Buzz

To «Love» του Γκασπάρ Νοέ αλλάζει καταλληλότητα και ανοίγει πόλεμο λογοκρισίας!

στα 10

Τρεις εβδομάδες μετά την έξοδο του στις γαλλικές αίθουσες με καταλληλότητα «άνω των 16», το «Love» του Γκασπάρ Νοέ γίνεται ακατάλληλο για «κάτω των 18» προκαλώντας ακόμη περισσότερες αντιδράσεις και κατηγορίες για μια νέα εποχής λογοκρισίας.

To «Love» του Γκασπάρ Νοέ αλλάζει καταλληλότητα και ανοίγει πόλεμο λογοκρισίας!

Ηταν στις αρχές Ιουλίου όταν η επιτροπή καταλληλότητας για τις κινηματογραφικές ταινίες στη Γαλλία χαρακτήρισε το «Love» του Γκασπάρ Νοέ, την ταινία για τις σεξουαλικές περιπέτειες ενός αγοριού και δύο κοριτσιών με σκηνές αληθινού σεξ, «ακατάλληλο κάτω των 16 ετών», επιβεβαιώνοντας τις υποψίες του δημιουργού του πως οι έφηβοι για τους οποίους μιλάει η ταινία δεν θα καταφέρουν να τη δουν νόμιμα στις αίθουσες.

Ταυτόχρονα, όμως, με την απόφαση της επιτροπής καταλληλότητας, η Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Φλερ Πελερίν είχε ζητήσει την επανεξέταση της ταινίας από την επιτροπή με σκοπό να ανεβάσει το ηλικιακό όριο της καταλληλότητάς της, εξοργίζοντας τόσο τον παραγωγό της ταινία Βενσάν Μαραβάλ της Wild Bunch όσο και τον ίδιο τον Γκασπαρ Νοέ, στο πλευρό του οποίου στάθηκε το σύνολο των Γάλλων σκηνοθετών με δημόσιες δηλώσεις τους, μιλώντας για απροκάλυπτη λογοκρισία και υποκρισία από πλευρά της κυβέρνησης.

Love 607

Διαβάστε αναλυτικά: To «Love» του Γκασπάρ Νοέ κρίθηκε κατάλληλο για ανηλίκους άνω των 16 ετών στη Γαλλία

Τρεις εβδομάδες μετά την έξοδό του με καταλληλότητα «άνω των 16 ετών», το «Love» κρίθηκε από την επιτροπή ως «ακαταλλήλο για ανήλικους κάτω των 18 ετών», με τον Νοέ να δηλώνει πως η απόφαση είναι μια «ανοησία» και πως αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι πως «οι σκηνοθέτες ή οι παραγωγοί θα αρχίσουν να φοβούνται με ρίσκο οι δημιουργοί ή οι συγγραφείς να αυτολογοκρίνονται».

Συνεχίζοντας την πολεμική του και ο Βενσάν Μαραβάλ πόσταρε στο Twitter το εύγλωττο «Στην Γαλλία η "Αγάπη" είναι ακατάλληλη για όσους είναι κάτω των 18 ετών»:

Αμεση ήταν η αντίδραση του πρώην Υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ, ο οποίος έσπευσε να υποστηρίξει τον Μαραβάλ και την ταινία του Γκασπάρ Νοέ: «Η απαγόρευση της ταινίας για θεατές κάτω των 18 ετών είναι μια επιστροφή στη λογοκρισία. Στη δεκαετία του '80 είχαμε κατεβάσει το όριο στα 16, σε απόλυτη συμφωνία με την κοινωνική και εγκληματική ευθύνη. Γιατί να περιορίζουμε την ελευθερία των Γάλλων κινηματογραφιστών; Υποστηρίζω τον Γκασπάρ Νοέ και τον Βενσάν Μαραβάλ.»

Διαβάστε και δείτε ακόμη: Οχι πια αγάπη, μόνο σέξ: Ακατάλληλο (εννοείται) τρέιλερ για το «Love» του Γκασπαρ Νοέ!

love 607

Σε μια μεταστροφή, ωστόσο, της προηγούμενης θέσης της, η Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Φλερ Πελερίν έχει δηλώσει πως θα πιέσει ώστε να ακυρωθεί η απόφαση για την καταλληλότητα κάτω των 18 ετών, αν και μέχρι και σήμερα δεν έχει κάνει την οποιαδήποτε δήλωση με σκοπό, όπως αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου, να μην θεωρηθεί ότι επηρεάζει τη δικαιοσύνη. Αναμένονται εξελίξεις...

Διαβάστε και δείτε ακόμη: