Buzz

Λαρς Φον Τρίερ: «Αυτή την εποχή νιώθω σκατά. Κλαίω και κλαίω και κλαίω συνέχεια...»

στα 10

Ο Λαρς Φον Τρίερ σε νέα συνέντευξή του ομολογεί ότι ξανακύλησε στον αλκοολισμό και την κατάθλιψη, αλλά επιστρέφει στη δουλειά...

Λαρς Φον Τρίερ: «Αυτή την εποχή νιώθω σκατά. Κλαίω και κλαίω και κλαίω συνέχεια...»

Ο σκοτεινά αιρετικός σκηνοθέτης του ευρωπαϊκού σινεμά, ο Δανός punk auteur, ένας από τους πιο επιδραστικούς και σημαντικούς δημιουργούς των τελευταίων 25 κινηματογραφικών χρόνων είναι γνωστό ότι βασανίζεται από τους δαίμονές του. Μας το έχει πει. Πρώτα από όλα με τις ταινίες του και μετέπειτα και σε συνεντεύξεις του. Φυσικά, τα τελευταία χρόνια (μετά το σκάνδαλο «persona non grata» στο Φεστιβάλ Καννών 2011) είχε σταματήσει να εμπιστεύεται τους δημοσιογράφους και δεν μιλούσε καθόλου. Για αυτό και κάθε νέα του απόπειρα να παρουσιάσει τον εαυτό του δημόσια είναι σπάνια και ανεκτίμητη (όπως πέρσι, στη δανέζικη καθημερινή εφημερίδα Politiken).

Το Flix είχε μιλήσει αποκλειστικά στον Τρίερ αμέσως μετά το σκάνδαλο των Καννών: «Νιώθω ότι πρέπει να σταματήσω στις συνεντεύξεις»

lars von trier 607

Ο Λαρς Φον Τρίερ λοιπόν έδωσε πριν από λίγες μέρες μία συνέντευξη στον Πίτερ Σίπελερν, καθηγητή Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, κι αποκάλυψε αρκετά - τόσο προσωπικά, όσο και επαγγελματικά. Το Soundvenue επέλεξε τα highlights της συνέντευξης, το Cineuropa έκανε την μετάφραση στα αγγλικά, το indiewire έγραψε το κομμάτι όπου σημειώσαμε τις 5 πιο σημαντικές ειδήσεις που προκύπτουν από την απομαγνητοφώνηση:

Ξανακύλησε στους εθισμούς του

lars von trier 607 2

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο Τρίερ δεν κατάφερε να μείνει καθαρός: ξανακύλησε στους εθισμούς του και περνάει και πάλι κατάθλιψη. «Πίνω περιορισμένα - ίσως όχι τόσο περιορισμένα, όσο θα έπρεπε» ομολόγησε, αλλά πρόσθεσε ότι συνεχίζει να πηγαίνει σε συναντήσεις Ανώνυμων Αλκοολικών. «Αυτή την εποχή νιώθω σκατά. Κλαίω και κλαίω και κλαίω. Ναι, είμαι ευαίσθητος άνθρωπος...»

Ο Τρίερ είχε ο ίδιος αποκαλύψει παλιότερα ότι η πρώτη ταινία που έκανε καθαρός ήταν το «Nymphomaniac» (το οποίο του πήρε 1 1/2 χρόνο να το γράψει, σε αντίθεση με το «Dogville» που τελείωσε μέσα σε 12 μέρες όπου ήταν συνεχώς λιώμα). Ποιο ήταν το πρώτο ναρκωτικό που πήρε; «Κοκαΐνη. Δύο γραμμάρια την μέρα. Το συνιστώ...»

Ακόμα έχει φοβίες με τα γηρατειά και το θάνατο. Φοβάται επίσης ότι δε θα μπορέσει να ξανακάνει άλλη ταινία. «Νιώθω απειλητική την προοπτική ότι γερνάω και ίσως είμαι πολύ μεγάλος για να κάνω ταινίες...»

Διαβάστε τι άλλο έχει πει ο Τρίερ για την εξάρτησή του από τα ναρκωτικά και το ποτό: Λαρς φον Τρίερ: «Τώρα που είμαι καθαρός, θα κάνω μόνο σκατοταινίες;»

Επιστρέφει στη δουλειά και στην τηλεόραση

lars von trier 607 3

Παλιότερα είχε πει ότι, μετά τη συνεργασία του με τον Κρίστιαν Λέβρινγκ στο σενάριο του «Αντίχρηστου», του είχε γεννηθεί η ιδέα να κάνει μία ταινία τρόμου γυρισμένη στο Ντιτρόιτ. Φαίνεται όμως ότι έχει εγκαταλείψει αυτό το πρότεκτ, όπως και τη δημιουργία του video game «Eden» (βασισμένο κι αυτό στην ιδέα του «Αντίχρηστου»). Στην νέα συνέντευξη ο Τρίερ αποκαλύπτει ότι θα ασχοληθεί με το «The House That Jack Built», μία ακόμα τηλεοπτική σειρά μετά το επιτυχημένο ψυχόδραμα «The Kingdom»...

**Διαβάστε περισσότερα για το «The House That Jack Built»: Ο Λαρς φον Τρίερ ετοιμάζει μια τηλεοπτική σειρά... χωρίς προηγούμενο!

Θα είναι μία μίνι σειρά 8 επεισοδίων, στα αγγλικά. Ο θεατής θα παρακολουθεί την ιστορία από την πλευρά του serial killer - εκείνος θα είναι ο αφηγητής (επιστροφή στις μέρες του «The Element of Crime»;). Ο συνεργάτης του στη Zentropa Πίτερ Αλμπεκ Γιένσεν θα είναι ο παραγωγός. Μαζί αναζητούν έναν μεγάλο, διεθνή σταρ για να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Λέγεται ότι σε αυτό το κομμάτι της συνέντευξης, ο Τρίερ είπε στον Καθηγητή Σίπελερν: «Μπορώ να χρησιμοποιήσω τα χέρια σας για τα χέρια του serial killer; Είναι τριχωτά - με έναν ενδιαφέρων τρόπο...»

Δείτε την πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε ο Λαρς (φον) Τρίερ στα 14 του χρόνια

Δε βλέπει νέες ταινίες

lars von trier 607 4

«Από άποψη, δεν βλέπω σινεμά από τότε που ξεκίνησα να κάνω σινεμά. Θα ήταν φριχτό αν έβλεπα ταινίες και έβλεπα στοιχεία που μου άρεσαν! «Πήγα, για παράδειγμα, να δω το «Matrix». Ηταν γαμάτο. Και αυτό ήταν το πρόβλημα: δεν μπορώ πια να κάνω action σκηνές σε slow motion...» (κανείς θα έλεγε ότι η αρχή του « Melancholia» ήταν αυτό ακριβώς).

Διαβάστε ακόμα: