Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάρλοβι Βάρι 2014: Με τον τρόπο του Μελ Γκίμπσον

στα 10

Για πρώτη φορά στην Τσεχία, επίσημος καλεσμένος του 49ου Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, ο Μελ Γκίμπσον τιμήθηκε με την Κρυστάλλινη Σφαίρα για την καλλιτεχνική συμβολή του στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Κάρλοβι Βάρι 2014: Με τον τρόπο του Μελ Γκίμπσον

«Είναι ακριβώς αυτό που θέλω. Η φαντασίωση που πάντα ήθελα να βγει αληθινή. Μια γυμνή γυναίκα να κρατάει μια σφαίρα. Είναι τέλειο.»

Με κάτι που έμοιαζε με χιούμορ, ο ωστόσο πραγματικά συγκινημένος - προφανώς γιατί ποτέ δεν πίστευε ότι θα η καλλιτεχνική συμβολή του στο παγκόσμιο σινεμά θα ήταν «outstanding» - Μελ Γκίμπσον, μίλησε στην διάρκεια της τελετής έναρξης του 49ου Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, όπου και παρέλαβε την τιμητική Κρυστάλλινη Σφαίρα, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους παλιότερους βραβευμένους του Φεστιβάλ, όπως την Ελεν Μίρεν, την Τζούντι Ντεντς, τον Νικίτα Μιχάλκοφ, την Ιζαμπέλ Ιπέρ και άλλους.

«Με τιμά το γεγονός ότι βρίσκομαι ανάμεσα στους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ. Θέε μου, η αίθουσα είναι γεμάτη από καλλιτέχνες, σκηνοθέτες, διπλωμάτες, κρατικούς παράγοντες και δημάρχους... και καυτά κορίτσια. Είναι φανταστικά. Δεν θα μπορούσα ποτέ να ζητήσω καλύτερη υποδοχή και καλύτερη προσγείωση...»

2

Ο Μελ Γκίμπσον, αν και τα τελευταία χρόνια στο «περιθώριο» της βιομηχανίας, θυμήθηκε τις ιστορίες που άκουγε όταν ήταν παιδί και τις ιστορίες που θέλει να συνεχίσει να αφηγείται, συγκινώντας τον κοινό σε όλον τον κόσμο.

«Αυτό είναι πραγματικά το κερασάκι στην τούρτα. Ξέρετε, κάνουμε αυτή τη δουλειά για να ζήσουμε. Λέμε ιστορίες και όταν ήμουν μικρός άκουγα ιστορίες με τα μάτια ορθάνοιχτα, όπως μου τις έλεγε ο πατέρας μου, όπως μου τις έλεγαν οι άνθρωποι που συνάντησα στη ζωή μου. Θα άκουγα οποιονδήποτε να μου λέει μια ιστορία.»

2

«Το να λες ιστορίες είναι η πραγματική επιβράβευση. Οταν βλέπεις τα μάτια ενός παιδιού να λάμπουν ή όταν βλέπεις το κοινό να ανταποκρίνεται. Είδα ανθρώπους από το κοινό, και εδώ έξω σήμερα που σε κάποιο σημείο της ζωής τους έχουν συγκινηθεί από κάτι που έκανα. Αυτό είναι η επιβράβευση. Και με κάνει να νιώθω ταπεινός το γεγονός του τι θα μπορούσα να προσφέρω, το πιο μικρό πράγμα, με όλη την ανασφάλεια του ηθοποιούς και πως αυτά τα πράγματα γίνονται αποδεκτά σε κάθε γωνιά του κόσμου.»

2

Το πρωί της Παρασκευής, ο Γκίμπσον παρουσιάσε στη φουσκωτή αίθουσα έξω από τις εγκαταστάσεις του Φεστιβάλ το «Mad Max» σε μια περιπετειώδη προβολή, ενώ σήμερα Σάββατο 5 Ιουλίου θα παρουσιάσει το «Apocalypto» σε μια επίσημη προβολή. Η παρουσία του στην πόλη του Κάρλοβι Βάρι έχει προκαλέσει, όπως είναι αναμενόμενο, το ενδιαφέρον (πέστο και πανικό) του παγκόσμιου Τύπου, πράγμα στο οποίο αποσκοπεί το Φεστιβάλ κάθε χρόνο με την τιμητική βράβευση σε ένα μεγάλο όνομα της παγκόσμιας βιομηχανίας.


Το Flix βρίσκεται στο 49ο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και θα σας μεταφέρει καθημερινά όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις σκοτεινές αίθουσες.