Buzz

Η Λούλα Αναγνωστάκη, πιστή στο «Ραντεβού της Κυριακής»

στα 10

Ηταν 1959 όταν η Λούλα Αναγνωστάκη υπέγραφε ένα από τα δύο σενάρια της για το σινεμά, μια μικρή ιστορία σε μια σπονδυλωτή ταινία με τίτλο «Το Ραντεβού της Κυριακής» και πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Η Λούλα Αναγνωστάκη, πιστή στο «Ραντεβού της Κυριακής»

Οι «Ερωτικές Ιστορίες» βγήκαν στο σινεμά το 1959, σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Καψάσκη, ως μια σπονδυλωτή ιστορία με... ρομαντικές περιπέτειες στην Ελλάδα της δεκαετίας του '50.

Τις τρεις ιστορίες υπέγραφαν ο ίδιος ο Σωτήρης Καψάσκης («Το Νικολέλι» και «Ενας Κάποιος Βασίλης») και η Λούλα Αναγνωστάκη που έγραψε το σενάριο για την ιστορία «Το Ραντεβού της Κυριακής», με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Νίκο Κούρκουλο, τον Ανδρέα Ζησιμάτο, την Εφη Μελά, την Αλέκα Παΐζη, την Κατερίνα Χέλμη, τον Θανάση Βέγγο, την Κούλα Αγαγιώτου, τον Θόδωρο Εξαρχο και τον Τρύφωνα Καρατζά.

Ερωτικές Ιστορίες

Ερωτικές Ιστορίες

Ερωτικές Ιστορίες

Το «Ραντεβού της Κυριακής» αφηγείται την ιστορία της νεαρής κομμώτριας Μαρίτσας (την υποδύεται η Αλίκη Βουγιουκλάκη στον ένατο ρόλο της) που είναι ερωτευμένη με τον νεαρό υπάλληλο ενός ξενοδοχείου, τον Πέτρο. Και οι δύο αναζητούν κάτι καλύτερο. Ετσι, μια Κυριακή, η Μαρίτσα συνοδεύει τον πλούσιο Θέμη σε ένα πάρτυ, όπου γνωρίζει την παρέα του, ενώ ο Πέτρος συνοδεύει μια αμερικανίδα δημοσιογράφο, που θέλει να τον φωτογραφίσει με φόντο τα Αρχαία της Αθήνας. Οι ελπίδες για κάτι καλύτερο αποδεικνύονται απατηλές και γρήγορα η απογοήτευση οδηγεί ξανά τον έναν στην αγκαλιά του άλλου.

Δείτε εδώ το «Ραντεβού της Κυριακής» από τη σπονδυλωτή ταινία «Ερωτικές Ιστορίες» του Σωτήρη Καψάσκη:


Αυτό ήταν το πρώτο κινηματογραφικό σενάριο που υπέγραψε η Λούλα Αναγνωστάκη στην καριέρα της. Το 1962 θα υπεγραφε και το «Η Εκδίκησις του Καβαλάρη» του Ερρίκου Θαλασσινου με τους Νίκο Ξανθόπουλο, Βούλα Αβραμίδου, Γιάννη Ταϊγανίδη, Ερση Μαλικένζου, Σούλα Δημητρίου, Σωτήρης Τζεβελέκο και την ιστορία δύο αδελφιών που ερωτευόνται με πάθος την ίδια γυναίκα σε κάποιο ορεινό ελληνικό χωριό και η μεγάλη αγάπη τους γι’ αυτήν τους καθιστά αδυσώπητους αντίζηλους, με επακόλουθο τη μεταξύ τους τραγική σύγκρουση και την αλληλοεξόντωσή τους.

Δείτε εδώ ολόκληρο το «Η Εκδίκησις του Καβαλάρη» από το 1962:


H Λούλα Αναγνωστάκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1934 και ήταν μικρότερη αδελφή του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη. Σπούδασε και πήρε πτυχίο από τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά διέπρεψε στη συγγραφή θεατρικών έργων που ανέβηκαν με επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πέθανε στην Αθήνα στις 8 Οκτωβρίου του 2017.

Τα πρώτα τρία μονόπρακτα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη ανέβηκαν για πρώτη φορά στη σκηνή το 1965 και εκδόθηκαν σε βιβλίο το 1974 είναι: «Η διανυκτέρευση», «Η πόλη» και «Η παρέλαση», τα οποία πρωτοπαρουσιάσθηκαν σε μία ενιαία παράσταση στο Θέατρο Τέχνης από τον Κάρολο Κουν. Ακολούθησε το τρίπρακτο έργο «Η συναναστροφή», που παρουσιάσθηκε στο Εθνικό Θέατρο το 1967.

Τα μεταγενέστερα έργα της έχουν ανεβεί στις μεγάλες ελληνικές θεατρικές σκηνές καθώς και σε άλλες χώρες, όπως η Κύπρος, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Πολωνία. Αυτά είναι: Αντόνιο ή το μήνυμα (1972), Η νίκη (1978), Η κασέτα (1982), Ο ήχος του όπλου (1987), Διαμάντια και μπλουζ (1990), Το ταξίδι μακριά (1995), Ο ουρανός κατακόκκινος (μονόπρακτο, 1998), Σ' εσάς που με ακούτε (2003), Ο Γιώργος ως Άμλετ, Τα κείμενα των Φιλίππων 2009-2014 (2015) Κάπα Εκδοτική

Λουλα Αναγνωστάκη