Φεστιβάλ / Βραβεία

«Les Miserables»: οι πρώτες προβολές για τους ψηφοφόρους ήταν θριαμβευτικές και... σκανδαλώδεις!

στα 10

«Οι Αθλιοι» του Τομ Χούπερ, προβλήθηκαν σε συγκεκριμένες ενώσεις κριτικών το σαββατοκύριακο για τις εν μέρει ψηφοφορίες τους και συγκέντρωσαν διθυραμβικά σχόλια. Ομως, η προβολή της στα μέλη της Ακαδημίας θεωρήθηκε μεγάλο φάουλ.

«Les Miserables»: οι πρώτες προβολές για τους ψηφοφόρους ήταν θριαμβευτικές και... σκανδαλώδεις!

Εκεί που υπήρχε κίνδυνος να μην ολοκληρωθεί στην ώρα του και να χάσει τα οσκαρικά deadlines, το «Les Miserables» του Τομ Χούπερ (του βραβευμένου με Οσκαρ σκηνοθέτη για τον «Λόγο του Βασιλιά») τα κατάφερε και έκανε τις πρώτες προβολές του το προηγούμενο Σάββατο στο Λος Αντζελες για τις ενώσεις κριτικών.

Ο ίδιος ο Χούπερ που έπρεπε να τρέχει σε όλη την πόλη και να παρουσιάζει την ταινία από αίθουσα σε αίθουσα (12 προβολές πραγματοποιήθηκαν!) και να απαντάει σε Q & A στο κοινό, δηλώνει ότι «μπροστά στο άγχος ολοκλήρωσης της ταινίας αυτή η μέρα ήταν ξεκούραστη!»

Kι αν νομίζετε ότι υπερβάλλει: η ταινία τελείωσε στις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής, μία μέρα πριν τις πρώτες προβολές της!

«Για πάνω από δύο μήνες κοιμόμουν μόνο 3 ώρες την μέρα» είπε στο κοινό του Chinese Theater στο τέλος της προβολής, την οποία καταχειροκρότησαν, όρθοι, επί ώρα. «Standing ovations» σημειώθηκαν σε όλες τις προβολές, ενώ πολλές φορές το κοινό χειροκροτούσε μέσα στην ταινία, ειδικά στο τέλος των τραγουδιστικών ερμηνειών των ηθοποιών. Αυτή που αποσπά το μεγαλύτερο χειροκρότημα, όπως είναι αναμενόμενο, είναι η Αν Χάθαγουεϊ για την ερμηνεία της στο «I Dreamed a Dream».

«Μελέτησα όλα τα σπουδαία μιούζικαλ στην προπαραγωγή της ταινίας. Και είδα ότι το σπουδαιότερο πρόβλημα στην αποδοχή τους από το σύγχρονο κοινό είναι η αλλαγή από πρόζα σε τραγούδι. Αυτό μας ξινίζει πλέον, δεν δικαιολογείται σ' ένα δράμα εκεί όπου μιλάνε οι χαρακτήρες να ξεσπούν σε τραγούδι. Οπότε αποφάσισα η ταινία να μην έχει διαλόγους (το είχα γράψει 50% διαλόγους, 50% τραγούδι) αλλά μόνο τραγούδι. Να παρακολουθούμε έναν κόσμο, ο οποίος είναι σαν τον δικό μας, μόνο που αντί οι ήρωες να σχηματίζουν σε συντακτικές προτάσεις τις σκέψεις τους, να τραγουδάνε. Κατά τ' άλλα είναι ένας αληθινός, ρεαλιστικός κόσμος...»

Για να το καταφέρει αυτό ο Χούπερ ήξερε ότι έπρεπε να βρει στιβαρούς ηθοποιούς που μπορούν να ερμηνεύουν live τα τραγούδια τους γυρίζοντας την κάθε λήψη. Και τους βρήκε (δείτε το εξαιρετικό backstage βίντεο στο τέλος του κειμένου που δείχνει παραδείγματα τέτοιων λήψεων).

Κι ενώ όλα δείχνουν ότι η ταινία πηγαίνει φορτσάτα για να σαρώσει τα Οσκαρ, αυτό το τελευταίο δημιούργησε μέσα στο σαββατοκύριακο κι ένα μικρό σκάνδαλο: μία προβολή για τα μέλη της Ακαδημίας, αγανάκτησε τους υπόλοιπους «αντίπαλους» στην οσκαρική κούρσα: «ή πρέπει να γίνουν προβολές για όλες τις ταινίες, ή αυτό είναι ξεκάθαρη προτίμηση και σκάνδαλο» είπαν.

Η προβολή έγινε για 100 περίπου μέλη στο Samuel Goldwyn Theater (το οποίο χωράει κανονικά 1000). Η Ακαδημία δήλωσε ότι όλες οι ταινίες μπορούν να υποβάλουν αίτηση και να παιχτούν εκεί, κι ότι λίγο παλιότερα είχε προβληθεί και το «Argo», χωρίς να δυσανασχετήσει κανείς!

Αυτό όμως που εξαγρίωσε τα αντίπαλα στούντιο ήταν ότι την προβολή της Ακαδημίας την παρουσίασε ο ίδιος ο Πρόεδρός της, ο Χοκ Κοχ, λέγοντας μάλιστα ότι «είναι βέβαιο ότι θα μαζέψει πολλές οσκαρικές υποψηφιότητες». Αυτό γράφτηκε ως ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της βιομηχανίας «Deadline» και... η συνέχεια ήταν εκρηκτική.

Πάντως, όπως και να έχουν τα πράγματα, «Οι Αθλιοι» θα σαρώσουν. Είναι το είδος της ταινίας και το είδος της κινηματογραφικής επικής παραγωγής που τα μέλη της Ακαδημίας θα ψήφιζαν και με κλειστά μάτια. Το στοίχημα θα είναι στους ρόλους σε σχέση με την υπόλοιπη σοδειά που θα συγκεντρωθεί.

Για να δούμε...

Διαβαστε εδώ τα πάντα για το «Les Miserables».