Buzz

Λεονάρντο, όχι στα βαθιά παιδί μου!

στα 10

Εχοντας σώσει όλα τα υπόλοιπα πλάσματα στον πλανήτη που βρίσκονται υπό τον κίνδυνο εξαφάνισης, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο και μερικοί ακόμα σταρ του Χόλιγουντ ενώνουν δυνάμεις για να προστατεύσουν τον χειρότερο καλοκαιρινό μας εφιάλτη: τους καρχαρίες.

Λεονάρντο, όχι στα βαθιά παιδί μου!
Λεονάρντο ο Καρχαριομάχος

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο είναι γνωστός για την οικολογική του συνείδηση - το ξέρετε.

Η πιο πρόσφατη καμπάνια του λοιπόν, τον βρίσκει να ενώνει δυνάμεις με τις Σκάρλετ Γιόχανσον και Μέγκαν Φοξ, αλλά και με τον True Blood πρωταγωνιστή Αλεξάντερ Σκάσγκαρντ για τη διάσωση των καρχαριών, που φαίνεται ότι διατρέχουν κίνδυνο εξαφάνισης. Το στήσιμο της καμπάνιας ξεκίνησαν η οργάνωση WildAid και το Συμβούλιο για την Προστασία των Φυσικών Πόρων της Αμερικής, αλλά ο Λεό και οι φίλοι του ανταποκρίθηκαν αμέσως στο κάλεσμά τους για βοήθεια και διαφήμιση.

Και δεν έμειναν στα λόγια. Υπέγραψαν και έστειλαν επίσημη επιστολή στους Καλιφορνέζους εκπροσώπους της Αμερικανικής Γερουσίας επισημαίνοντας το πρόβλημα και ζητώντας την προσοχή και την ενίσχυσή τους για την αντιμετώπισή του. Στην επιστολή τους μάλιστα ζητούν συγκεκριμένα να περάσει ο νόμος 376 που θα απαγορεύσει την πώληση καρχαροπτερυγίων στην Καλιφόρνια.

«Παρόλες τις υποσχέσεις ότι θα μπουν νομικοί περιορισμοί στο ψάρεμα, η ανθρώπινη ασυδοσία συνεχίζεται, σε εγκληματικό βαθμό» σχολιάζει ο Ντι Κάπριο στην επιστολή.

Η αλήθεια είναι ότι έχει δίκιο. Διαβάζουμε ότι πάνω 1,7 εκατομμύρια τόνοι καρχαροπτερυγίων πωλούνται παγκοσμίως κάθε χρόνο, γεγονός που σημαίνει ότι οι άνθρωποι σκοτώνουν 73 εκατομμύρια καρχαρίες ετησίως. Η δε πρακτική της μεμονωμένης πώλησης των πτερυγίων έχει οδηγήσει σε απάνθρωπες μεθόδους: τους ψαρεύουν, τους κόβουν τα πτερύγια και τους ξαναρίχνουν πίσω στην θάλασσα, καταδικάζοντάς τους έτσι σ’ ένα αργό, βασανιστικό θάνατο.

Αν σκεφτεί κανείς ότι τα ανθρώπινα θύματα του καρχαρία δεν ξεπερνούν τα 40 ετησίως και παγκοσμίως, μάλλον εμείς είμαστε τα κτήνη.

Μπράβο Λεονάρντο λοιπόν. Αν μπορούσες να κάνεις κάτι και με τους δικούς μας, μεγαλοκαρχαρίες...