Φεστιβάλ / Βραβεία

«Loving Vincent»: Μεγάλη πρεμιέρα & εικαστικό δρώμενο στο Animasyros 10.0

στα 10

Χθες βράδυ έγινε η μεγάλη πρεμιέρα του «Loving Vincent» στα πλαίσια του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, ενώ ταυτόχρονα στην Πλατεία Μιαούλη, Ελληνες ζωγράφοι κατασκεύασαν μπροστά στα μάτια μας καρέ καρέ έναν Βαν Γκογκ. Διαβάστε και δείτε αναλυτικά.

«Loving Vincent»: Μεγάλη πρεμιέρα & εικαστικό δρώμενο στο Animasyros 10.0

Ο παραγωγός Κωνσταντίνος Βασίλαρος της StudioBauhaus μάς είχε μιλήσει στο περσινό Animasyros, στην Αγορά του 9.0, για το φιλόδοξο πρότζεκτ «Loving Vincent». Πάνω από 125 ζωγράφοι ζωντανεύουν, καρέ καρέ με τη μέθοδο του Rotoscope, τη ζωή, το έργο και το τέλος του Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Σε σκηνοθεσία των Ντορότα Κομπιέλα και Χιου Γουέλτσμαν και σενάριο που βασίζεται σε 800 επιστολές που αντάλλαξαν ο θρυλικός ζωγράφος με τον αγαπημένο του αδελφό, η ιστορία ακολουθεί το μυστηριώδη θάνατο (που έχει καταχωρηθεί ως αυτοκτονία στην ιστορία) του Βαν Γκογκ και ψάχνει να εξιχνιάσει τους δαίμονες που οδήγησαν μία αυθεντία να θεωρήσει τον εαυτό του αποτυχημένο και να οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Διαβάστε κι αυτό: Animasyros 10.0: Τα 10 Καλύτερα του Flix

Loving Vincent 607 7

Και φέτος, στο γιορτινό 10ο Animasyros το φιλόδοξο πρότζεκτ είχε την τιμητική του. Η μεγάλη του πρεμιέρα στο κατάμεστο «Παλλάς» ολοκληρώθηκε με ενθουσιώδες χειροκρότημα. Πολύ πριν βραδιάσει όμως, στην ιστορική Πλατεία Μιαούλη, ο Κωνσταντίνος Βασίλαρος και οι τρεις από τους 20 Ελληνες ζωγράφους που συμμετείχαν στο πρότζεκτ, οι Πολίνα Μαυρικάκη, Νίκος Κόνιαρης και Αλεξάνδρα Μπαρή) μάς έδειξαν τη μέθοδο και την τεχνική ενός τέτοιου έργου: ανέστησαν τον πίνακα «Το Σιταροχώραφο με Κοράκια» με σταδιακή αναπαραγωγή του έργου σε έναν μεγάλο καμβά που είχε στηθεί στα σκαλιά του Δημαρχείου Ερμούπολης, ζωντανεύοντας ταυτόχρονα το τοπίο με τη μέθοδο του animation.

Loving Vincent 607 1

Loving Vincent 607 2

Loving Vincent 607 3

«Είναι πολύ σημαντική η συνέργειά μας με το Animasyros» είπε ο Κωνσταντίνος Βασίλαρος. «Θεωρούμε σημαντική κάθε προώθηση του animation, ιδιαίτερα ενός τέτοιου πρότζεκτ που είναι κατά 20% Ελληνικό και φιλοδοξούμε ότι θα πάει μακριά, ίσως φτάσει και μέχρι τα Οσκαρ. Μέσα από αυτό το δρώμενο ο κόσμος μαθαίνει για την ταινία, αλλά επίσης συνειδητοποιεί ότι διαθέτουμε πλέον εκπαιδευμένους υπέροχους ζωγράφους σαν την Πολίνα, τον Νίκο και την Αλεξάνδρα που έχουν ειδικευτεί στο animation και έκαναν αυτό τό πρότζεκτ. Αυτό που βλέπετε εδώ δεν είναι παρά ένα μικρό παράδειγμα. Πάνω σ' ένα painting board, τα παιδιά κόπιαραν τα χρώματα και τις πινελιές του Βαν Γκογκ και ξεκινήσαμε το animation - βγαίνουν σιγά σιγά τα κοράκια μέσα από τα στάχυα, τα παιδιά σβήνουν και ζωγραφίζουν πάνω στον ίδιο καμβά - όπως και στην ταινία, σ' έναν καμβά γινόντουσαν όλα. Η μόνη διαφορά με την ταινία είναι ότι χρησιμοποιήθηκαν ακρυλικά χρώματα ενώ στην ταινία είναι όλες ελαιογραφίες. H χορηγία των χρωμάτων έγινε από τη Royal Talens, η οποία ήταν και η εταιρία που χρησιμοποιήσαμε στην ταινία...»

Loving Vincent 607 4

Loving Vincent 607 5

Κι αν η ομάδα ζωγράφων, animators και κινηματογραφιστών βρισκόταν στην Πλατεία Μιαούλη για ένα γεμάτο 7ωρο, για έναν πίνακα, μία κίνηση, φανταστείτε το χρόνο, τη δουλειά, τη λεπτομέρεια που απαιτήθηκε για να ζωντανέψει μία 94λεπτη παραγωγή! Μία ταινία που δεν ζωντανεύει απλά τους διάσημους πίνακες του Βαν Γκογκ. Αλλά ολόκληρο τον κόσμο του: χρησιμοποιεί τα τοπία του για να περιγράψει το περιβάλλον που έζησε τους τελευταίους μήνες, τον τρόπο που έβλεπε τον ουρανό, τα λιβάδια, τα ζώα, τα λουλούδια και τους ήρωές (τον βαρκάρη, την κόρη του ταβερνιάρη, το γιατρό του κλπ) οι οποίοι καλούνται να μας αφηγηθούν την ιστορία του.

Loving Vincent 8

Loving Vincent 607 9

Loving Vincent 607 10

Loving Vincent 607 11

120 διάσημοι πίνακες χρησιμοποιήθηκαν ως πάτημα για να κατασκευαστούν 12 ελαιογραφίες ανά δευτερόλεπτο (μία ώρα από την ταινία ισούται με 43.200 κάδρα, σύνολο 64.500 ζωγραφισμένα καρέ στο χέρι) στους διαμορφωμένους χώρους της BreakThru Productions στην Πολωνία αλλά και στα στούντιο της Studio Bauhaus στο Κορωπί.

Loving Vincent 607 12

Loving Vincent 607 13

Loving Vincent 607 14

Loving Vincent 607 15

Ηθοποιοί όπως οι Σίρσα Ρόναν, Ντάγκλας Μπουθ, Κρις Ο Ντάουντ, Τζερόμ Φλιν (ναι, του «Game of Thrones») κι άλλοι γύρισαν τις σκηνές τους σε live action και μετά με την τεχνική του Rotoscope computer animation είδαν τους εαυτούς τους να μεταμορφώνονται στα διάσημα πορτρέτα του Βαν Γκογκ. Πορτρέτα που δεν στέκονται ακίνητα και μυστηριώδη πλέον: μάς αφηγούνται την καταγωγή τους, την ιστορία τους, τη σχέση τους με τον ιδιόρρυθμο βασανισμένο ζωγράφο.

Loving Vincent 607 16

Το αποτέλεσμα είναι μία ταινία ζωγραφισμένη στο χέρι. Από μόνο του εντυπωσιακό. Κάτω από τις λαμπερές πολύχρωμες σήμα-κατατεθέν πινελιές όμως αποκαλύπτεται και κάτι πιο βαθύ, μελαγχολικο και τρυφερό: πώς ένας ευφυής άνθρωπος έφυγε από τη ζωή θεωρώντας ότι ήταν σκάρτος. Είχε φτιάξει 800 αριστουργήματα και είχε πουλήσει μόνο ένα.

Λίγο πριν ανοίξει και στην Ελλάδα (στις 12 Οκτωβρίου από το Τριανόν), χαζέψτε τις καταπληκτικές μεταμορφώσεις, τη μέθοδο και την τεχνική αυτής της ταινίας που είναι αυτόματα κλασική.


Περισσότερο Animasyros 10.0