Φεστιβάλ / Βραβεία

Λοκάρνο 2014: Το σοκ που ακούει στο όνομα «A Blast» του Σύλλα Τζουμέρκα

στα 10

H παγκόσμια πρώτη του «A Blast», της δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας του Σύλλα Τζουμέρκα φέρνει την Ελλάδα της κρίσης και περίσσευμα ταλέντου καταμεσής του Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Και κερδίζει θριαμβευτικές κριτικές.

Λοκάρνο 2014: Το σοκ που ακούει στο όνομα «A Blast» του Σύλλα Τζουμέρκα
Γιούλα Μπούνταλη, Ελεν Χάβενιθ, Βασίλης Δογάνης, Αγγελική Παπούλια, Σύλλας Τζουμέρκας, Μαρία Δρανδάκη, Θέμις Μπαζάκα

«Τοποθετημένο στο ρευστό παρασκήνιο της πτώσης της ελληνικής οικονομίας, το ανεξάρτητο και έντονο δράμα του Σύλλα Τζουμέρκα είναι μια διαπεραστική έκφαση θυμού, που την οδηγεί με δύναμη και με συγκεκριμένη τόλμη η Αγγελική Παπούλια στον εντυπωσιακό πρωταγωνιστικό ρόλο μιας ελεύθερης γυναίκας που φτάνει στα όριά της.»

Η κριτική του Screen International για το «A Blast» του Σύλλα Τζουμέρκα που έκανε χθες την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα, είναι ακριβώς αυτό που φανταζόμασταν και θέλαμε να είναι η δεύτερη ταινία του δημιουργού της «Χώρας Προέλευσης», που ήδη από τις πρώτες της εικόνες μας είχε προετοιμάσει για μια ρεαλιστική καταγραφή της «έκρηξης» μιας χώρας που αργά ή γρήγορα θα στεκόταν αντιμέτωπη με τις αυταπάτες της. Με, φυσικά, μια one woman show ερμηνεία της Αγγελικής Παπούλια που δεν μοιάζει καθόλου απίθανο να διεκδικήσει το βραβείο γυναικείας ερμηνείας με τη λήξη του Φεστιβάλ.

Διαβάστε ακόμη: «A Blast» του Σύλλα Τζουμέρκα: δείτε νέες φωτογραφίες και μια σκηνή από την ταινία

A Blast Θέμις Μπαζάκα, Βασίλης Δογάνης, Αγγελική Παπούλια, Σύλλας Τζουμέρκας στη σκηνή της πρώτης προβολής του «A Blast» στο Λοκάρνο

Οπως γράφει και το Cineuropa στη δική του θριαμβευτική κριτική: «Ο Τζουμέρκας έχει καταφέρει να συνδυάσει τα διαφορετικά στοιχεία της ιστορίας με έναν εκπληκτικά πειθαρχημένο τρόπο, καταλήγοντας σε μία ολοκληρωμένη οπτική εμπειρία. Από τους βασικούς χαρακτήρες της παθιασμένης και ευθαρσούς Μαρίας μέχρι τον καθοδηγούμενο από τον πόθο Γιάννη και τη μπερδεμένη σχέση τους μέχρι τα θέματα της οικονομικής και ηθικής κρίσης, την πτώση των παραδοσιακών και φιλελεύθερων αξιών και την άνοδο του νεο-ναζισμού στην ελληνική κοινωνία, το "Α Blast" είναι ένα φιλμ ελεγχόμενου θυμού και επανάστασης, ακριβώς όπως ο κεντρικός του χαρακτήρας: όταν η Μαρία οδηγείται στην "έκρηξη" το κάνει με λογική και μετά από διεξοδικό υπολογισμό.»

A Blast Βασίλης Δογάνης, Αγγελική Παπούλια, Σύλλας Τζουμέρκας, Θέμις Μπαζάκα

Στο καθημερινό ρεπορτάζ της Le Monde από το Φεστιβάλ του Λοκάρνο, το «A Blast» χαρακτηρίζεται ως μια ταινία - σοκ: «Ταινία - σοκ, ενοχλητική και σαν ουσία και σαν φόρμα, με ένα μοντάζ περίπλοκο και με τη βία που τη διακατέχει, το "A Blast» είναι χωρίς συμβιβασμούς το πορτρέτο μιας ακυβέρνητης χώρας, όπου ο καθένας προσπαθεί να ξεφύγει και να στείλει στο διάολο τους oφειλέτες του, κάποιοι με οποιοδήποτε κόστος.»

A Blast Αγγελική Παπούλια

Με γυρίσματα σε Αθήνα, Αμβούργο και Πιερία, η ταινία είναι συμπαραγωγή Ελλάδας, Γερμανίας και Ολλανδίας, με την υποστήριξη του Ελληνικού και του Ολλανδικού Κέντρου Κινηματογράφου, των Κέντρων Κινηματογράφου Αμβούργου και Ρηνανίας-Βεστφαλίας, και τη συμμετοχή του γαλλογερμανικού καναλιού ZDF/ARTE.

Η Αγγελική Παπούλια υποδύεται την κεντρική ηρωίδα της ταινίας, τη Μαρία. Η Μαρία τρέχει στην Εθνική Οδό. Πίσω της, φωτιά και μια τσάντα γεμάτη λεφτά. Μπροστά της, ο ατέλειωτος δρόμος. Μόλις μια μέρα πριν, ήταν μια στοργική μητέρα, ερωτευμένη σύζυγος, υπεύθυνη κόρη. Σήμερα, έχει επαναστατήσει. Και είναι αποφασισμένη να σαρώσει στο πέρασμά της ό,τι αγάπησε ποτέ.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την ομάδα του «A Blast» στο Λοκάρνο

A Blast Σύλλας Τζουμέρκας

A Blast Αγγελική Παπούλια

A Blast Βασίλης Δογάνης

A Blast Θέμις Μπαζάκα

  • Σκηνοθεσία: Σύλλας Τζουμέρκας
  • Σενάριο: Σύλλας Τζουμέρκας, Γιούλα Μπούνταλη
  • Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Παπούλια, Βασίλης Δογάνης, Μαρία Φιλίνη, Θέμις Μπαζάκα, Γιώργος Μπινιάρης, Μάκης Παπαδημητρίου
  • Μουσική: drogAtek
  • Παραγωγοί: Μαρία Δρανδάκη, Titus Kreyenberg, Ellen Havenith, Jeroen Beker
  • Παραγωγή: Homemade Films, unafilm, PRPL, Bastide Films, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Nederlands Film Fonds, Film- und Medien Stiftung NRW, Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein, Pan Entertainment, Graal SA, Marni Films, Mamoko Entertainment, Prosenghisi LTD, Movimento Film με τη συνεργασία της ΖDF/ARTE και την υποστήριξη των Media Programme of the European Union, Nipkow Programm, Eurimages Co-production Development Award, Cinelink – Sarajevo Film Festival. / Ελλάδα, Γερμανία, Ολλανδία, 2014
  • Διανομή στην Ελλάδα: StraDa Films

Διαβάστε και δείτε ακόμη: