Buzz

Ο Σεργκέι Λοζνίτσα συναντά τον Ντοστογιέφσκι στο «Μια Γλυκιά Γυναίκα»

στα 10

Η τρίτη ταινία μυθοπλασίας του Ουκρανού σκηνοθέτη, θα είναι η μεταφορά ενός διηγήματος του Ρώσου συγγραφέα.

Ο Σεργκέι Λοζνίτσα συναντά τον Ντοστογιέφσκι στο «Μια Γλυκιά Γυναίκα»

Μετά το «My Joy» και το «Πρόσωπο της Ομίχλης» κι ενώ ποτέ δεν σταμάτησε να γυρίζει ντοκιμαντέρ απ΄όπου ούτως ή άλλως ξεκίνησε, ο Σεργκέι Λοζνίτσα βρίσκεται αυτή την στιγμή στην διαδικασία προετοιμασίας της επόμενης ταινίας του. Το «A Gentle Creature» θα είναι βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, γραμμένο το 1876, το οποίο είναι μεταφρασμένο και στα Ελληνικά ως «Μια Γλυκιά Γυναίκα».

Είναι η ιστορία ενός άντρα που βρίσκεται μπροστά στο πτώμα της γυναίκας του, η οποία αυτοκτόνησε πηδώντας από το παράθυρο του σπιτιού της κρατώντας μια εικόνα στην αγκαλιά της. Εκείνος πεπεισμένος ότι γύρισε σπίτι μόλις πέντε λεπτά πιο αργά απ΄ ότι χρειαζόταν για να την σταματήσει, προσπαθεί να καταλάβει τι την οδήγησε εκεί κι αφηγείται την κοινή ιστορία τους.

Διαβάστε ακόμη: Σεργκέι Λοζνίτσα: «Αυτή είναι η ιστορία ενός εγκλήματος χωρίς τιμωρία»

Την γνώρισε σαν μια νεαρή φτωχή κοπέλα που ερχόταν στο ενεχυροδανειστήριο του, βάζοντας τα λιγοστά της υπάρχοντα ενέχυρο για να πληρώσει αγγελίες στην εφημερίδα με τις οποίες έψαχνε δουλεία σαν γκουβερνάντα. Εκείνος νιώθοντας ένα βαθύτερο ενδιαφέρον, της έδινε πάντα περισσότερα χρήματα απ όσα άξιζαν. Οταν οι δύο αυστηρές της θείες με τις οποίες μεγάλωσε αποφάσισαν να την παντρέψουν με κάποιον άλλον, ζήτησε το χέρι τους. Μόνο που οι κοινή τους ζωή θα κατέληγε τελικά σε μια τραγωδία. Μια τραγωδία που θα μπορούσε ίσως να είχε αποφευχθεί αν εκείνος γύριζε σπίτι πέντε λεπτά νωρίτερα;

Δεν είναι η πρώτη φορά που το διήγημα του Ντοστογιέφσκι μεταφέρεται στην οθόνη, αντιθέτως έχει γνωρίσει αρκετές λιγότερο ή περισσότερο πιστές διασκευές με πιο διάσημη ίσως, αυτή του Ρομπέρ Μπρεσόν «Une Femme Douce» (στα ελληνικά «Το Δράμα μιας Ομορφης»), την οποία γύρισε το 1969. Και τώρα η συνάντηση του Λοζνίτσα με τον Ντοστογιέφσκι αφήνει υποσχέσεις για ένα φιλμ που μας κάνει ήδη να ανυπομονούμε.

Δείτε ακόμη: