Buzz

«Δύο φορές παγιδευμένοι: Πολλαπλές διακρίσεις στην αναζήτηση του ασύλου» στην Ταινιοθήκη

στα 10

H Πρεσβεία του Καναδά σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, την Υπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες, την οργάνωση «Αλληλεγγύη» και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνουν την εκδήλωση-ανοιχτή συζήτηση «Δύο φορές παγιδευμένοι: Πολλαπλές διακρίσεις στην αναζήτηση του ασύλου».

Flix Team
«Δύο φορές παγιδευμένοι: Πολλαπλές διακρίσεις στην αναζήτηση του ασύλου» στην Ταινιοθήκη

Το θέμα της εκδήλωσης, όπως και της ταινίας, καταπιάνεται με μια ενδιαφέρουσα και εν πολλοίς «ανέγγιχτη» πτυχή του προσφυγικού: τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ομοφυλόφιλοι (ΛΑΟΤΙ) πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους για να ξεφύγουν από την ομοφοβική βία αλλά και τις ιδιαιτερότητες του αιτήματός τους για άσυλο.

H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017 στις 18:00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Μετρό Κεραμεικός), και κατά την διάρκειά της θα προβληθεί η ταινία «Last Chance» («Mια Τελευταία Ευκαιρία)» του Πολ-Εμίλ ντ' Εντρεμοντ.

Το καναδικό ντοκιμαντέρ «Last Chance» toy Πολ-Εμίλ ντ'Εντρεμόντ, μια παραγωγή του National Film Board of Canada, θα προβληθεί στα αγγλικά με ελληνικούς υποτίτλους και αφηγείται την ιστορία πέντε ανθρώπων που εγκατέλειψαν την χώρα καταγωγής τους (Τζαμάικα, Κολομβία, Λίβανο, Νικαράγουα και Αίγυπτο) για να γλιτώσουν την δίωξη λόγω του ερωτικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου και αναζητούν άσυλο στον Καναδά. Αναμένοντας την απόφαση που θα αλλάξει την ζωή τους, αντιμετωπίζουν προβλήματα ενσωμάτωσης και ζουν με τον φόβο της ενδεχόμενης απέλασης.

Last Chance 607

Last Chance 607

Οπως αναφέρει το επίσημο δελτίο Τύπου της εκδήλωσης:

Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με στόχο άτομα που έχουν (ή θεωρείται πως έχουν) διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις ή ταυτότητα φύλου είναι ένα ζήτημα που έχει πλέον λάβει παγκόσμιες διαστάσεις, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό. Οι παραβιάσεις αυτές περιλαμβάνουν δολοφονίες, βασανιστήρια, σεξουαλικές επιθέσεις, βιασμούς, παραβίαση της ιδιωτικότητας του ατόμου, αυθαίρετη κράτηση, άρνηση στο δικαίωμα εργασίας, εκπαίδευσης ακόμα και ιατρικής περίθαλψης. Σήμερα, περισσότερες από 70 χώρες έχουν ποινικοποιήσει την ομοφυλοφιλία. Αλλά ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν ισχύουν τέτοιοι νόμοι και η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη, οι αρχές κάνουν τα στραβά μάτια σε τέτοιου είδους εγκλήματα μίσους, και με τον τρόπο αυτό τα υποθάλπουν…

Ομως, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό, «όλοι δικαιούνται να ζουν χωρίς στίγμα, διώξεις και διακρίσεις –ανεξαρτήτως του ποιοι είναι ή ποιόν αγαπούν… Και πρέπει να διασφαλίσουμε πως όλοι οι άνθρωποι, ασχέτως σεξουαλικού προσανατολισμού και φυλετικής ταυτότητας, θα νοιώθουν ασφαλείς, προστατευμένοι, και ελεύθεροι να εκφράζουν τον εαυτό τους.».

Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη. Η συζήτηση θα γίνει στα ελληνικά χωρίς ταυτόχρονη μετάφραση.


Πρόγραμμα

Tags: Last Chance