Buzz

To «Love» του Γκασπάρ Νοέ κρίθηκε κατάλληλο για ανηλίκους άνω των 16 ετών στη Γαλλία

στα 10

Ακριβώς όπως το είχε προβλέψει ή ευχηθεί ο Γκασπάρ Νοέ, το «Love» παίρνει καταλληλότητα «άνω των 16» στις γαλλικές αίθουσες προκαλώντας αντιδράσεις.

To «Love» του Γκασπάρ Νοέ κρίθηκε κατάλληλο για ανηλίκους άνω των 16 ετών στη Γαλλία

Ηταν μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του «Love» στο 68ο Φεστιβάλ Καννών, όταν ο Γκασπαρ Νοέ είχε δηλώσει τι ακριβώς πιστεύει για την «ακαταλληλότητα» της ταινίας:

«Δεν υπάρχει τίποτα αισχρό στην ταινία. Αλλά νομίζω πως θα απαγορευτεί για τους νέους κάτω των 16 ετών. Αν ήμουν μέλος της επιτροπής καταλληλότητας θα έβαζα το όριο στα 16 έτη ή στα 12.Με το που λες τη λέξη πορνογραφικό, ο κόσμος τρομάζει. Αλλά η ταινία μιλάει για ανθρώπους που είναι ερωτευμένοι από τη σεξουαλική πλευρά. Είναι δύσκολο να δείξεις το σεξ χωρίς να κινηματογραφήσεις γεννητικά όργανα. Αυτή η ταινία δεν θα μπορούσε να γυριστεί ποτέ στην Αμερική. Είναι πιο εύκολο να δείξεις αισθησιακές σκηνές στο ευρωπαϊκό σινεμά. Ο κόσμος εδώ είναι πιο ανοιχτόμυαλός. Οι Αμερικάνοι, στο θέμα της διανομής κινηματογραφικών ταινιών είναι πολύ συγκεκριμένοι.»

Διαβάστε αναλυτικά: Ο Γκασπάρ Νοέ θεωρεί πως δεν υπάρχει τίποτα ακατάλληλο στο «Love»

Love 607

Με την έξοδο της ταινίας στη Γαλλία να προκαλεί ήδη... πυρετό αντιδράσεων, η επιτροπή καταλληλότητας απεφάνθη πως όλοι οι νέοι άνω των 16 μπορούν να δουν την ταινία, επιβεβαιώνοντας έτσι τον Γκασπάρ Νοέ, αλλά εγείροντας διαφωνίες από την πλευρά της κυβέρνησης και την ίδια την Υπουργό Πολιτισμού, Φλερ Πελερίν που ζήτησε αναθέωρηση της απόφασης.

«Ενώ η επιτροπή καταλληλότητας αποφάσισε την απαγόρευση της ταινίας για ανήλικους κάτω των 16 ετών, πληροφορούμαστε με δυσαρέσκεια πως η Υπουργός Πολιτισμού ζήτησε η ταινία να επιστρέψει στην επιτροπή με την ελπίδα μιας πιο σκληρής απόφασης», κατηγόρησε η εταιρεία παραγωγής της ταινίας, Wild Bunch» την Υπουργό μιλώντας για «ακραίο συντηρητισμό».

Διαβάστε και δείτε ακόμη: Οχι πια αγάπη, μόνο σέξ: Ακατάλληλο (εννοείται) τρέιλερ για το «Love» του Γκασπαρ Νοέ!

love gaspar noe 607

Στην ίδια γραμμή με τη Wild Bunch και η ένωση των Γάλλων σκηνοθετών που μίλησε για «παραβίαση» της δημιουργικής ελευθερίας: «Δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από το παιχνίδι του συντηρητισμού και του πουριτανισμού. Η "ηθικοποίηση" των πνευματικών έργων, ο κολλητός φίλος της λογοκρισίας είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι.

H άποψη τόσο του ίδιου του Γκασπάρ Νοέ, όσο και της Wild Bunch, αλλά και των ενώσεων παραγωγών και σκηνοθετών που υποστηρίζουν την απόφαση της επιτροπής καταλληλότητας στηρίζεται στο γεγονός πως η ταινία είναι καλύτερη εκπαιδευτική πηγή για να μάθουν οι νέοι πράγματα για την πορνογραφία, παρά από όσα κυκλοφορούν καθημερινά στο ιντερνετ.

Love 607

Διαβάστε ακόμη: