φετινό βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Lux Prize 2015: 10 ευρωπαϊκές ταινίες στο δρόμο για το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Οι φθορές του χρόνου στην καθημερινότητα, οι ατυχείς πλευρές της ανθρωπιστικής βοήθειας, η παραδοσιακή σύνδεση με τη φύση, ο αγώνας για μια αξιοπρεπή ζωή, παρά την οικονομική κρίση, η οδύσσεια της εξεύρεσης ενός νέου και φιλόξενου μέρους για επιβίωση, η σύγκρουση ανάμεσα στην ελευθερία και τους κοινωνικούς και θρησκευτικούς περιορισμούς, ο τρόμος ενός από τα πιο φρικιαστικά γεγονότα της Ιστορίας, το πολύπλοκο χάσμα ανάμεσα στην παιδική ηλικία και την ενήλικη ζωή, ο αγώνας ενάντια στις κοινωνικές και ηθικές αντιθέσεις και μια ερωτική ιστορία που γεννιέται από τις πληγές της Ευρώπης.

Η επιλογή του Lux Prize για το 2015 δεν είναι παρά όλα τα παραπάνω. Με σκοπό να φωτίσει την πολυπολιτισμικότητα στο ευρωπαϊκό σινεμά και τη σημασία του στο χτίσιμο κοινωνικών και πολιτιστικών αξιών, η φετινή διαδικασία του βραβείου ξεκινάει σήμερα από το 50ο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι με την αποκάλυψη των δέκα ταινιών που επιλέχθηκαν.

Lux Prize 2015

Αυτή ήταν η ανακοίνωση της επιτροπής του Βραβείου Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αποκάλυψε τις δέκα ταινίες που θα διαγωνιστούν φέτος. Αναμεσά τους βρίσκουμε τα πρόσφατα βραβευμένα στις Κάννες «La Loi du Marché» του Στεφάν Μπριζέ από τη Γαλλία, το «Rams» του Γκρίμουρ Χακόναρσον από την Ισλανδία, «Son of Saul» του Λάζλο Νέμες από την Ουγγαρία, το «The High Sun» από την Κροατία και το «Mustang» από την Τουρκία, το βραβευμένο στο Βερολίνο «45 Years» του Αντριου Χέι από τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ και η Ελλάδα βρίσκει τρόπο να τρυπώσει μέσα στη δεκάδα με το ελληνικής συμπαραγωγής «The Lesson» των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πετάρ Βαλχάνοφ από τη Βουλγαρία. Επίσης για πρώτη φορά στην επιλογή του βραβείου Lux συμπεριλαμβάνεται ένα ντοκιμαντέρ, το Toto And His Sisters του Αλεξάντερ Νανάου.

Αυτές είναι οι 10 ταινίες υποψήφιες για το Βραβείο Lux 2015 (πατήστε πάνω στον τίτλο για να διαβάσετε περισσότερα για την κάθε ταινία):

  • 45 Years του Αντριου Χέι (Μ. Βρετανία)
  • A Perfect Day του Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα (Ισπανία)
  • Rams του Γκριιμούρ Χακόναρσον (Ισλανδία, Δανία)
  • La Loi du Marché του Στεφάν Μπριζέ (Γαλλία)
  • Mediterranea του Γιόνας Καπρινιάνο (Ιταλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Κατάρ)
  • Mustang by Deniz Gamze Ergüven (France, Germany, Turkey, Qatar)
  • Son Of Saul του Λάζλο Νέμες (Ουγγαρία)
  • Toto And His Sisters του Αλεξάντερ Νανάου (Ρουμανίου, Ουγγαρία, Γερμανία)
  • The Lesson των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πετάρ Βαλχάνοφ (Βουλγαρία, Ελλάδα)
  • The High Sun του Νταλιμπόρ Μάτανιτς (Κροατία, Σλοβενία, Σερβία)

Η επιλογή των τριών φιναλίστ για το βραβείο Lux θα γίνει στα τέλη Ιουλίου στη συνέντευξη Τύπου του Venice Days του Φεστιβάλ Βενετίας που θα γίνει στη Ρώμη, Οι τρεις ταινίες θα υποτιτλιστούν σε 24 γλώσσες και θα προβληθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ η νικήτρια ταινία θα ανακοινωθεί στο Στρασβούργο στα τέλη του χρόνου.

Διαβάστε ακόμη: