Φεστιβάλ / Βραβεία

Λοκάρνο 2016: Βραβεία της Επιτροπής Νέων για το «ΑΦΤΕΡΛΩΒ» του Στέργιου Πάσχου και την «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου

στα 10

Και το ντεμπούτο μεγάλου μήκους του Στέργιου Πάσχου και η μικρού μήκους ταινία της Ζακλίν Λέντζου διακρίθηκαν στο 69ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

Λοκάρνο 2016: Βραβεία της Επιτροπής Νέων για το «ΑΦΤΕΡΛΩΒ» του Στέργιου Πάσχου και την «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου
Σκηνή από το «ΑΦΤΕΡΛΩΒ» του Στέργιου Πάσχου

Το βραβείο της Επιτροπής Νέων που συνοδεύεται και από το ποσό των 2000 ελβετικά φράγκα για το Διαγωνιστικό Τμήμα «Σκηνοθέτες του Σήμερα» κέρδισε το «ΑΦΤΕΡΛΩΒ» του Στέργιου Πάσχου, ενώ το αντίστοιχο βραβείο (που συνοδεύεται από το ποσό των 1500 ελβετικών φράγκων) κέρδισε η μικρού μήκους ταινία «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου που διαγωνιζόταν στο τμήμα των ταινιών μικρού μήκους απ' όλον τον κόσμο.

Αφτερλωβ 607

To «ΑΦΤΕΡΛΩΒ» του Στέργιου Πάσχου με τους Χάρη Φραγκούλη και Ηρώ Μπέζου είναι μια αστεία, συγκινητική και καυστική μετα-ερωτική ιστορία δυο ανθρώπων που αρνούνται να μεγαλώσουν με το φιλμ να παρακολουθεί την απέλπιδα προσπάθεια ενός ζευγαριού για επικοινωνία. Αποκλεισμένοι και έγκλειστοι, αγκαλιά με λέξεις που περισσεύουν αλλά δεν φτάνουν για να εκφράσουν την ταραχή τους, περικυκλωμένοι από αναμνήσεις και ανήμποροι να εξηγήσουν αυτό που τους συμβαίνει, οι δυο ήρωες ξεκινούν μια αθώα βόλτα στην εξοχή για να συνειδητοποιήσουν πολύ γρήγορα πως έχουν χαθεί σ’ ένα αφιλόξενο κι ανεξερεύνητο δάσος...

Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το «ΑΦΤΕΡΛΩΒ» του Στέργιου Πάσχου

αλεπού 607

H «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου αφηγείται μια ιστορία στην Αθήνα του καλοκαιριού. Μετά από καβγά με τη μάνα του, ο Στέφανος κλείνει τη ραπ και μένει μόνος στο σπίτι με τα αδέρφια του και το άρρωστο σκυλί τους, τη Λούση. Κανείς τους δεν ξέρει ακόμη, ότι πρόκειται για την τελευταία ανάλαφρη μέρα της ζωης τους. Ηδη όλα έχουν αλλάξει.

Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου

Ralitza Petrova Pardo d' oro 2016

«Ελληνικό» ενδιαφέρον είχαν και άλλα επίσημα και ανεξάρτητα βραβεία στο 69ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Τη Χρυσή Λεοπάρδαλη - το μεγάλο βραβείο του επίσημου Διαγωνιστικού Τμήματος του Φεστιβάλ - απέσπασε η ταινία «Godless» της Ραλίτζα Πέτροβα (φωτό), μια συμπαραγωγή Βουλγαρίας, Δανίας, και Γαλλίας, τις διεθνείς πωλήσεις της οποία χειρίζεται η ελληνική Heretic Outreach (όπως και τις διεθνείς πωλήσεις του «ΑΦΤΕΡΛΩΒ»). H IFFS (International Federation of Film Societies) έδωσε ειδική μνεία στα βραβεία της στη βουλγαροελληνική συμπαραγωγή «Slava» της Κριστίνα Γκρόζεβα και του Πετάρ Βαλτσάνοφ (θυμηθείτε τους από το «Μάθημα»). Θυμίζουμε πως στην επιτροπή του επίσημου Διαγωνιστικού Τμήματος του 69ου Φεστιβάλ του Λοκάρνο συμμετείχε ως μέλος η Αγγελική Παπούλια.

Στο 69ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο συμμετείχαν ακόμη ο Λουκιανός Μοσχονάς με το μικρού μήκους «Manodopera» και ο Χρήστος Μασσαλάς στο τμήμα της ανάπτυξης σεναρίων των νέων υποσχόμενων δημιουργών απ' όλον τον κόσμο.

Locarno 2016 Poster 607

Περισσότερά για το 69ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο: