Buzz

«La Grande Bellezza»: η τέλεια ομορφιά, από τον Πάολο Σορεντίνο

στα 10

Η νέα ταινία του Ιταλού auteur, «Η Τέλεια Ομορφιά», έρχεται τον Νοέμβριο και στην Ελλάδα και καλοσωρίζει το χειμώνα μ’ ένα τρέιλερ σκέτο ποίημα.

«La Grande Bellezza»: η τέλεια ομορφιά, από τον Πάολο Σορεντίνο

Ο Τζεπ είναι ένας 65χρονος, κομψός, φλεγματικός άντρας, γοητευτικός κι ερωτεύσιμος ακόμα, ένας επιτυχημένος συγγραφέας του ενός βιβλίου, γνωστός δημοσιογράφος και κοσμικός. Ζει στη Ρώμη κι όταν λέμε ζει, εννοούμε με κάθε ρανίδα της ύπαρξής του: κάνει βόλτα στην πόλη με τη μαγική ιστορία, λουσμένη στον καλοκαιρινό ήλιο, μπαινοβγαίνει στα ομορφότερα σπίτια που στέγασαν και καθόρισαν τις τέχνες, με την ίδια ευκολία που περνά το βράδυ του στο στριπτιζάδικο ενός παλιού φίλου, πηγαίνει σε ξέφρενα πάρτι που διαρκούν ως το ξημέρωμα και διοργανώνει, ως τέλειος οικοδεσπότης, συγκεντρώσεις στο μοναδικό σπίτι του με το μπαλκόνι που αγγίζει το Κολοσσαίο.

bellezza01

Ο Τζεπ είναι ένας bon viveur, ένας Ζάχος Χατζηφωτίου της Ρώμης, φίλος των τεχνών και των γραμμάτων και των ανθρώπων που τα δημιουργούν, τα σχολιάζουν ή τα εμπορεύονται. Ταυτόχρονα, είναι ένας άντρας στο τελευταίο κεφάλαιο της ζωής του, που νιώθει το χρόνο να τον πιέζει να αξιολογήσει όσα πέρασε κι όσα κατάφερε ως τώρα.

bellezza02

Ο Πάολο Σορεντίνο, μετά το «This Must Be the Place», επιστρέφει, ευτυχώς, στην Ιταλία με την «Τέλεια Ομορφιά» και κινηματογραφεί τον ήρωά του – τον Τόνι Σερβίλο σε μια ερμηνεία ακριβείας και άνετης χάρης – και την πόλη του με ερωτικό πάθος και με μετριασμένη την μπαρόκ αισθητική του: μέσα στα στολίδια της πόλης και τη γεμάτη ιστορία ζωή του Τζεπ, ο κινηματογραφικός πλούτος είναι περιττός.

bellezza03

Το «La Grande Bellezza» του Πάολο Σορεντίνο έκανε την επίσημη πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Καννών, προβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Νύχτες Πρεμιέρας κι ετοιμάζεται να βγει στις ελληνικές αίθουσες τον Νοέμβριο από τη Feelgood. Ανάμεσα σ’ αυτά, η ταινία του Σορεντίνο αποτελεί και την επίσημη πρόταση της Ιταλίας για το Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Προς το παρόν, απολαύστε μια γεύση ρωμαϊκού μεγαλείου στο υποτιτλισμένο επίσημο τρέιλερ του «Η Τέλεια Ομορφιά» παρακάτω.

Περισσότερη ομορφιά: