Buzz

Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά επισκέπτεται «Σκοτεινές Πόλεις Ξανά»

στα 10

Συνεχίζοντας την αποστολή της με στόχο την επανεκτίμηση παραγνωρισμένων ελληνικών ταινιών, η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά επιστρέφει τη Δευτέρα 14 Μαΐου, με μια καταβύθιση στο αστικό νουάρ και παράλογο.

Flix Team
Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά επισκέπτεται «Σκοτεινές Πόλεις Ξανά»
«Ρεπό»

Τη Δευτέρα 14 Μαΐου, η Χαμένη Λεωφόρος επιστρέφει πίσω στις Σκοτεινές Πόλεις του ελληνικού κινηματογράφου και με αφορμή τον επαναπρογραμματισμό της «Κλειστής Στροφής» του Νίκου Γραμματικού (που αναβλήθηκε στις 2 Απριλίου, για τεχνικούς λόγους) δημιουργεί ένα νέο πρόγραμμα -καταβύθιση στο αστικό νουάρ και παράλογο- μαζί με τις ταινίες «Ρεπό» του Βασίλη Βαφέα και «Ανεμος στην Πόλη» του Πέτρου Σεβαστίκογλου.

Χρέη ξεναγών θα εκτελέσουν οι Νικολέτα Λεούση (σκηνοθέτης των μικρού μήκους ταινιών «Γεννήτρια» – βραβείο σεναρίου Φεστιβάλ Δράμας 2013 και «37 Μέρες») και Γιώργος Τελτζίδης (σκηνοθέτης των μικρού μήκους «Dye» και «Φράγμα» – βραβείο καλύτερης βαλκανικής ταινίας Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας 2017).

Ρεπό 607 «Ρεπό»

Λίγα λόγια για τις ταινίες

Ρεπό του Βασίλη Βαφέα (1982)

Μια συνηθισμένη μέρα στη ζωή ενός Ελληνα εργαζόμενου. Μέσα από διάφορες κωμικές καταστάσεις, καθρεφτίζονται η ματαιότητα κινήσεων και συμπεριφορών, ο παραλογισμός και η χαοτική γραφειοκρατία της νεότερης Ελλάδας.

«Μια θαυμάσια ταινία και σαν πρόθεση και σαν θέμα. Δεν είναι εύκολο πράγμα να επισημάνεις τον εγγενή στην ελληνική πραγματικότητα παραλογισμό και διογκώνοντας κάποιες λεπτομέρειες να προσπαθήσεις να τον αναγάγεις σε μια "κωμωδία της καθημερινότητας" σύμφωνα με το πρότυπο του Ζακ Τατί.» Βασίλης Ραφαηλίδης, Τέχνη και Πολιτισμός αρ. 14

Η ταινία θα προβληθεί σε κόπια 35mm με γαλλικούς υπότιτλους.

Ρεπό του Βασίλη Βαφέα | 75' | Παραγωγή: Βασίλης Βαφέας, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου | Σενάριο: Βασίλης Βαφέας | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Καβάγιας | Παίζουν οι: Πέτρος Ζαρκάδης, Αννα Μακράκη, Κατερίνα Γιουλάκη, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Δημήτρης Πιατάς, Μηνάς Χατζησάββας κ.α.

Βραβεία|Διακρίσεις: Βραβείο Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου 1982

Άνεμος στην Πόλη 607 «Ανεμος στην Πόλη»

Ανεμος στην Πόλη του Πέτρου Σεβαστίκογλου (1996)

Ενας περιοδεύων θίασος με επικεφαλής έναν ηλικιωμένο σκηνοθέτη φτάνει σε μια ρωσική κωμόπολη. Ενας νεαρός εργάτης, ο Νικίτα, καταγοητεύεται από την παράσταση, καθώς και από τη χάρη και τη φινέτσα της νεαρής ηθοποιού Αλίνας. Μια τρομερή καταιγίδα, όμως, πλήττει την περιοχή και καταστρέφει το θέατρο. Τα μέλη του θιάσου εγκαταλείπουν άρον-άρον την πόλη, ενώ ο Νικίτα τους ψάχνει απεγνωσμένα.

«Εκείνο που επιδίωξα είναι να κάνω μια ταινία στα όρια της πραγματικότητας. Βλέποντας ο θεατής την ταινία να λέει: "ναι, είναι καθαρός ρεαλισμός". Και στη συνέχεια, οι σχέσεις των ανθρώπων, όπως καταγράφονται, και κάποιες ατμόσφαιρες να δημιουργούν την πιθανότητα του μη πραγματικού. Ποτέ όμως να μην ξεπερνάει το όριο. Γι' αυτό λέω ότι είναι παραμύθι. Γι' αυτό διάλεξα και το θέατρο. Δεν ήθελα να κάνω μια πολιτική ταινία για την κατάσταση της Ρωσίας, αλλά να συμπυκνώσω έναν μεγαλύτερο κόσμο στον μικρόκοσμο του θεάτρου και των συγκρούσεων που αναπτύσσονται ανάμεσα στους ανθρώπους.» Πέτρος Σεβαστίκογλου, Πρώτο Πλάνο

Η ταινία θα προβληθεί σε κόπια 35mm με ελληνικούς υπότιτλους.

Ανεμος στην Πόλη του Πέτρου Σεβαστίκογλου | 110' | Παραγωγή: Mact Productions, ΣΤΕΦΙ Φιλμ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Ελληνική Τηλεόραση 1, Lumiere Services | Σενάριο: Αλέξανδρος Κακαβάς, Πέτρος Σεβαστίκογλου, Olga Mikhaylova | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ηλίας Κωνσταντακόπουλος | Παίζουν οι: Zinoviy Gerdt, Sergei Desnitsky, Gennadi Nazarov, Anna Yanovskaya κ.α.

Βραβεία|Διακρίσεις: Βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Σκηνογραφίας και Ηχοληψίας στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1996

Κλειστή Στροφή 607 «Κλειστή Στροφή»

Κλειστή Στροφή του Νίκου Γραμματικού (1991)

Ο Ανδρέας είναι κλέφτης αυτοκινήτων, τύπος κλειστός και χωρίς φίλους. Οι μόνες του επαφές είναι με μια πόρνη, η οποία περιστασιακά τον βοηθά στις κλοπές του, και με έναν παλιό συγκρατούμενό του, παραιτημένο απ’ τη ζωή. Μια μέρα συναντά την Ισμήνη, η οποία μπαίνει στη ζωή του εντελώς απρόσμενα και κάτω από παράξενες συνθήκες. Σύντομα αναπτύσσεται μεταξύ τους μια ερωτική σχέση, με άνισους όρους.

«Ο Γραμματικός καταφέρνει να τοποθετήσει τα πρόσωπά του, και ιδιαίτερα τον "περιθωριακό" του ήρωα, σε συγκεκριμένους χώρους, που η κάμερά του καταγράφει με λεπτομέρεια, δημιουργώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα: το μπορντέλο όπου βρίσκεται η φίλη και συνεργάτρια του ήρωα, το νεκροταφείο αυτοκινήτων όπου βρίσκεται ο δεύτερος ήρωας συνεργάτης του, το λιμάνι του Πειραιά όπου ο ήρωας συναντά την Ισμήνη, το μίζερο διαμέρισμα του κ.λπ. Αυτή ακριβώς η δημιουργία της ατμόσφαιρας, με τον ερωτισμό που τη διέπει […] είναι και το βασικό ατού της ταινίας του Γραμματικού.» Νίνος Φενέκ Μικελίδης, Ελευθεροτυπία

Η ταινία θα προβληθεί σε κόπια 35mm.

Κλειστή Στροφή του Νίκου Γραμματικού | 83' | Παραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωστής Γκίκας | Παίζουν οι: Μηνάς Χατζησάββας, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιώργος Νινιός, Γιώργος Μωρογιάννης κ.α.

Βραβεία|Διακρίσεις: Βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη & Ά Ανδρικού Ρόλου και Διάκριση Ποιότητας Ταινίας Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1991

Κλειστή Στροφή 607 «Κλειστή Στροφή»

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Δευτέρα 14 Μαΐου
Σκοτεινές Πόλεις Ξανά
Παρουσίαση: Νικολέτα Λεούση & Γιώργος Τελτζίδης
18:30 Ρεπό του Βασίλη Βαφέα
20:00 Ανεμος στην Πόλη του Πέτρου Σεβαστίκογλου
22:15 Κλειστή Στροφή του Νίκου Γραμματικού

Info
Κινηματογράφος Αστορ (Σταδίου 28 - είσοδος εντός στοάς Κοραή, ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)
Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ ανά προβολή | 8 ευρώ ημερήσιο εισιτήριο

Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά είναι μια πρωτοβουλία της Ενωσης Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ). Μια Δευτέρα και μια Παρασκευή κάθε μήνα, Κλασικά και Καταραμένα Ελληνικά Φιλμ από το παρελθόν, επιλεγμένα από τους σκηνοθέτες Αλέξη Αλεξίου, Γιάννη Βεσλεμέ και Ελίνα Ψύκου και την ιστορικό κινηματογράφου Αφροδίτη Νικολαΐδου, ξαναγράφουν ιστορία στον Κινηματογράφο Αστορ, σε 35mm και ειδικά αποκατεστημένες ψηφιακές κόπιες. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του αφιερώματος στο Facebook.