Buzz

Θέλετε δουλειά στη Zentropa; Ο Λαρς φον Τρίερ σας ζητά να γδυθείτε και να κάνετε μπάνιο στην πισίνα μαζί του

στα 10

Μία πρώην συνεργάτης της Zentropa αποκαλύπτει ακόμα περισσότερα για τα «εθιμοτυπικά» σεξουαλικά παιχνίδια των διευθυντών, Λαρς φον Τρίερ και Πέτερ Ελμπεκ Γιένσεν, με τις νέες υπαλλήλους.

Θέλετε δουλειά στη Zentropa; Ο Λαρς φον Τρίερ σας ζητά να γδυθείτε και να κάνετε μπάνιο στην πισίνα μαζί του

Την αρχή την έκανε η Bjork, όταν έγραψε στην προσωπική σελίδα της στο Facebook για τη φριχτή της εμπειρία στα χέρια ενός Δανού (;) σκηνοθέτη, ο οποίος καθημερινά την τραμπούκιζε στο γύρισμα - από τη στιγμή που η ίδια αρνήθηκε τις σεξουαλικές του προτάσεις.

Διαβάστε περισσότερα: H Bjork καταθέτει και τη δική της κακοποίηση από «Δανό σκηνοθέτη»

Ο Λαρς φον Τρίερ, λίγες ώρες μετά τη δήλωση της ισλανδής μουσικού, αρνήθηκε ότι την κακοποίησε σεξουαλικά, στη δανέζικη εφημερίδα Jylannds Posten, μέσω του συνεταίρου του στην Zentropa Πέτερ Ελμπεκ Γιένσεν, ο οποίος συμπλήρωσε ότι ο σκηνοθέτης ένιωσε έκπληξη από τους ισχυρισμούς της τραγουδίστριας: «Οσο θυμάμαι, τα θύματα ήμασταν εμείς. Αυτή η γυναίκα ήταν πιο δυνατή και από τον Λαρς φον Τρίερ και από μένα και από όλη την εταιρία μαζί».

bjork trier 607

Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς Πέτερ. Λίγες μέρες μετά, εννέα γυναίκες τον κατηγορούν ονομαστικά και κάνουν μήνυση στη Zentropa (την εταιρία που ίδρυσαν μαζί ο Τρίερ με τον Γιένσεν) για καλλιέργεια ενός επαγγελματικού περιβάλλοντος που υποστήριζε τη σεξουαλική παρενόχληση, τον τραμπουκισμό και την ταπείνωση. «Συχνά μάς έπιανε το στήθος, μάς τις έβρεχε, ή διοργάνωνε σεξουαλικά ταπεινωτικές δράσεις παρουσία όλων στα χριστουγεννιάτικα πάρτι της εταιρίας...»

Θυμηθείτε τις κατηγορίες: Σύσσωμη η Zentropa κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση και τραμπουκισμό

zentropa 607

Σήμερα, κατονομάζεται κι ο ίδιος ο Τρίερ.

Σ' ένα προσωπικό κείμενο που έγραψε για τον New Yorker η Αν Μίτε Λαντόφτε, εξηγούνται ακόμα περισσότερα για τη «σκοτεινή» πλευρά της επιτυχημένης Zentropa και το «εργασιακό περιβάλλον ποτισμένο με τοξική αντρίλα», για το οποίο είχαν μιλήσει και οι υπόλοιπες υπάλληλοι της εταιρίας.

Σύμφωνα με την Λαντόφτε, η οποία έζησε από κοντά τι συνέβαινε στους κλειστούς κύκλους του Τρίερ και του Γιένσεν, καθώς έγραφε για πολύ καιρό το βιβλίο της «Zentropia» για την εταιρία, οι δύο συνιδρυτές και διευθυντές είχαν κάποια... έθιμα.

Οι νέες συνεργάτιδες ή υπάλληλοι έπρεπε να γδυθούν μπροστά τους και να βουτήξουν στην πισίνα μαζί τους ως «βάπτισμα» της συνεργασίας. «Οταν γδυνόσουν μπροστά στον Γιένσεν και τον Τρίερ, τότε μόνο γινόσουν αποδεκτή στον κύκλο των μυημένων» γράφει η Λαντόφτε. «Αυτό ήταν η γνωστή ιεροτελεστία της Zentropa».

H Λαντόφτε επίσης συμπληρώνει ότι το «έθιμο» δεν σταματούσε στους άμεσους συνεργάτες. Οι Τρίερ και Γιένσεν είχαν προ(σ)καλέσει και κριτικούς κινηματογράφου να γδυθούν για νυχτερινό μπάνιο στις Κάννες - για μία συνέντευξη με την Νικόλ Κίντμαν επί «Dogville».

Διαβάστε επίσης: Το πρόσωπο της χρονιάς για το περιοδικό TIME είναι «οι γυναίκες που έσπασαν τη σιωπή τους»!

Peter Aalbæk Jensen 607 Οι γυναίκες που υπέβαλαν την μήνυση στη Zentropa δίπλα στον Γιένσεν

Για να την αποδεχθούν και να της επιτρέψουν να γράψει το βιβλίο η Λαντόφτε το ομολογεί: γδύθηκε και κολύμπησε και η ίδια.

«Ναι, το έκανα. Δεν αισθάνομαι καλά για αυτό, αλλά εκείνη την εποχή ήθελα τόσο πολύ να πω την ιστορία μου. Και το έκανα...»

Στο κείμενό της στον New Yorker η Λαντόφτε περιγράφει την εμπειρία μίας δικηγόρου, την οποία αποκαλεί «Σάρα» (όχι το πραγματικό της όνομα). Η γυναίκα προσελήφθη στο νομικό τμήμα της Zentropa τον Ιανουάριο του 2011. Ο Τρίερ της ζήτησε να γδυθούν και να πάνε για μπάνιο. Οταν εκείνη αρνήθηκε, ο Γιένσεν παρενέβη και την απείλησε. «Αν δεν το κάνεις, σε απολύω τώρα».

Peter Aalbæk Jensen 607 2 Aυτή ήταν η καταχώρηση της Zentropa σε Δανέζικη εφημερίδα, τα Χριστούγεννα του 2012: ο Πίτερ Αλμπεκ Γιένσεν ως γυμνός Αγιος Βασίλης

Η «Σάρα» συνέχισε να αρνείται. Εξαλλος ο Γιένσεν όρμησε στους διαδρόμους της εταιρίας φωνάζοντας «Απολύστε τη σκύλα».

Αργότερα, οι δικηγόροι της εταιρίας προσπαθούσαν να πείσουν τη «Σάρα» ότι η πρόσκληση του Γιένσεν ήταν στην ουσία τιμητική: μόνο σε όσους πίστευε ότι μπορούν να αφομοιωθούν στον ιστό της εταιρίας, έκανε μία τέτοια πάσα.

Για εβδομάδες, ο Γιένσεν βασάνιζε δημοσίως την «Σάρα», εξευτελίζοντάς την μπροστά σε όλο το γραφείο, με όποια αφορμή έβρισκε. «Ακόμα εδώ είσαι εσύ; Δεν σε απολύσαμε;», ενώ το νομικό τμήμα την καθησύχαζε «ω, μη δίνεις σημασία - ο Πίτερ απλά σε τεστάρει...»

Ο Γιένσεν πλησίασε για δεύτερη φορά τη γυναίκα και της είπε ότι της «δίνει μία ακόμα ευκαιρία να βρει μια δημιουργική λύση στο πρόβλημά τους». Τότε η «Σάρα» αγόρασε μία τούρτα και του την έφερε στο κεφάλι. Και απολύθηκε.

Ηταν πάντως μία δημιουργική λύση.

Διαβάστε περισσότερα: