Buzz

Ο Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ προτρέπει τους Ρώσους να δουν παράνομα το «Leviathan»

στα 10

Σε κατά μέτωπο επίθεση με τις ρωσικές Αρχές που εμποδίζουν με κάθε τρόπο την έξοδό του στις αίθουσες της χώρας, ο Αντρέι Ζγιάγκιντσεφ προτρέπει τους Ρώσους να δουν το υποψήφιο για Οσκαρ «Leviathan» παράνομα κατεβασμένο.

Ο Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ προτρέπει τους Ρώσους να δουν παράνομα το «Leviathan»

«Προτείνω, οι θεατές που δεν έχουν την ευκαιρία να δουν την ταινία στη μεγάλη οθόνη, αφού μάλλον δεν θα φτάσει στις μικρές πόλεις και τα χωριά, να την κατεβάσουν και να τη δουν.»

Η δήλωση του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ στο ρωσικό site Gazeta φέρει σε κάθε της λέξη την οργή ενός από τους μεγαλύτερους σύγχρονους κινηματογραφικούς δημιουργούς για τον πόλεμο που υφίσταται από τις ρωσικές Αρχές, οι οποίες όχι μόνο λογόκριναν το «Leviathan» πριν την έξοδό του στις ρωσικές αίθουσες, αλλά περιόρισαν στο ελάχιστο το ανοιγμά του μετά από αντιδράσεις κυβερνητικών κύκλων αλλά της εκκλησίας που χαρακτήρισαν το φιλμ ως «αντιρωσικό».

Διαβάστε αναλυτικά: H Ρωσία δεν χάρηκε καθόλου με την οσκαρική υποψηφιότητα του «Leviathan» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ

Από τα μέσα του Ιανουαρίου, όταν η ταινία κυκλοφόρησε στο δίκτυο, περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δει το «Leviathan» παράνομα, γεγονός που επιβεβαιώνει το ρεύμα της ταινίας ως φαβορί για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ειδικά μετά τη Χρυσή Σφαίρα που κέρδισε στην ίδια κατηγορία.

leviathan 607

Λίγο, ωστόσο πριν την έξοδο της ταινίας στη Ρωσία, εφαρμόστηκε ένας νέος νόμος που απαγορεύει τις βωμολοχίες στις κινηματογραφικές ταινίες (με αποτέλεσμα το εκ νέου μοντάζ του φιλμ), ενώ πολλές αίθουσες, προσκείμενες προς την κυβέρνηση, αρνήθηκαν να προβάλλουν την ταινία σε πολλά μέρη της Ρωσίας.

Δεν είναι καθόλου εύκολο για έναν δημιουργό να παροτρύνει τους θεατές να «κατεβάσουν» παράνομα την ταινία του (ειδικά όταν μιλάμε για μια ταινία σπάνιας ομορφιάς), αλλά στην περίπτωση του Ζβιάγκιντσεφ ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, αφού η «πειρατεία» έρχεται εδώ ως απάντηση στη λογοκρισία.

Εμείς, ωστόσο, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να δείτε την ταινία (αλόγοκριτη και σε όλο της το μεγαλείο) στη μεγάλη οθόνη από τις 12 Φεβρουαρίου που βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες από τη Seven Films/Spentzos Film.

Διαβάστε ακόμη: Η Ρωσία της διαφθοράς και της υποκρισίας είναι έτοιμη για το κοντινό της στο «Leviathan»